БСК: Нуждите на икономиката следва да са водещи за университетите

Парите да следват студента дори и в частните университети, настоява БСК

по статията работи: Андриян Георгиев | 26.07.2011 | 21:03

Българската стопанска камара (БСК) е изпратила до Народното събрание становище относно общия проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, защото е констатирала, че дори с предлаганите промени не се предвижда въвеждането на няколко основни принципи, съобщават от пресслужбата на стопанската камара.

От камарата посочват, че в сега действащите норми изрично е записано, че финансова субсидия получават "държавните висши училища въз основа на броя на приетите за обучение студенти и докторанти”.

БСК категорично застава зад позицията, че не формата на собственост на учебното заведение трябва да е критерият, който да насочва финансови потоци към него. В Конституцията на България се гарантира равнопоставеност на формите на собственост. Според БСК парите трябва да следват студента без значение дали учи в частен или държавен университет.

Критерият за предоставяне на субсидия от държавния бюджет трябва да бъде само един – нуждите на страната в настоящия момент и в близкото бъдеще от кадри, които притежават компетенции в точно определени професии и специалности, смятат от стопанската камара.

БСК смята, че е наложителна промяна и в критериите за акредитация на висшите училища. Сегашните правила, по които се оценяват университетите, доведоха до сериозни несъответствия между образованието и изискванията на работното място спрямо средноевропейските стойности. Липсата на връзка между образованието на студентите и пазара на труда се вижда много ясно в няколко анализа от 2010 г., които са разписани по проекта "Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”, финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”, допълват от стопанската камара.

Според анализите се задълбочавала тенденцията на съществено намаляване на обучаващите се в образователно-квалификационна степен "доктор”. Изоставането по този показател, в сравнение с другите страни от Европейския съюз, е най-голямо. При това положение трудно може да се очаква сериозно развитие на науката, научните изследвания и иновациите в България, въпреки определянето им като европейски и национален приоритет, изтъкват още от БСК.

БСК предлага да се предприемат действия за преодоляване на изоставането в системата на висшето образование спрямо аналогичните показатели в Европейския съюз и за по-пълно съответствие с потребностите на икономиката.

Според стопанската камара е важно да се предприемат следните спешни действия:

- да се осъществи политика на диференцирано финансиране на висшите училища единствено според професионалната реализация на завършилите и при отчитане потребностите на икономиката;

- да се разработи ефективен съгласувателен механизъм при планиране и утвърждаване на приема във висшите учебни заведения с активното участие на бизнеса. Това може да стане след проучвания на социалното министерство и на министерството на икономиката, както и след съгласуване с предприемачите в България;

- да се разработи и приложи ефективно функционираща система за информация и анализ на реализацията на завършващите отделните образователни степени по професионални направления. Това ще бъде необходимата база за последващи действия за съответствие между приема на студенти по професионални направления и реалните потребности на държавата и бизнеса от кадри.

- да се създадат стимули за продължаване на образованието в степен "Доктор”.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Живка Илиева 27.07.2011 | 19:42
„да се разработи ефективен съгласувателен механизъм при планиране и утвърждаване на приема във висшите учебни заведения с активното участие на бизнеса“ - от подобни механизми има най-много нужда висшето ни образование, ако искаме то да спре да бълва безработни с тапия за висше, която е само за престиж.
3 Цвете Жекова 27.07.2011 | 10:53
Сътрудничеството между българските ВУЗ-ове и чуждите университети може да даде много положителен принос за страната ни в образователен аспект. Дори това може да помогне да се намали корупцията (тя и без друго няма как да се премахне напълно, но поне да се сведе до минимум).
2 Draga Mateeva 27.07.2011 | 10:48
Българското висше образование трябва да влиза в сътрудничество с чуждестранни университети. Доколкото знам, законодателството позволява у нас да има филиали на чуждестранни училища и колежи, но се чудя защо никой не прави нищо по този въпрос. Най-вероятно защото ни е тромава системата най-вече когато стане дума за по-радикални реформи.
1 Иван Цветков 27.07.2011 | 09:48
'' В Конституцията на България се гарантира равнопоставеност на формите на собственост.'' Тука ми лъха на комунизъм! Иначе идеята е прекрасна стига да се получи.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 04:00 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:25 По света и у нас /п/
  • 05:10 Натисни F1 образователна поредица...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:10 Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:35 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:00 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 04:50 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.