Винарите търсят сортове, устойчиви на студа

В Института по лозарство са създали такива

по статията работи: Филипа Тодева | 28.02.2012 | 08:15

По отношение на ниските температури имаме създадени десертни сортове - "Плевенски фаворит", "Гарант", които са последна наша селекция. Тях препоръчваме за лозарската практика. Това каза пред БТА доц. Виолета Димитрова - директор на Института по лозарство в Плевен.

"За съжаление нямаме достатъчно размножителен материал, защото лозата, за разлика от пшеницата, иска три години, за да можем в един широк мащаб да произвеждаме от тези сортове и да задоволим нашата лозарска практика", добави доц. Димитрова.

В момента в института имат ограничени количества от новите сортове. Към тях се проявява много голям интерес от цялата страна. По-старите и известни сортове "Сторгозия" и "Кайлъшки мискет" също са с повишена устойчивост на ниски зимни температури.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


12 Хачо Стоименов 28.02.2012 | 14:53
А и занапред все такива зими прогнозират да има. Май всички селскостопански култури трябва да бъдат подсилени, за да издържат.
11 Дара Арнаудова 28.02.2012 | 14:51
Това е добра новина за българския лозар, но за жалост все по-малко хора се грижат за лозе. То си е като малко дете и изисква много внимание и любов.
10 Стан Бисеров 28.02.2012 | 14:48
Съвсем нормално! Това са просто нови сортове, а не някакви генномодифицирани култури.
9 Анита Кралева 28.02.2012 | 11:21
След тази жестока зима, добре са се ориентирали!
8 социална мрежа 28.02.2012 | 09:45
не бих пробвал вино от такъв сорт грозде
7 социална мрежа 28.02.2012 | 09:31
значи можеш да си представиш какво грозде ще излезе :)
6 Ariana Stamenova 28.02.2012 | 09:21
Обожавам червеното леко нагарчащо вино, страхотно стопля душичката през мразовитите зимни дни, дано открият нужните сортове.
5 Asen Ivanov 28.02.2012 | 09:20
Дано да намерят такива сортове, че винцето си е хубава напитка и без него зима не минава, а тези студове направо унищожиха всичко.
4 zlobna kobra 28.02.2012 | 09:08
МИ ТЕ ЗА ТОВА ТЪРСЯТ СОРТОВЕ , КОИТО ДА ИЗДЪРЖАТ НА СТУД
3 социална мрежа 28.02.2012 | 08:58
какво ли вино ще се получи?
2 синята коалиция 28.02.2012 | 08:42
гроздето не е от плодовете които обичат студеното, даже напротив!
1 Минка Кавалджиева 28.02.2012 | 08:41
Е те да започнат пък 3 години бързо минават. Поне ще има за новите поколения лозари.

ТВ програма

Кино

  • Сега Българска киновечер: Дело 205/1913...
  • 23:25 По света и у нас
  • 23:40 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 23:55 Испанският контингент на Били Кобъм...
  • 00:55 С БНТ завинаги /п/
  • 01:50 Моят плейлист /п/
  • 02:50 Нещата отблизо документален филм /2...
  • 03:15 Отблизо /п/
  • Сега "Бодигард на убийцата" - екшън,...
  • 23:30 "Застраховка живот" - криминален,...
  • 01:30 "Древни суперструктури" -...
  • 02:50 "Богатствата на България" -...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "G.I. Joe: Изгревът на Кобра" - с...
  • 00:20 "Събирачът" - с уч. на Боби Сото,...
  • 02:00 "Не по правилата" - с уч. на Джена...
  • 03:20 "Любовни афери" - документално...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.