Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) прогнозира 20-30% скок на цените в ресторантите след връщането на 20% ДДС. Това заяви Атанас Димитров, председател на БХРА, в интервю за бТВ.
"Цените ще се вдигнат чувствително, защото за да има печалба, трябва да има оборот, а така ще спадне потреблението. С 20-30% скок на цените, трябва да се пренасочат средства в труд", обясни Димитров.
Той подчерта, че ресторантьорският бизнес е изключително сериозен и специфичен. "ДДС е един косвен данък, но в някои случаи в икономиката преминава в пряк. Това е един от основните аргументи за изсветляване на бизнеса ни", каза Димитров.
Според него държавата има съществен интерес от ресторантьорския сектор. "Намалявайки ДДС за нашия сектор, се увеличиха социално-осигурителните прагове и МРЗ с 200 лв. Отправям апел към политиците и да им припомня, че това е визитната картичка на България пред света", заяви Димитров.
Според икономиста Калоян Стайков, поскъпването е абсолютно основателно. "Този сектор много лесно прехвърля увеличение на цени, получаваше компенсации за цени на тока, диференцирани ставки", припомни той.