Богоявление е! Стотици българи се потопиха в ледени води за кръста (СНИМКИ)

На Йордановден този, който извади кръста, хвърлен във водата, ще е здрав през цялата година

по статията работи: Кремена Бедерева | 06.01.2015 | 15:05  14 Виж всички снимки

37-годишният силистренец Светлин Иванов за четиринайсета поредна година извади Богоявленския кръст, хвърлен в Дунав за днешния празник от Доростолския митрополит Амвросий. Преди ритуала в катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в Силистра бяха отслужени празнична литургия и Велик Богоявленски водосвет.

След това в литийно шествие силистренци се отправиха към брега на Дунав. Ритуали имаше и в други крайбрежни селища в областта. В Тутракан трийсет и шест годишният Николай Яковлев извади Богоявленския кръст от водите на Дунав.

Кадетът Емил Михайлов от НВУ "Васил Левски" извади Богоявленския кръст от водите на Янтра във Велико Търново. Той получи благословията на Великотърновския митрополит Григорий, парични награди от владиката и от кмета на старата столица Даниел Панов, както и три дни домашен отпуск.

В ритуала по изваждането на кръста участваха около 60 курсанти, кадети и граждани. Победителят, който е на 31 години и има двама синове, пожела здраве на децата си и на всички присъстващи. Той каза, че военната подготовка го е калила и затова не е усетил ниските температури на водата и януарския студ.

По традиция празникът Йордановден във Велико Търново започна с Водосвет в катедралния храм "Рождество Богородично" и с освещаване на бойните знамена на НВУ "Васил Левски" на площада пред "Царевец". Стотици хора наблюдаваха от Владишкия мост ритуала за изваждането на кръста от реката.

За 110 лв. бе откупен сребърният кръст в пернишкия храм "Успение Богородично". Негов кум стана 57-годишният перничанин Божидар Караджинов, който бе припознат от миряните като вярващ и благочестив човек. Караджинов бе готов да преотстъпи кръста на болни, или нуждаещи се граждани. Такива обаче не се появиха.

По стара традиция светинята в Перник се откупува чрез наддаване, като парите остават за нуждите на храма. Спечелилият става кум на кръста и той престоява 40 дни в дома му, след което свещеник отслужва водосвет също там. От миналата година се прокрадва идея за спиране на наддаването в храмовете и за хвърляне на светинята във водите на Струма. Брегът на реката е стръмен, не успяхме да намерим подходящо място, затова тази година ще спазим старата традиция, коментира Ивайло Иванов - кмет на най-голямото пернишко кметство "Изток".

Централният пернишки храм "Св. Иван Рилски" обаче прекрати наддаванията. Богоявленският кръст бе връчен на ръководителя на църковния хор - Михаил Добрев, който 20 години служи на Светата обител. Реликвата ще престои и в домовете на останалите хористи, след което ще бъде върната в черквата.

Тодор Дамянов от Враца успя да извади кръста от морето край Варна на Богоявление. Младежът, който е на 21 години, учи право във Велико Търново. Студентът участва за първи път в надпреварата за изваждането на кръста.

"Пожелавам на варненци да са живи и здрави, и късмет през тази година", каза след излизането си от морето младежът. Общо 42 души скочиха в морето за кръста, хвърлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който преди това отслужи Велик Богоявленски водосвет. Най-младият от желаещите да извадят кръста е 14-годишно момче, а най-възрастният участник за поредна година е Васил Тепеделенев, който сега е на 75 години.

Отбелязването на Богоявление започна с Богоявленската литургия, след което се състоя военен ритуал за водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена. След благославянето на бойните знамена стотици варненци, представители на местната и на държавната власт, депутати с шествие се отправиха към паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал бяха положени венци и цветя по случай 167 години от рождението на поета-революционер.

1457506

Пожарникар извади митрополитския кръст, хвърлен в ледените води на река Лева край Враца с благословията на Траянополския епископ Киприян - викарий на Врачанската митрополия. В ритуала за Богоявление тази година участваха 14 мъже от Враца и близкото село Згориград на възраст от 24 до 50 години. Най-бърз от смелчаците се оказа 33-годишният Петър Костов, който участва в надпреварата за първи път. Мъжът е родом от Згориград, но работи във врачанската пожарна служба.

Той сподели, че отдавна мечтае да участва в надпреварата за спасяване на кръста на Йордановден, но служебни задължения все го възпрепятствали. Победителят по традиция получи 100 лева от кмета на Враца Николай Иванов, а всички участници бяха дарени с по бутилка червено вино и хавлиена кърпа. Мъжете се хванаха на хоро заедно с победителя във водите на реката, носейки националния трибагреник. Празникът на Богоявление във Враца започна с освещаване на бойното знаме на възстановеното военно формирование 54 990 на площад "Христо Ботев".

Водосветът бе отслужен от Траянополския епископ Киприян с благословията на Врачанския митрополит Калиник. Сред официалните лица бяха заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, народните представители от Врачански избирателен район, областният управител Малина Николова, кметът на общината Николай Иванов и председателят на Общинския съвет Борислав Стоев. След две години прекъсване военнослужещите от поделението отново преминаха в параден строй пред паметника на Христо Ботев под аплодисментите на врачани.

