Колко ще струва великденската трапеза опита да изчисли земеделският министър Мирослав Найденов преди началото на конференцията "Дивечът – ценен традиционен ресурс за българската кухня".
Според него има трайна тенденция на запазване на цените при яйцата - те вече са по около 30 ст. "Агнешкото месо е около 12 лева за килограм - някъде може да стигне 15 лева". Според земеделския министър обаче това е нормално и допълни, че има тенденция на покачване на цената на агнешкото месо, но то няма да прехвърли 15 лева.
Относно козунаците той препоръча на българските жени да си ги направят сами – така ще им излезе най-евтино.
Найденов увери още, че контролът в търговските вериги е тотален и дори има реакция от тяхна страна за свръхконтрол. Проверките обаче показват, че търговците вече са дисциплинирани.
Там, където има спекула, тя ще бъде показвана, посочи Найденов. На въпрос кой е спекулирал, когато се покачваха цените, отговорът беше "Всички!".
"Всички пробваха принципа ден година храни", заяви той.
В нормалните държави, когато има голямо търсене, е нормално продуктите да поевтиняват, но в България това не е така, коментира още земеделският министър.