Бойко Борисов: Радан Кънев явно е започнал предизборната си кампания

До вторник Реформаторите да кажат какво и как ще правят с властта, заяви премиерът

по статията работи: iNews.bg | 13.12.2015 | 16:01
Бойко Борисов: Радан Кънев явно е започнал предизборната си кампания

"До вторник Реформаторския блок да кажат какво ще правят (с властта бел. Ред.) и как ще го правят". Този ултиматум постави задочно пред коалиционните си партньори от дясно премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коменитра решението на ДСБ да оттеглят подкрепата си от правителството, взето заради подменените договорености в промените на Конституцията, свързани със съдебната власт и реформа.

Борисов съзря в това решение политическо заиграване на партията на Радан Кънев преди президентските избори. "Става ясно, че човекът, към когото винаги съм имал много приятелско отношение - Радан Кънев, започва предизборна кампания за президентските избори. Аз така го разбирам. Разбира се, пожелавам им успех, ако това им е тактиката. Но никога не трябва, ако сме истински родолюбци, бащи или майки и всеки, който както се чувства към хората, избрали ни на тези постове, да залагаме човешки съдби, да залагаме стабилността и ако щете - цялата държава, заради една или втора лична амбиция. Можехме да седнем и да търсим вариант за общ кандидат за президент, ако е толкова силно желанието", каза той.

След което допусна, че все още е възможно тази част от Реформаторския блок да прояви "мъдрост". "То не е и минало, затова аз истински се надявам и по никакъв начин не разпитвам министрите, не ги питам, защото нашата работа е да правим пътища, да правим пречиствателни станции, болници, поликлиники, да заздравим отбраната, да имаме реформи в местата, където трябва да се направят и ние ги правим. Надявам се на мъдрост. Вярно е, че веднъж като направиха анонс, няма как да се дръпнат назад ,но малко спокойствие и такт", каза министър-председателят, цитиран "Фокус".

Той изтъкна толерантното си отношение към досегашния си коалиционен партньор ДСБ: "Никога не съм им отказвал. Бях ги оставил да извървят пътя, който всяка една партия трябва да извърви. Помните, когато отидох с Христо Иванов в парламента, 180 гласа бяха подсигурени, категорично. Той стоеше и благодареше до мен. Сега какво направиха – казаха: "Само ние можем да кажем кое е правилно". Като казвате само вие, че е правилно, другите политически партии не го приемат. България вече никои не може да говори със думичката "аз", "единствено" и думичката "самодостатъчно", която те много обичат да си приписват. Затова се надявам на разум, мъдрост, да премислят, нека мине емоцията им", почерта Борисов. И допълни: "Имам договор за управление с Реформаторския блок като такъв".

След което задочно призова Реформаторите да кажат във вторник какво смятат да правят по-нататък. "Във вторник да кажат какво мислят да правят и как да го правят. Фактът, че министрите пред мен заявяват, че продължаваме и въобще не сме говорили, че видите ли от утре няма да са на работа или ще има проблем, ме кара да бъда спокоен, че това, което сме захванали, ще успеем", подчерта той.

Борисов за пореден път изброи приоритетите на правителството: "Имаме пенсионна реформа, имаме здравна реформа, имаме по основните закони на Дончев, имаме приет бюджет, имаме нисък дефицит, догодина ще стане още по-нисък, икономиката има 3% ръст, с една стабилност ще я докараме до 4-4,5%. След което заключи, че "всяка една сфера е получила повече и е по-добре, отколкото когато и да е било".

Премиерът декларира, че "стабилността от негова страна няма да бъде нарушена, а и нищо не го налагало". "Само преди месец и половина имаше избори, знаем резултатите какви са. Нищо добро не би ни донесло след 2 месеца да има други или по-точно по-различно от това, което е", апелира той.

"Аз нямам навик да коментирам други партии. Мисля, че всеки от лидерите отговаря за своята партия. От сутринта говорих с всичките си министри, които по една или друга линия са по-свързани или не с Реформаторския блок, защото през това време, което сме работили, те винаги са били мои и аз техен, били сме един много добър екип и видимите резултати, които и днес - 110 км път между Родопите, Пирин и Рила, за нашите курорти и спа центрове, това са неща, за които са мечтали хората десетилетия ине са били факт. Това, че ще направим всичко възможно и ще докараме и газ, за да се махне смогът от твърдото гориво, мисля че никой не се и съмнява. Даже и областният на София - Веско Пeнев, ми звънна сутринта да ми каже, че ако аз нямам някакви претенции към него - искат всички да си работят, защото това са човешки съдби, много хора. Това не са детски игри - днес така, утре иначе", коментира Борисов.

Той е категорично за максимален консенсус по правосъдната реформа. "В правосъдната реформа много е важно да се знае, че когато правихме правителството, с тях не сме говорили никога за квоти. Търсехме за всеки пост възможно най-подходящия човек, за да може да се случи възможно най-бързо. Правосъдната система е нещо консервативно и трудно може да се случи с резки движения, не може да бъде изведнъж реформирано. Стъпките, които предприехме с промяната на Конституцията и се надяваме в сряда да бъдат потвърдени, са доста важни", подчерта министър-председателят.

Премиерът припомни как преди година, когато се говореше, че ще се раздели ВСС, "почти никой не е вярваше, че ще успеем да го разделим, че съдии ще избират съдии, че прокурори ще избират прокурори, че главният прокурор ще се отчита в парламента, че изборът ще става от две трети от депутатите на парламента". Сиреч трябва действително да се търси максимален консенсус", отсече той.

По отношение на текста от конституционните промени, превърнал се в "ябълка на раздора", пък заяви: "Дали е шест на пет или пет на шест, ако приемем, че тяхното е правилно, те искат политическите партии да контролират прокурора, което влиза в колизия с основния закон, че е независима съдебната система. Щях да се съглася с това и първия път се съгласих, но когато вече това прерасна да сложим още един прокурор, който обаче да е абсолютно независим от никого.... Да, де, но ще го сложим ние (ГЕРБ) и Реформаторите. Трябва ли, образно казано, половината партии в България да имаме един прокурор, другата половина да имаме друг прокурор? И заместник-главен прокурор, но абсолютно независим от никого, го прави абсолютно безконтролен. Към единия искаме контрол, към другия - без контрол", каза Борисов. И попита: "Кое ще е това лице, което ще бъде неограничено овластено?".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Магьосници тв филм /2 серия/
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Домът на вярата Манастир "Св....
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Зала на славата: Георги Глушков
  • Сега "Историята на боклука" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Ако ме зарежеш, ще се...
  • 14:30 "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • Сега "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "С ухание на любов" - с уч. на...
  • 14:15 "Обрати на любовта" - с уч. на Елис...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.