Млечните и местните продукти които се предлагат в детските заведения, вече трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт.
Това означава, че децата трябва да се хранят с висококачествени месни заготовки и месни продукти, както и кисело мляко, сирене и кашкавал.
Брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт.
С промяната на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици се въвежда задължението за производителите.
Наредбата е публикувана днес в Държавен вестник, което означава че и от днес тя влиза в сила.
До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата да бъдат по утвърдените стандарти.
Бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им.
С наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни (продукти тип "Зрънчо”), както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.
Промените в наредбата целят повишаване качеството на храните, които консумират децата, заявяват от Министерство на земеделието и храните.