БЛС предлага лекарства без рецепта да се продават и извън аптеките

От съюза поискаха правителството да приеме промени

по статията работи: iNews.bg | 16.11.2020 | 19:02
БЛС предлага лекарства без рецепта да се продават и извън аптеките
pixabay.com
Повече за:

За разкриване на денонощни аптеки в цялата страна настояха от Българския лекарски съюз. Оказва се, че в редица области  у нас хората нямат достъп до лекарства 24 часа. От фармацевтичния съюз подкрепиха идеята, но настояват за допълнително заплащане от държавата. И още – лекарите предлагат лекарства  без рецепта да се продават и в хранителните магазини и в бензиностанциите. 

Шокираща е статистиката на Българския лекарски съюз, която показва, че в  цяла България денонощните аптеки са около 30 на брой , или само един процент от всички действащи аптеки в страната. Достъпът до лекарства 24 часа липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян, Търговище и Плевен.  В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението. 

Оказва се, че дори в голям град като Плевен денонощен достъп до лекарства няма. Единственият шанс за жителите е да успеят да си закупят необходимите медикаменти до 00 часа, когато изтича удълженото работно време на една от аптеките.

"Да не се налага! Хубаво е поне една да има и денонощна, защото всичко се случва”, заяви жител на Плевен, а друг добави: "Винаги може през нощта за деца за възрастни хора да се наложи”.

Единствената денонощна аптека във Велико Търново пък обслужва 5 области.

"Балансът приходи разходи е на нула. Функцията й е по-скоро социална”, заяви Стефан Згурев - зам.-председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Заради COVID пандемията от  Българския лекарски съюз са категорични, че денонощни аптеки трябва да бъдат отворени във всяка община.

"Ръководството на общините би трябвало  да подсигурят тази помощ, ако е необходимо  ще разкрият общинска аптека, без печалба само с помощ от държавата”, посочва д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

От Българския фармацевтичен съюз подкрепиха идеята. Но са категорични, че ако се наложи на част от аптеките да започнат да работят 24 часа, то ще трябва да бъдат подпомогнати от държавата с 1000 лв., по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари.

 "Законодателят е предвидил аптеките да се издържат от надценка и оборот . Не получават финансиране просто, за да съществуват”, заяви Димитър Маринов,главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

Фармацевтите обаче се обявиха против предложението на лекарския съюз да се продават лекарства без рецепта в хранителните магазини и бензиностанциите.

"Става въпрос за продукти, които се рекламират в средствата за масова информация и за такива, които е ясно и е записано, че може да се закупуват и без предписание”, категоричен е д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

"Лекарствата без лекарско предписание са не по-малко опасни  и могат да ви донесат значителни вреди, ако не са ви консултирали. Оставате оборота, важна е грижата за здравето на пациентите. Не може лекарства да се продават между картофите и морковите в хранителните стоки”, заяви Димитър Маринов,главен  секретар на Български фармацевтичен съюз.

Според фармацевтите в момента няма проблем с недостиг на аптеки в страната, а с липсата на най-необходимите лекарства. В тази връзка  препоръчаха на пациентите да изискват от личните си лекари предписание по състава на лекарствата, а не по търговско наименование, за да може, ако се наложи, да бъдат сменени с наличен продукт.

Премиерът Бойко Борисов разпореди здравният министър Костадин Ангелов да проведе среща с Българския фармацевтичен съюз , за да обсъдят какви са  допълнителните възможности в сферата.

От БЛС поискаха правителството да приеме промени, с които да се разреши продажбата на такива медикаменти в хранителни магазини, бензиностанции и други денонощни обекти.

"Смятаме, че хората трябва имат по-лесен достъп до медикаменти от първа необходимост, както е в другите държави. Има цели области, в които няма денонощна аптека. Общините трябва да осигурят човешки ресурс, за да има как аптеките да работят. Темата беше повдигната миналата година в парламента. Тогава обаче стана ясно, че това няма да може да стане, защото малките аптеки нямат такива печалби. В крайна сметка в здравеопазването не всичко е бизнес. Ако трябва ще се разкрият общински аптеки”, каза в ефира на "Здравей, България”  д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

По думите му от години в болниците в райони като Свищов и Шумен положението е тежко. "Коронавирусът просто обостри нещата. Много пъти съм казвал, че повече от 15 години няма регионална политика за здравеопазване”, поясни Маджаров.

Повече от 30 медицински специалисти са заразени с коронавирус в област Разград, съобщиха от Областния кризисен щаб.

По данни на Регионалната здравна инспекция, за последните две седмици с доказан положителен тест за инфекцията, са 12 лекари и 16 медицински сестри. Със заболяването се борят също четирима санитари и един медицински лаборант.

Новодиагностицирани с COVID-19 през периода от трети до 15 ноември в региона, са 110 души, от които 38 са жители на областния град. Активните случаи са 918. От тях на домашно лечение са 767 души, а в болница - 151 пациенти.

От началото на пандемията броят на заразените с коронавирус в област Разград, е общо 1218. През този период битката с болестта са загубили 62 жители на областта, като само през последните две седмици са починали 15 човека.

Специализираната белодробна болница във Велико Търново изпитва сериозен недостиг на лекарства за лечение на болните с коронавирусна инфекция.

Липсват антибиотици, антикоагуланти и кортикостероиди.

По складовете няма дори инжекционните форми на медикаменти за сваляне на температура.

Лечебното заведение няма възможност да се презапасява когато намери налични медикаменти, защото това е свързано в голям финансов ресурс, посочи управителят на белодробната болница "Д-р Трейман" д-р Стела Денчева:

"Нямаме възможности да купуваме крупни количества на едро. Най-голям е проблемът с антикоагулантите. Сега заместваме с препарати, които се използват през устата".

