Внимание! Ядем опасни плодове и зеленчуците

Избирайте по-тъмните зелени салати с по-твърди листа, съветват експерти

по статията работи: Ивелина Георгиева | 13.05.2014 | 10:00

Ядем опасни плодове и зеленчуци със завишено количество на нитрати. Затова алармира Лазарина Герова, собственик на частна акредитирана лаборатория за екологичен контрол на храни в София, в ефира на TV7.

По думите й продукти, които съдържат над 250 мг нитрати в килограм храна за възрастни, са опасни и продукти, които съдържат повече от 50 мг на килограм храна за бебета и малки деца, също са опасни. Лабораторията на Герова работи от края на 80-те години и специалистите в нея са наясно с допустимите дози нитрати според стандартите на Световната здравна организация.

Според експертът една от най-големите грешки е отмяната на Българския държавен стандарт и въвеждането на нормите на Европейската комисия.

Тя предупреди, че един от най-замърсените продукти с канцерогенното вещество е червеното цвекло. Широко рекламираното като изключителен имуностимулатор кореноплодно се оказва, че може да ви причини редица заболявания, ако не сте сигурни в произхода му.

Друг опасен продукт според Герова е пъпеша, защото той спада към списъка с плодове, които се продават с нитрати в пъти над нормата.

Герова обясни, че някои плодове и зеленчуци са склонни да трупат повече от вредното вещество от други. Такива са пресните салати, тиквичките, пресен чесън и лук, пресни моркови и картофи. Общо правило е, че най-опасни са тези плодове и зеленчуци, които растат близо до почвата или в нея, обясни тя. Експертът посъветва да избираме по-тъмно зелени салати и спанак, с по-твърди листа, тъй като това е един от признаците, че е израснал по-бавно.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 Qsen Kostov 14.05.2014 | 00:30
Има си и друг начин- отиваш в JMT, вадиш 300лв, купуваш си един тестер Soeks за нитрати, може и за радиация :) и после бегом в магазина да проверяваш нитратите.На пазара операция ще ти вдигне адреналина Имам няколко снимки от фантастико с над допустимите норми. Демек, и да киснеш и да белиш,да вариш- не стават и в боклука. А ако се дадат на дете... Има си допустими норми, за възрастни и деца. С тестер ако е над нормата, ама в допустимите граници може да прецениш колко да изядеш без да има негативен ефект. Има в нета много изписано за тях Аз се реших на покупка след месец четене в интенет. Сега съм го дала на една приятелка, има бебче, което сега се захранва. В нищо не можем да бъдем сигурни вече- нито в качеството на сиренето, млякото, кашкавала, пилешкото месо...........ей на- и плодовете и зеленчуците- затова си мисля поне те, които най-много трябва да са на трапезата ни- нека поне те да са чисти.
12 черен ястреб 13.05.2014 | 15:49
Опасни са особено тези които са внос от други страни като Китай например. Китайският лук може да е евтин но няма никакъв вкус.
11 Ceca V 13.05.2014 | 15:36
Не се изненадвам производителите, за да докарват по-високи добиви блъскат с какви ли не химии тази продукция и крайният резултат е нещо, което има вид, но няма вкус и трудно може да се нарече полезно.
10 Kalina Vicheva 13.05.2014 | 13:48
Много си права! Наскоро четох едно изследване, според което полезните вещества в плодовете и зеленчуците през годините рязко намаляват.
9 Алина Стефанова 13.05.2014 | 13:20
"Тя предупреди, че един от най-замърсените продукти с канцерогенното вещество е червеното цвекло. Широко рекламираното като изключителен имуностимулатор кореноплодно се оказва, че може да ви причини редица заболявания, ако не сте сигурни в произхода му." - Ужас братче...ами, като няма държава, която да ги регулир атези неща, ние какво да правим, какво да ядем?!!?
8 Една Българка 13.05.2014 | 13:15
Да. Ти си личи и по вкуса им, че са опасни и са много гадни. Гледам, ако може от някъде нещо домашно да се хапва, хем е вкусно, хем е здравословно.
7 ваня иванова 13.05.2014 | 12:01
За голямо съжаление най - важното за организма ни храната е изключително вредна вече. Най - сигурно е ти да си го произведеш.
6 Фанка Василева 13.05.2014 | 11:18
Ние си го знаем от много време, така, че нищо ново не ни казвате. А и вече до някъде сме се научили да ги отсяваме и да избираме какви да си купуваме, не сме глупави.
5 Пипа Мидълтънова 13.05.2014 | 11:08
Най-сигурният начин да се предпазим от тези вредни вещества е просто като купуваме такива с гарантиран произход и качество, с био сертификати или пък домашно произведени. Хитър трик е също така накисването на плодовете и зеленчуците в разтвори със сол, лимонов сок, оцет, сода, които отстраняват част от химикалите, както и разни други замърсяване като ларви и прочие. При варене на въпросните зеленчуци пък е най-добре първата вода да се излива. Толкова химии има около нас, че е най-добре максимално да ги спестим на тялото си.
4 Andrei Stoichev 13.05.2014 | 11:01
всичко вече е опасно, явно и за съжаление! :(
3 Viktor Qnchev 13.05.2014 | 10:44
оф,стига вече, това звучи отвратително,дори и зеленчуците са гадни и опасни за здравето!
2 Никол Георгиева 13.05.2014 | 10:39
Ние си го знаем и без да ни алармират, за съжаление когато не е сезонът на някои плодове или зеленчуци се налага да ги внасяме, а всички знаем как се гледат.
1 Viktor Ivanov 13.05.2014 | 10:31
Уж са доставчици на витамини плодовете и зеленчуците, а се оказаха вредни за здравето, човек не знае вече с какво да се храни, за да живее що годе здравословно.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.