Самуил Йошков /17г./ от Монтана извади богоявлнския кръст от водите на езерото "Монтанезиум" в града. След кръста, хвърлен от местния свещеник Николай, в ледените води скочиха 52 души. Самуил учи информационни технологии в Природо-математическа гимназия "Климент Охридски" в Монтана. Той тренира плуване и спортни танци. След кръста скача за пръв път и успява. Кметът на Монтана връчи 150 лева на Самуил и по 20 лева на всички останали, скочили в ледените води на езерото.

Дванайсет души нагазиха в студените води на река Новоселска в Сливен, за да изиграят т. нар. мъжко хоро на Йордановден. Идеята за атрактивния ритуал по подобие на хорото в Калофер е на гражданското сдружение "Свети Георги Победоносец". Освен представители на сдружението, на хорото се хванаха и трима членове на Регионалния клуб "Традиция" от Нова Загора, както и от Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен.

Най-малкият участник бе тригодишно момченце, което бе на раменете на баща си. Празникът започна с водосвет, отслужен от отец Силвестър от храма "Света София", който хвърли и Богоявленския кръст. Въпреки многобройните присъстващи само един младеж скочи в реката, за да извади разпятието.

18-годишният ученик Николай Сивов от професионалната гимназия по механотехника в Сливен пожела на себе си и на съгражданите си здраве и успехи. Именик извади кръста от шадравана край сградата на община Сливен. 20-годишният Йордан Георгиев е студент по археология в столицата. При третото си участие в надпреварата, той успя да хване кръста.

Състезателят в свободните боеве Светлозар Савов хвана Богоявленския кръст, хвърлен от Русенския митрополит Наум в студените води на Дунав. Общо 13 души участваха в ритуала на Йордановден.

Смелчаците - на възраст между 18 и 35 години, не се уплашиха от температурата на водата, която беше три градуса. 26-годишният Светлозар Савов хваща за пети път кръста, като първият път това се е случило в родния му град Златарица, а останалите - във водите на Дунав край Русе.

"Винаги ми носи късмет. Човек трябва да вярва, за да вземе кръста. Жив и здрав съм, а когато човек е здрав, всичко друго е способен да постигне. Затова пожелавам на всички да са живи и здрави", каза Савов. Младежът е учил в Русе и в момента тренира в крайдунавския град. Савов получи халат и 100 лева от кмета на Русе Пламен Стоилов.

Заместник-областният управител Станимир Станчев му подари ръчно изработена икона на Рилска Богородица и кърпа, а митрополит Наум - златно синджирче с кръстче. Стотици русенци присъстваха на Великия Богоявленски водосвет на брега на река Дунав, като началото на церемонията бе поставено с литийно шествие от катедралния храм "Света Троица".

В Ловеч във водите на река Осъм за богоявленския кръст се хвърлиха 27 мъже. Пред погледите на стотици хора пръв до кръста стигна 16-годишният Георги Дончев. Момчето е в 10-и клас в Природо-математическата гимназия в Ловеч и се хвърля в студените води за пръв път. Той пожела на себе си, семейството и приятелите си да са живи и здрави. Веднага след като извади кръста, Георги, както и всички присъстващи, бе благословен и поръсен от Ловчанския митрополит Гавриил със светена вода. От него той получи сумата от сто лева. С по толкова го наградиха и кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев и началникът на Областния военен отдел - Ловеч, подполковник Венцислав Маринов.

Днешният празник - Йордановден, в Ловеч започна в новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" със света Василиева литургия. След това на площада Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет и освети знамената на Българската армия. С литийно шествие, предвождано от общинския духов оркестър, граждани, гости, представители на институции, военнослужещи и други се отправиха към пешеходния мост на площад "Екзарх Йосиф Първи" за хвърляне на кръста в река Осъм. Всеки можеше да си отнесе вкъщи светена вода, а от община Ловеч бе подсигурен безплатен топъл чай. Празникът завърши с празнично хоро.

1457510

Военнослужещият от 68-ма бригада "Специални сили" Пламен Павлов извади Светия кръст от водите на река Марица на Богоявление в Пловдив. "Чувството е прекрасно", каза 33-годишният мъж, след като излезе от водата и се прекръсти.

Павлов и през 2012 г. е скачал за Светия кръст във водите на Марица, но като навършил Христовата възраст, почувствал, че трябва да го направи пак. "По време на молитва, виждах в мислите си кръст", каза военнослужещият. Той е семеен от 5 г., но няма деца.

"Да е волята на Бог, пожелавам си да имаме рожба", каза Пламен. Той получи поздравления от Пловдивския владика Николай и парична премия от Митрополията. Над 60 мъже скочиха във водите на Марица за Светия кръст, след като митрополит Николай отслужи Богоявленски водосвет в присъствието на кмета Иван Тотев, областния управител Розалин Петков, официални лица и стотици миряни. Владиката благослови християните и ги поръси за здраве със светена вода.

