БГ звезди помагат на дечица в нужда

Известните не афишират благотворителността си

по статията работи: iNews | 19.01.2019 | 17:34
БГ звезди помагат на дечица в нужда
Ивайло Ангелов

Народът се вълнува колко скъпи коли карат известните личности, на коя екзотична дестинация хващат тен и кой дизайнер е сътворил дрехите им. Има обаче нещо много по-важно, което по-рядко хваща окото – зад какви каузи застават родните звезди, пише Монитор.

Без да афишират показно доброто си сърце, редица от популярните лица в България протягат ръка на нуждаещите се, а често става въпрос за деца.

Напоследък актьорът Наум Шопов-младши може да се похвали с пица на свое име, а начинанието е с благотворителна цел. Известна верига пицарии кръсти най-новото си попълнение в менюто на звездата от медицинската драма "Откраднат живот", а всеки 2 лв. от стойността й отиват в подкрепа на младежите в SOS детски селища България. Кампанията с пица "Наум" ще продължи до края на януари, а лекарят на екран и в живота вече се срещна лично с тийнейджърите от SOS младежки дом "Мечтатели". Той си поговори с тях за кариерното ориентиране, мотивацията и разпределението на времето между задачите. "Вярвам, че всеки млад човек има нужда от мотивация и подкрепа. Щастлив съм, че успях да се срещна с част от децата, за които SOS детски селища се грижат и се надявам срещата ни да е била толкова вдъхновяваща за тях, колкото беше за мен”, коментира екранният д-р Тасев. За две седмици време името на Наум предизвика 3000 поръчки и съответно 6000 лв. за добрата кауза.

Тъй като вече носи българското в себе си, закусва с баница и заспива с мелодии на гайди, международната звезда Стана Катич спокойно може да влезе в списъка ни. Актрисата, позната най вече със значката на детектив Кейт Бекет от сериала "Касъл", посети малчуганите в SOS детско селище Трявна. Там красавицата със сръбско-хърватски корени вдигна своеобразна снимачна площадка и ентусиазира децата с кино уъркшоп. Оказа се, че самата тя е поела инициативата да протегне ръка към децата от приемните семейства в селището. "Идеята за събитието си беше нейна. Във всички страни, в които актрисата снима, подпомага деца в риск. Сега сама си е избрала Трявна", разказа пред "Монитор" Милена Парцунева от SOS детски селища България. Катич и част от екипа на сериала "Забравена", чиито два сезона се снимаха у нас, прекараха няколко часа с новите си най-големи фенове. Те изнесоха уроци по актьорско майсторство и успяха да потопят децата в магията на киното, което предизвика истински фурор. Австралийският актьор Матю ле Невез ("Нещото"), който се присъедини към каста на "Забравена" за новите серии, също отправи ценни съвети към малчуганите. След това последваха уроци по сценичен грим и визуални ефекти – от татуировки и изкуствени белези до пълно преобразяване. На този етап всички момиченца изявили желание да станат актриси или гримьори, когато пораснат. Изненадата за момчетата не закъсня и Франсоа Кьотцер, който отговаря за каскадите в сериала, предложи професия и за тях. Заедно със своите колеги той прокара въжен тролей в селището, по който се спускаха децата. "Всички момчета пощуряха и сега искат да стават каскадьори", сподели ни още Парцунева. Освен с незабравим спомен, Катич зарадва децата с подаръци - играчки, шалчета и шапки за всяко дете.

Често звездите изразяват подкрепата си с песни. Наскоро Дичо, Теди Кацарова и хип-хоп квартетът RDMK се обявиха срещу агресията в училище и на улицата. Музикантите се присъединиха на драго сърце към инициативата на асоциация "Докосни дъгата" и създадоха парчето "Агресия" специално за проекта "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние". Снимките към видеото се проведоха в столичното спортно училище "Ген. Владимир Стойчев”. Младежите, които се разписват с участие в клипа, са ученици в паралелките по джудо, гребане и волейбол към същото учебно заведение. Текстът и музиката на "Агресия" са дело на самите Дичо, Теди, Руди, Дули, Муден и Кукушев. "Агресията е огромен проблем в нашето общество в момента. Уви, виждаме я всекидневно, но най-засегнати пряко и не пряко са децата, защото те усвояват модела на подражание и това, което се налага за мода, а именно грубост в език и действия, като проява на сила и надмощие над по-слабия. Децата са отражение на обществото ни. Ако искаме промяна, тя трябва да стартира от подрастващото поколение", коментираха за "Монитор" Теди Кацарова и Дичо. Дули пък ни разказа, че е щастлив от факта, че по време на снимките малчуганите са се обединили. "Действаха като отбор, независимо от ролята си, и това е всъщност идеята - без значение от различията им да се обединят.", допълни той.

