Българските момичета пушат - момчетата отказват цигарите

30% от 16-годишните обаче пушат ежедневно

по статията работи: Елена Коцева | 10.11.2011 | 19:16

Тревожната тенденция за употребата на тютюн, алкохол и наркотици сред подрастващите продължава да е в сила. Това заяви на пресконференция в Министерство на здравеопазването Анина Чилева, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Успокоителното на този етап е, че като цяло данните от България не се различават много от данните от другите страни-членки на Европейския съюз, посочи още Чилева, докато представяше резултатите от проучването в родината ни.

В допитването са взели участие 2200 ученици в групата на 16-годишните, т.е. родените през 1995 година. Като цяло тези, които употребяват алкохол, цигари или други психоактивни вещества, изобщо не са малко, коментира Чилева.

Данните показват, че няма значителна разлика между поведението на българските младежи преди осем години при третата вълна на изследването и сега. Поне веднъж през живота си цигара са пушили 66% от всички анкетирани, а през 2003 година те са били 71%, сочат резултатите от проучването.

През последните 30 дни поне една цигара са изпушили 39% от българските ученици. Поне едно питие в живота си са пили 87% от младежите, а през 2003 г. техният брой е бил 88%.

Особеното е, че като цяло тенденцията е момичетата да пушат повече и при тях броят се увеличава, а при момчетата броят на пушачите намалява. Затова и работата на специалистите трябва да се насочи с особено внимание към групата на момичетата, обясни Анина Чилева.

Също така статистиката отчита, че употребата на алкохол сред учениците продължава също така да е разпространена. През последните 30 дни поне веднъж са консумирали алкохол 65% от младежите, техният брой е същият и през 2003. Почти няма разлика и в броя на учениците, които декларират, че са се напивали поне веднъж - 45%. Чилева коментира, че специално при анкетата за "напиването" информацията е субективна и тя подлежи на корекции, тъй като има разминаване между представата за "напиване" и реалното количество изпит алкохол. Също така според думите й, сравнително с останалите данни, получени до този момент, българските младежи не се различават съществено от своите връстници в Европа.

В сравнение с 2007 година обаче сред българските ученици нараства употреба на марихуана поне веднъж през живота: от 21% през 2003 г. на 24% през 2011 г. През последния месец поне веднъж е пушил трева всеки десети срещу всеки дванайсети през 2003 г. Увеличение в употребата на екстази обаче няма, тя се запазва на 4%.

Статистиката е част от международното проучване Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), което се провежда на 5 етапа в 35 страните от Европа. Целта е да има сравнима база данни, според която да се насочи адекватно превенцията и работата с рисковите показатели.

Част от изследването обхваща и въпрос за това кое определят като проблем в живота си българските ученици. На първо място те посочват проблем с успеха си в училище – 70%. "Това откроява една висока летва на критерии", коментира Анина Чилева.

На второ място се нареждат проблемите като агресията, проблемите със родителите и с приятелите. 30% от българските ученици са преживели сбиване или конфликт със семейната среда. Изключително малко са тези, които декларират проблем в сексуално отношение – необезопасен секс или секс, за който на следващия ден са съжалявали. Интересното е, че повече момчета са признали за такъв контакт отколкото момичета, допълни Чилева и посочи, че според тази част от анкетата също трябва да се преориентира работата с младежите.