По-рано днес той отслужи архиерейска Света литургия за Богоявление в катедралния храм "Св. Богородица" в Пловдив, а след това в двора на черквата освети бойните знамена на военните формирования от Пловдивския гарнизон. Митрополит Николай и пловдивските свещеници поведоха традиционното литийно шествие до брега на Марица.

Студентът по спортна педагогика Мартин Пеев извади от река Чая Богоявленския кръст в Асеновград. 24-годишният мъж бе пръв сред още над 30 мъже, които също се състезаваха да достигнат до светинята. Асеновградчанинът скача за кръста в река Чая за четвърти път. Освен че учи спортна педагогика в ПУ "Паисий Хилендарски", той тренира карате. Мартин пожела на себе си и на всички хора здраве и успехи.

Той получи благословия и станимашки мавруд като дар от архиерейския наместник отец Йордан Георгиев, а кметът Емил Караиванов награди младия мъж със 100 лева. По-рано днес на пл. "Акад. Николай Хайтов" в Асеновград бяха тържествено осветени бойните знамена на местното военно формирование. Празненствата продължиха с фолклорен концерт.

Деветнадесетгодишният възпитаник на Духовната семинария Веселин Славков хвана богоявленския кръст в Тетевен, съобщават от общинската администрация. Неколцина мъже са се хвърлили в студените води на река Вит, но пръв е достигнал до кръста Веселин. Празникът е започнал с тържествено богослужение в църквата "Всех светих". След това архиерейският наместник Борис Петров е отслужил водосвет за здраве и благополучие.

Ученик от сдружение "Родопски хайдути", разследващ полицай и учител, работещ като барман извадиха кръста на Богоявленските водосвети в Смолян. Десетима младежи от "Родопски хайдути" спазиха традицията и се потопиха в ледените води на р. Бяла в кв. Устово. Хорото в реката за Йордановден се извива за трета поредна година от последователите на родопските комити. Архимандрит Висарион отслужи празнична литургия за Богоявление в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски", след което миряните се отправиха с литийно шествие до р. Черна. Хвърленият в реката кръст бе изваден от 30-годишния Филип Караасенов, барман, дипломиран учител по математика и информатика.

"Пожелавам здраве на всички, да се обичат и да разберат, че никой не дължи на никого нищо освен уважение и смирение", каза Филип. Водосвети за Богоявление бяха отслужени в трите квартала на Смолян. В кв. Устово пръв до кръста стигна 18-годишният ученик Драгомир Демирев, член на "Родопски хайдути". Разследващият полицай от Гранична полиция-Смолян Никола Узунов за поредна година извади Богоявленския кръст на водосвет при храма "Св. Дух".

В Плевен ритуалът за вадене на Светия кръст на Богоявление се състоя за втори път при Историческия мост над река Вит, видя репортер на БТА. По решение на общината това стана една от най-интересните нови традиции за града, която привлече стотици плевенчани. Молебен за здраве и благоденствие отслужи отец Антоний близо до моста, който е знаков за Плевен. На 10 декември 1877 г. на него е пленен Осман паша и е обявено освобождението на града от османско иго.

Днес близо 30 мъже се хвърлиха в пълноводната и ледена Вит. Сред тях бе двегодишният Александър, който влезе във водите на гърба на своя баща. Десетгодишният Мартин за трети път сам влезе да се състезава за кръста. Сред смелчаците бяха повече млади мъже, но имаше и 50-60-годишни участници. Безработният Венцислав Тодоров /27 г./ от Плевен извади Светия кръст. Каза, че не е спал от вълнение цяла нощ. Пожела на себе си и на близките си много здраве. Победителят бе благословен от свещеника и получи от кмета проф. Димитър Стойков парична награда от 250 лева. В тържеството участваха областният управител Ралица Добрева, депутатът от ГЕРБ Владислав Николов.

1457515

Многократен републикански шампион и рекордьор по хвърляне на чук извади Богоявленския кръст в морето край Балчик. Здравко Димитров, който е абсолвент в Националната спортна академия, спечели надпреварата на празника за втора година. "Виждам, че поличбата за здраве се сбъдва, през цялата минала година не съм се разболявал", каза младежът и подаде кръста да бъде целунат и от другите 20 смелчаци.

Най-младият сред тях бе 16-годишен ученик от СОУ "Христо Ботев" в Балчик, а ветераните представи пожарникарят Марин Петров, вадил реликвата от морето седем пъти. Нека този, който хване кръста, да донесе здраве и благоденствие на всички нас, каза преди началото на ритуала кметът на Балчик Николай Ангелов.

Той поздрави именниците, а на всички, които скочиха в морските води, даде парични награди. Празникът в Балчик започна с литийно шествие, което тръгна от храмовете "Света Преподобна Петка Търновска" и "Великомъченик Георги Победоносец". Свещениците отслужиха Велик водосвет на кея на Морската гара.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Анита Йорданова 11.01.2015 | 16:35
http://iq.tochica.com/r/2099/ ----- Най-добрият онлайн тест за интелигентност! 8

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.