Ядем опасни плодове и зеленчуци със завишено количество на нитрати. Затова алармира Лазарина Герова, собственик на частна акредитирана лаборатория за екологичен контрол на храни в София, в ефира на TV7.
По думите й продукти, които съдържат над 250 мг нитрати в килограм храна за възрастни, са опасни и продукти, които съдържат повече от 50 мг на килограм храна за бебета и малки деца, също са опасни. Лабораторията на Герова работи от края на 80-те години и специалистите в нея са наясно с допустимите дози нитрати според стандартите на Световната здравна организация.
Според експертът една от най-големите грешки е отмяната на Българския държавен стандарт и въвеждането на нормите на Европейската комисия.
Тя предупреди, че един от най-замърсените продукти с канцерогенното вещество е червеното цвекло. Широко рекламираното като изключителен имуностимулатор кореноплодно се оказва, че може да ви причини редица заболявания, ако не сте сигурни в произхода му.
Друг опасен продукт според Герова е пъпеша, защото той спада към списъка с плодове, които се продават с нитрати в пъти над нормата.
Герова обясни, че някои плодове и зеленчуци са склонни да трупат повече от вредното вещество от други. Такива са пресните салати, тиквичките, пресен чесън и лук, пресни моркови и картофи. Общо правило е, че най-опасни са тези плодове и зеленчуци, които растат близо до почвата или в нея, обясни тя. Експертът посъветва да избираме по-тъмно зелени салати и спанак, с по-твърди листа, тъй като това е един от признаците, че е израснал по-бавно.