Окончателните резултати от проучването ESPAD с данни от целия европейски съюз ще бъдат оповестени през следващата година.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Живка Илиева 11.11.2011 | 14:37
Това, че поне веднъж в живота са си пушили не е болка за умиране, всеки пробва, любопитно му е и пр., но жалкото е, че повечето деца още преди да навършат пълнолетие пушат и пият като за последно, да не говорим колко много е паднала границата. Това е модел на поведение, който децата просто следват, тъй като е ежедневие в техните семейства и приятелския кръг.
8 Borislav Bonev 11.11.2011 | 09:01
Лично аз се съмнявам в достоверността на отговорите, които са били дадени от подрастващите. Ако трябва да бъдем честно - на тази възраст се послъгва доста. От тази гледна точка мисля, че данни или са силно преувеличени, или да повече от изнесеното. Както и да е - тенденцията е тревожна и трябва да се помисли за превантивни мерки, както в училище, така и от самите родители.
7 Ina Georgieva 10.11.2011 | 19:58
Станимира Стоева, не знам ти дали имаш деца, но моя племенник постоянно си идва с някоя драскотина от детската градина. Толкова агресия има и то при децата не в училище, а в детските градини. Много е зле положението и не знам как ще се оправи, ако изобщо може да се оправи поне малко. Не обичам насилието, а като гледам как някое дете шамаросва моя племенник ми се къса сърцето, но какво да направя като не е мое детето и не мога да му се карам?
6 Стамена Георгиева Георгиева 10.11.2011 | 19:35
"През последните 30 дни поне една цигара са изпушили 39% от българските ученици. Поне едно питие в живота си са пили 87% от младежите, а през 2003 г. техният брой е бил 88%." Браво на българските ученици, много добре се справят с живота. Те щом сега пият и пушат като за последно, какво ще стане когато станат пълнолетни, ще изтрезняват ли изобщо? И очакваме после тези деца един ден да ни наследят и да се грижат за нас? Боже опази!
5 V D 10.11.2011 | 19:30
Освен, че се продават Станимира свободно, родителите масово пушат пред децата си и те така не могат да осъзнаят вредата от цигарите. Не може всяка седмица баща ти и големият ти брат например да се наливат и да се прибират на четири крака и ти да не тръгнеш по техните стъпки. Всичко си зависи от възпитанието на хората и от "строгите" ни закони. Ако се спазваха поне малко, положението щеше да е различно, но все пак живеем в България и няма шанс това да се случи.
4 Станимира Стоева 10.11.2011 | 19:27
За мен проблема с агресията и лошото поведение най-много започва да ме тревожи! Ако за цигарите и алкохола има поне някакъв начин да се опиташ да ги откажеш, то за намаляването на агресията е много по-трудно. То си е вътре в тебе. Няма никога да забравя случаите в последната една година, в които деца убиваха деца..Това става неконтролируемо и много страшно. Трябва да се взимат спешни мерки и родителите много да внимават как възпитат децата и най-вече да им обръщат повече внимание. Поне според мен.
3 Криси Митева 10.11.2011 | 19:24
Момиченцата в подрастваща възраст как няма да ги платя от малки, като постоянно се копира от чалгите, които в смешните си клипове рекламират някакви определени марки цигари и дори ги пушат? Ами това е пълна идиотщина! Няма никакъв контрол над популяризирането и рекламата на цигарените продукти у нас, а иначе такава е забранена, като цяло!?
2 Станимира Георгиева 10.11.2011 | 19:22
Ами така ще бъде докато, продължава да се продава свободно алкохол и цигари на непълнолетни, че даже и на малолетни!? Какво да ви кажа, сами си погребваме децата и това е факт! Уж има някакви закони, които всеки иска и изисква постоянно, ама в това отношение пък някак си излязохме много либерални бе!? Най-чудното ми е било, когато някой ми каже, че пуши пред техните и те му позволяват, защото било ПО-ДОБРЕ да пушел пред тях, а не да се крие!? И какво!? Да седя и да го гледам как се трови без дори да опитам да го откажа? Мисля, че е тотално безотговорно и плоско!
1 Ани Г. 10.11.2011 | 19:19
"Поне веднъж през живота си цигара са пушили 66% от всички анкетирани, а през 2003 година те са били 71%, сочат резултатите от проучването." Е в това няма нищо чак толкова тревожно, ако наиситна е само ПОНЕ ВЕДНЪЖ? По-добре да пробват само, а после да видят що за боклук е това цигарата!

ТВ програма

Кино

  • Сега Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:10 Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.58...
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1, еп.3
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.