Със съдействието на здравното министерство болницата е успяла да намери малки количества медикаменти, но са недостатъчни, посочи д-р Денчева. 

23-ма са пациентите в Covid отделението и това е пълният му капацитет.

За попълване на недостигащите медици болницата разчита на двама лекари и сестра, които се връщат на работа след като преболедуваха Covid-19.

 

Повече от половината българи смятат, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто като силен грип, а една пета от хората го пренебрегват и са на мнение, че напрежението около него е по-скоро "шумотевица и паника".

Въпреки това обществото още дава кредит на доверие към мерките и ги оценява положително в сравнение със ситуацията в други страни. Това сочат данните от последното експресно проучване на "Галъп интернешънъл".

От "Галъп" отчитат, че за разлика от преди седмица сега личи, макар и малък, ръст на страха. Пренебрежителната крайност към инфекцията губи позиции, а крайно тревожната реакция расте.

Близо 54% смятат, че България се справя сравнително успешно на фона на много други страни и по шестобалната скала дават оценка "добър" на институциите.

Близо половината от анкетираните са на мнение, че Борисов ще се справи с кризата.

Страховете за доходите не са за пренебрегване. 7 на сто казват, че вече са загубили работата си, други 4 % виждат опасност това да се случи.

18 на сто казват, че не са без работа, но доходите им са силно намалели, а 15 % очакват спад на семейните финанси.

74,5% споделят мнението, че системата е можело да се подготви по-добре в летните месеци.

Проучването е проведено в периода 12-15 ноември сред 810 души и е финансирано със собствени средства на агенцията.

Продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички необходими медикаменти. Броят на оздравелите от COVID-19 се увеличава, като по-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Това стана ясно на работна среща при премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов изтъкна, че за петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Началникът на ВМА и председател на щаба за борба със заразата Венцислав Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение.

На срещата стана ясно още, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. Проблем е презапасяването на хората с лекарства, но допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

В рамките на срещата бяха изразени резерви по отношение на масовото тестване. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено "моментна снимка", която обаче след 24 часа ще бъде различна.

Пожарникари тръгват на проверки за безопасност из COVID-отделенията

В съответствие с получените указания от министър-председателя за извършване на проверки на новосъздадените отделения за лечение на COVID-19 от днес пожарната започва проверки и консултации с ръководителите на болнични заведения. Идеята е да се осигурят достатъчно безопасни условия за пребиваване на пациентите и да се предотврати евентуален трагичен инцидент. Това заяви шефът на пожарната старши комисар Николай Николов, съобщи БГНЕС.

"С министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов уточнихме, че най-важното е да можем бързо и безопасно да евакуираме лежащо болните хора. Тежка задача, но не непостижима. На второ място - да проверим изградените инсталации. Това са известителни, пожарогасителни, кислородни, електрически и други инсталации, които поддържат живота на пациентите вътре", заяви той. Ще бъде проверено и дали медицинският персонал е запознат с мерките за безопасност.

Към настоящия момент заразените с коронавирус служители от пожарната безопасност са под 200, което е под 2% от целия състав.

Данните от последното денонощие

814 са новите случаи на коронавирус у нас. Направени са 2716 PCR теста, което означава, че отново всяка трета проба е положителна, сочат данните на Единния информационен портал.  

За последните 24 часа са починали 39 души.

Активните случаи на COVID-19 в момента са 66 746. В болници се лекуват 52 47 души, а 293 са в тежко състояние. Броят на излекуваните за последното денонощие е 570. Най-много случаи има в София - 193, Бургас - 81 и Кюстендил и Варна - 64.

Заради коронавируса Здравната каса удължава служебно протоколите за терапия на хронично болните пациенти. Удължават се и протоколите за скъпоструващо лечение - частично и изцяло заплащано от касата.

Във всяка една поликлиника и ДКЦ в Пловдивска област да има COVID зона, която да бъде обособена извън останалите потоци на пациенти. Това е препоръката на областния управител Дани Каназирева. Тя заяви, че очаква до 23 ноември кметовете на общини да я информират за зоните в съответните поликлиники.

На днешния медицински щаб са взети няколко решения.  Проблемът в болницата в Карлово ще бъде решен с двама лекари специализанти. С тях ще бъде подписан договор, като ще взимат както заплати, така и допълнителните 1000 лева за първа линия. Лекарите са от Пловдив, като ще им бъде осигурен и транспорт.

Решено е било и в Онкото в Пловдив да няма разкрита ковид отделение. Ще има обособена зона само за пациенти на самия диспансер, които са с положителни проби и няма да се допускат външни.

Нова организация ще има и в центровете на центровете в хемодализа.В 7-те центрове ще има зони с положителни проби, както ще се раздели и времевия диапазон за останалите пациенти.

График е направен и кои интензивни сектори, кои пациенти да приемат, които имат нужда от интензивни грижи. УМБАЛ "Св. Георги” ще приема хоспитализираните от МБАЛ "Тримонциум”, "Паркхопоситал” и от Карлово.

УМБАЛ "Пълмед” пациенти от ВМА, Асеновград. "Цетралонко хоспитал” от "Св. Мина”. Там има 14 интензивни легла, а двете болници са в близост.  В МБАЛ "Св. Иван Рилски” при нужда ще приема пациенти в тежко състояние от Раковски. МБАЛ "Св. Каридад” от Втора градска болница.

По-голям брой интензивни легла има в Окръжна болница и УМБАЛ "Каспел” – общо 14. Този график се прави, за да няма лутане и линейките да знаят къде да транспортират пациентите при нужда


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Чернобил, четири дни през април...
  • 00:45 Иде нашенската музика /п/
  • 01:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.10
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.