ВАС отмени наредбата, по която полицаите получават пари за безплатна храна и напитки

От МВР са категорични, че са спазили всички изисквания, но признават, че поради технически причини не могат да представят доказателства за публикувани нормативни актове преди 2017 г. Становището на прокуратурата пък е, че жалбата на Алексиев е основателна

по статията работи: iNews.bg | 30.08.2022 | 08:45
ВАС отмени наредбата, по която полицаите получават пари за безплатна храна и напитки
МВР
Повече за:

Върховният административен съд (ВАС) отмени наредбата на вътрешния министър от 2015 г., по която полицаите получават пари за безплатна храна и напитки, показа проверка на "Лекс".

Наредбата беше променена за последно преди две години, когато беше изменено заглавието ѝ, но полицаят Владимир Алексиев поиска тя да бъде изцяло отменена, като твърди, че още първоначалните мотиви към нея са били непълни, а проектът на подзаконовия нормативен акт не е бил публикуван за обществено обсъждане преди обнародването му в Държавен вестник през август 2015 г.

С тази наредба се определят условията и редът, по който полицаите получават безплатна храна, чай, кафе и енергийни напитки. Право на тях имат служителите, които работят в по-тежки условия – в среда на йонизиращи лъчения, под въздействие на биологични и химически агенти, шум, вибрации, тежки метали, както и екипажите на кораби, водолазите, лекарите и операционните екипи в МВР-болница. Според наредбата безплатна храна и напитки се полагат и на служителите, които зимно време работят при средна температура от -10 градуса, а лятото – при температура от 30 градуса.

От МВР са категорични, че са спазили всички изисквания, но признават, че поради технически причини не могат да представят доказателства за публикувани нормативни актове преди 2017 г. Становището на прокуратурата пък е, че жалбата на Алексиев е основателна.

Съставът на ВАС с председател и докладчик Виолета Главинова първо отхвърля довода за непубликувания проект за наредбата и мотивите към него в Портала за обществени консултация на МВР, тъй като такова задължение в Закона за нормативните актове (ЗНА) е въведено едва през 2016 г.

Съдът обаче приема, че не са били изпълнени всички изисквания на чл. 28, ал. 2 от ЗНА и конкретно в мотивите да се посочат необходимите финансови и други средства за прилагане на новата уредба, както и очакваните резултати, включително финансови, ако има такива.

По тези въпроси ВАС пише, че изцяло липсват данни в мотивите към наредбата. В проекта било записано само едно изречение, в което се казвало, че издаването на наредбата не е свързано с необходимост от допълнително финансиране и не предполага въздействие върху държавния бюджет.

"Така формулираното изявление не може да се възприеме като изпълнение на законовото изискване за посочване на финансовите средства, които ще са необходими за прилагане на оспорения подзаконов нормативен акт, тъй като без всякакво съмнение осигуряването на визираните в Наредбата продоволствия е свързано с разходване на бюджетни средства", пише съдът и припомня, че именно според наредбата разходите за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки са за сметка на бюджета на МВР.

В решението си ВАС заявява още, че безспорно създаването на организация по места за предоставяне на храни и ободряващи напитки ще струва пари и за това трябва да бъдат предвидени разходи от бюджета на министерството.

"Следователно, в процеса на прилагане на атакувания подзаконов нормативен акт ще бъдат необходими съответни финансови средства, като именно техният прогнозен размер и всички останали средства, необходими за обезпечаване приложението на Наредбата, следва да бъдат посочени и обоснови в мотивите към предложения за издаване нормативен акт. В настоящия случай липсва посоченото съдържание на мотивите съгласно чл. 28, ал. 2, т. 3 от ЗНА, което съставлява съществено нарушение на административнопроизводствените правила при изработване и оповестяване на проекта за процесната Наредба", пише съдът.

На следващо място ВАС посочва и пропуска да бъдат отразени очакваните резултати, включително и финансови, от прилагането на наредбата. Съдът отбелязва, че прилагането ѝ предполага "някакво финансово изражение на резултатите" от правото на определена категория служители да получават безплатна храна и напитки.

"В случая не са изпълнени изискванията за мотивираност по чл. 28, ал. 2, т. 3 и т. 4 от ЗНА, с което са допуснати нарушения на императивни правила, регламентиращи издаването на процесната Наредба. Нарушенията са съществени по своя характер и като такива се отразяват пряко върху материалната законосъобразност на акта, тъй като не дават възможност да се извърши ефективен контрол за съответствие с относимите законови разпоредби", заключва съдът и приема, че наредбата е незаконосъобразна заради липсващи мотиви.

Тъй като е била нарушена процедурата по приемане на основния ѝ текст, това води до незаконосъобразност и на последвалите изменения и допълнения на наредбата, отбелязва още ВАС. В заключение съдът допълва, че дори и да нямаше нарушения при първоначалното изработване на наредбата, последвалите изменения също не отговарят на изискванията на закона. Става дума за промените, с които храните и напитките не се предоставят в натура, а в левовата им равностойност. Те обаче също са били приети без мотиви за това колко ще струват и какви са очакваните резултати.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.