Недоносените бебета и техните родители, това са героите на Поли Генова, които й дадоха сили и вдъхновение за най-новата й песен, малко преди самата тя да стане майка за пръв път. Премиерата на парчето "Герои" се състоя на Богоявление, а певицата написа в социалните мрежи: "Избрах да ви представя "Героите" именно днес, защото е специален проект за мен, вдъхновен от силните, смели хора, без значение от възраст, пол и раса. Точно тези, които не се страхуват да се борят за своето бъдеще! Защото това сме ние – Героите на нашето време!". Изпълнителката активно работи в помощ на недоносените дечица, като се включи и в кампанията на един от най-големите производители на пелени, който за пръв път тази година ще дари свои продукти на неонатологиите в цяла България. В социалните мрежи поп звездата публикува снимка на ръката си, в която държи именно такава миниатюрна пелена и предизвика истинска вълна от съпричастност към семействата, които преминават през трудности с родените си по-рано рожби. Под публикацията й стотици майки разказаха личните си истории с недоносените си деца, не всички от които имат щастлив край. Показаха и снимки на вече порасналите си наследници.

Преди време Поли подпомогна и по-големи деца заедно с рокаджията Деян Каменов-Дидо. Двамата отправиха музикален поздрав към студентите от Софийския университет, като част от благотворително събитие на Студентски съвет под надслов "Купонясвай с кауза". Това се случи по повод Деня на детето. Тогава малки и големи събраха средства за разширяване на единствения дневен център за деца с аутизъм, който отваря врати безвъзмездно. Победителят от последния сезон на "Фермата" обаче не обича да се дава публичност на подобни каузи. "Не искам да говоря за благотворителност, защото това е много хубава дума, а се експлоатира неправилно. Не мисля, че това трябва да се афишира. Имаме много примери в България как пари могат да се ползват погрешно", заяви пред "Монитор" вокалистът на D2.

Новата песен на Ненчо Балабанов "Ти избираш" е инициатива на певеца и Националната асоциация за приемна грижа и има за цел да покаже, че подкрепата към децата, без значение от трудното им детство, може да доведе до реална промяна за бъдещето им. Джаз звездата със 100-каратова усмивка Хилда Казасян и футболната легенда Георги Иванов–Гонзо се включват в клипа на парчето. Главните герои обаче са Асен от Видин, Асен от Шумен и Доротея от Плевен, които живеят при приемни родители. Клипът разказва три паралелни истории – на бъдещ футболен шампион, на талантлив актьор и на малка певица.

Преди време Ненчо обвърза и свой рожден ден с благородна кауза. Тогава той помоли близки и приятели да не го сюрпризират с подаръци, а с тяхната финансова стойност. Събраната сума бе дарена в помощ на деца, болни от муковисцидоза. Редом до най-успешния имитатор на премиера за каузата се застъпиха още Тереза Маринова, Белослава, Любо Киров, Орлин Павлов и други. Тяхната цел е създаването на медицински центрове, където да се лекува муковисцидозата.

Миналия октомври попфолк звездата Калисъщо отпразнува рожден ден с добро начинание - да протегне ръка на болно дете. Певицата духна свещичките за 43-ата си година в компанията на около 100 гости. Тя обаче помолила предварително близките си да оставят предвидените за букети пари в кутия, като събраните в нея над 1000 лв. отидоха в помощ на болно дете. Това разказа пред "Монитор" Кали и допълни: "Аз не обичам цветя, мога да се съглася само на една роза, примерно". Месец по-късно чаровната брюнетка заедно със свой приятел дари сумата от 2700 лв. за лечението на онкоболно момиченце. За това съобщи тв и радиоводещият Ники Кънчев, който следи развитието на 6-годишната Виви от няколко месеца. "Понеже тя е скромна и никога няма сама да тръби, нека ви го кажа аз, защото искам да ставаме все повече и повече. Преди няколко дни тя ми се обади и потърси контакт с болната от рак Виви от квартал "Надежда", сподели Кънчев в социалните мрежи. Изпълнителката на "Папая" дори лично се срещнала с детето.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.