Българските фермери успяват да произведат едва 37 % от свинското месо, което купуваме

Внасяме за 269 млн. евро от чужбина

по статията работи: iNews.bg | 17.02.2021 | 15:36
Повече за:

Българските фермери успяват да произведат едва 37 % от свинското месо, което населението потребява, а в същото време цените на свинското у нас са сред най-високите в Европейския съюз, сочи нов анализ на фондация "Интелиагро", предаде БНР.

Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространението на африканската чума по свинете, която унищожи 25% от популацията на свине в България само за една година, констатира анализът.

Въпреки това и въпреки covid-пандемията, която свива разходите на хората, вътрешният пазар остава силен и свинското месо остава любимо като заема 43 на сто от месната диета на населението. Поради факта, че не може да произведе достатъчно, България внася 120 000 тона свинско месо годишно на стойност 269 000 000 евро. Внасяме основно от Испания, Германия и Франция. Според авторите на анализа, постигането на продоволствена независимост на страната по отношение на свинското месо теоретично би изисквало осигуряването на 1 милиард лева за инвестиции.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 11:30 Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Романтично кафене" -...
  • 14:20 "Завръщането на героя" -...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Матилда" - с уч. на Мара Уилсън,...
  • 15:00 "Шаферът" - с уч. на Патрик Демпси,...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.