От ВМА съобщиха, че в списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора. След избухването на пандемията от COVID-19 към черните списъци бяха добавени имената на над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Денят на спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар", и с подкрепата на ВМА – в чест на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

С огромна благодарност към д-р Тотко Найденов, по чиято инициатива е създаден Денят на спасението преди вече 20 години. Той, за съжаление, по здравословни причини не можа да присъства на церемонията, но това е един необходим ден, в който всички ние да си спомним за хора, които упражнявайки професията си, губят живота си, за да спасят други хора. И днес се случва това нещо – лекари, сестри, полицаи, пожарниакри, спасители, планински спасители губят живота си при опит да спасят хора. Ние сме длъжни да се преклоним пред тях към тях, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Своята почит пред Паметника на загиналите медици отдадоха министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, секретарят по сигурност и отбрана на президента на Република България Димитър Стоянов, представители на военни структури, директорът на ГД ПБЗН главен комисар Александър Джартов, изпълнителният директор на ИА "Медицински надзор" Иванка Динева, председателят на Столичната колегия на БЛС д-р Асен Меджидиев, представители на БЛС, НЗОК, НАПЗГ, БЧК, синдикалните организации, директори на столични болници и граждани.