Бойко Атанасов: Всички дела на Цацаров срещу хора от властта са за неизвестен извършител

Следователят призна, че също е бил част от "шпитц команда" на главния прокурор

по статията работи: iNews.bg | 22.02.2016 | 11:36

"Водените до момента дела срещу представители на държавното управление са срещу неизвестен извършител. Нито едно от тях не се води срещу конкретен човек". Това заяви за Нова телевизия следователят от Следствения отдел към Софийската градска прокуратура Бойко Атанасов .

През миналата седмица той съобщи пред "Биволъ", че под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров съществува "шпицкоманда" от няколко следователи, които се занимават с делата срещу политици, от които няма резултат, но после се използват за рекет срещу тях. Цацаров разпореди проверка по твърденията на следователя.

"Самият аз съм бил част от такава шпиц команда", призна днес Атанасов. Той обясни, че на практика разследвания на дела, които са свързани с престъпления по високите етажи на властта, се извършват от органи, които са "различни от законовите". "Делата трябва да се разпределят в органи на съдебната власт. В момента обаче те се разпределят в сектори – такива органи не съществуват", посочва той.

Следователят обясни, че е работил по такова дело срещу бившия депутат Емил Иванов. Когато обаче били събрани достатъчно доказателства за длъжностно престъпление срещу депутата и Атанасов предложил да започне процедура по отнемане на имунитета му, Цацаров го отстранил от делото, а на другия ден Иванов бил обявен за областен управител на София-област.

"В Столичното следствие има наказателни бригади за поръчки. Група прокурори, пряко подчинени на Цацаров, притискат политици. Тази група бе създадена в момента, в който шеф на Столичното следствие стана скандалният Петьо Петров, известен като Пепи Еврото", базкри още той.

Схемите пък описа така: "Срещу видни политици и други представители на държавното управление се водят разследвания, но срещу неизвестен извършител и се действа по целесъобразност дали човекът трябва "да се удари". Целта е да бъдат "страхувани" и държани в зависимост политици", каза Атанасов като цитира такова изказване на политика- бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски.

"Тези хора продължават да заемат тези длъжности, делата се водят скришом срещу тях. В момента, в който някой иска нещо от тях - гласуване по някой закон, примерно, някой трябва да разследва това, но надали главният прокурор е... Твърдя, че разследвания на дела, свързани с престъпления по високите етажи на властта, се извършват от органи, които са различни от законовите”, заяви следователят.

Атанасов призна, че когато самият той е бил част от такава шпитцкоманда, е виждал депутата от ДПС Делян Пеевски (който преди време също се водеше следовател – бел. ред.) няколко пъти да идва при Петров. Това станало, когато бе подаден сигнал, че срещу Пеевски се готви опит за убийство.

"Цялата служба се вдигна като дружина да разследва, въпреки че случаят първоначално се разследваше от СДВР. Ние бяхме изпратени до полицаите да ги гледаме как си вършат работата, как си пишат протоколите. Това беше първото безумие, в което съм участвал по нареждане на Петров", разказа Атанасов.

И даде още примери. Един от случаите на прокурорския таен отряд бил делото за правителствения Авиоотряд 28 - дело, "което всички знаят, че бе насочено срещу Бойко Борисов" (за злоупотреби по време на първия му мандат - бел.ред.), но което също се води срещу неизвестен извършител. Той зададе въпроса защо главният прокурор не е поискал имунитета на Борисов от предишния парламент.

Атанасов посочи и делото срещу бившата шефка на СГС Владимира Янева, което е "под покрива" на Градската прокуратура, но се водело от командировани от Цацаров военни следователи и районни прокурори. Според Атанасов, освен че е бил нарушен принципът на случайното разпределение на преписките, това е направено, за да бъде оправдана накрая Янева. На първа инстанция тя получи условна присъда, припомни той.

Като пример следователят посочи и случая със сигнала срещу правосъдния министър Христо Иванов за съвпадение на подписите му. Той бе категоричен, че това е било наказание заради активността на Иванов по Съдебната реформа. Миналата година гражданско сдружение "План Б" сезира главния прокурор, че подписите под 4 заповеди на бившия правосъден министър били различни.

"Става въпрос, накратко, за сигнали, които се появяват поръчково в една медия. Прокуратурата в определена ситуация се самосезира - тя може би иска да се самосезира. Обръщам се към всички колеги да разчупят оковите, защото е крайно време. Ако продължават по този начин да се страхуват, системата няма да се промени. Ако не го направим, няма кой да го направи".

На въпрос защо чак сега проговаря, Атанасов отговори, че не е спирал да говори от 2004 г. насам, но до момента прокуратурата не е разследвала себе си. Той отрече да е участвал в преговори за постове срещу определени гаранции, въпреки че такива са му предлагани.

Атанасов допусна, че след изявите си напоследък е "напълно възможно да бъде опраскан или съсечен". Когато през 2004 г. също изразил недоволство от статуквото, са му подхвърлили наркотици.

Днес се очаква етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да обсъди искането на главния прокурор за пълна проверка на изнесените твърдения от следователя Бойко Атанасов пред сайта "Биволъ". 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /27 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.