Все повече българи не искат да живеят в родината си

Тенденцията се установява с изследване на учени от БАН и УНСС

по статията работи: Ралица Стоянова | 17.05.2011 | 13:57

За 5 години рязко се увеличава желанието на българите да се преселят в чужбина. Нагласите на потенциалните емигранти са за по-дълъг престой зад граница, трайно установяване и спестяване на средства в държавата, в която живеят.

Това става ясно изследване на българската диаспора в Западна Европа, представено от Института за икономически изследвания на БАН и Университетът за национално и световно стопанство.

Ако преди 5 години трайните емигранти са били най-малката общност - 4.7%, днес те са най-голямата група – 9 на сто от трудоспособното население на страната. През 2007 г. миграционният потенциал на България е бил 18.6%, а през 2011 - 22.8%.

Изследването регистрира над 650 хил. сезонни или т.нар. "циркулярни”, емигранти, които са близо 15% от трудоспособното население у нас. От него става ясно, че икономическите причини са основни за българите, които искат да напуснат страната. Останалите две - желание за професионална реализация и семейните причини, са били валидни в по-голяма степен през 2007, отколкото сега, подчертаха от изследователския екип.

Рязка промяна обаче има в отговора на въпроса "Защо заминавате?” в двата изследвани периода. Декларирането на: "Просто не желая да живея повече в България”, през 2007 г. изобщо не е било важно за 25.5% от запитаните, докато сега като маловажно е определено от два пъти по-малко хора.

Като "много важна" преди 5 години причина "не ми се живее в България" е била посочена от 19.1% от респондентите, а през 2011 г. – от 27.1 на сто.

Променени са и предпочитанията на българите към страните, в които желаят да емигрират. Преди 5 години в челната тройка са били Испания, Гърция и Германия, сега това са Англия, Германия и Испания. Изпадането на южната ни съседка от предпочитаните дестинации, както и преместването на Испания от първа на трета позиция, се дължи основно на икономическите проблеми в тези държави, коментираха от

изследователския екип. Според тях българите избират страни, които по-бързо излизат от финансовата криза, което обяснява и защо към новите дестинации са прибавени Холандия и Швейцария за сметка на Турция и Белгия. Без промяна остават САЩ и Италия, които и в двата периода на изследване са посочени съответно на 5-о и 7-мо място като предпочитания.

Освен че се увеличава средната продължителност на престоя зад граница, расте и средното възнаграждение на българската емиграция, както и склонността към спестявания в чужбина.

Само в Испания до 2007 г. българите са инвестирали в недвижими имоти близо 2 млрд. евро. За 5 години средно месечният доход на сънародниците ни зад граница се е увеличил от 810.3 на 896.6 евро, а продължителността на престоя – с близо 5 месеца.

С 3 на сто обаче намаляват текущите им разходи в чужбина, а делът на паричните трансфери - от 44.3% през 2007 г. на 31.2% през тази година.

За сметка на това средно годишната сума на оценените спестявания на българите в чужбина се е увеличила над 3 пъти. Общо средствата, с които разполагат завърналите се и така наречени настоящи емигранти днес, се оценяват на 1.280 млрд. евро.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


47 Цвете Жекова 17.05.2011 | 17:27
Твърде песимистично гледам на обстановката в България, за да повярвам, че може да дойде ден, в който българите няма да бъдат принудени да бягат в чужбина, търсейки начини да изхранят семействата си. Има семейства, в които само единият работи ,защото другият страда от болест, която не му позволява да упражнява каквато и да е дейност. И ако въпросният работещ получава мизерна заплата дали дълго време ще чака да се промени обстановката у нас докато се реши да приеме работа зад граница, която да му позволява да праща част от спечеленото на семейството си.
46 Ани Г. 17.05.2011 | 17:19
Цвети именно, говоря че това са единични случаи, и повечето хора нямат този късмет. Да се надяваме, че един ден и тук в България ще има такава възможност, защо не?? Защо не един ден, ТЕ да идват и да се бутат да работят при нас? Просто трябва да сме упорити и да се държим, а не да бягаме. За целта трябва да сме тук! :)
45 Златка Стоева 17.05.2011 | 17:17
В България само да си умен и упорит не винаги е най-печелившата комбинация. Най-добре е образователната степен да бъде подкрепена с някои познанства с работещи в солидни фирми.
44 Цвете Жекова 17.05.2011 | 17:14
Ани Г., в тезата, която изложих не визирам българи, които са станали хотелиери в чужбина. Мои връстници и приятели, които за мен са едни от най-интелигентните хора, които познавам, работят от няколко години във фирмите IBM, AIG, Microsoft и Barclays. Някои от тях имаха по едно време желание да се върнат в България (защото и там животът не е песен), но за безценния опит, който имат, българските големи компании не можаха да им направят адекватно предложение.
43 Лято Лятовски 17.05.2011 | 17:09
Боли те, М. Иванова, но не трябва да си толкова отчаяна. Аз не мога да разбера защо не виждате, че пътят е само в нас самите. Кой е този костюмар, кажи име, реално няма такъв. Реално ти сама решаваш. Въпросът е дали искаш да се бориш или не искаш да се бориш. Ако си борбен независимо къде ще живееш, ти поизначалом ще живееш добре. По-добре от този, който се предава и бяга. Бягството не е начинът. Никога не е бил. То е допустимо, но само за кратко. Важното е да се връщаме в действителността и да се борим в името и за името . и за нас самите.
42 Лято Лятовски 17.05.2011 | 17:05
Абсолютно се съгласявам с Ани Г. , която и да си. Задълбоченост ни липсва, точно това е. Оставяме се на първичността ни, а тя е от както свят светува да бягаме. Идиотията ни е пълна. И заради това потъваме, защото навън се превръщаме в "Рая" , в роби, живеещи най-долу в тяхното "ниско" , вместо да оставаме тук и да се борим да бъдем в "средата" . Не могат да разберат, че там никога няма да достигнат" средата", защото единици са тези, които успяват да превъзмогнат "националистичното" на останалите държави и да се преборят с още по-голямата бюрокрация, която тъне там.
41 М. Иванова 17.05.2011 | 17:01
Именно както казва V D: "Ако не си достатъчно умен и упорит нищо няма да стане"..
40 V D 17.05.2011 | 16:59
От страни всичко е много лесно! Някой от вас ходил ли е в чужбина, работил ли е там? За какво говорим въобще? Аз също имам роднина в чужбина, имам и приятели. Мислите, че всичко става много лесно, ей така от раз? Ако не си достатъчно умен и упорит нищо няма да стане, а береш ли ягоди или портокали, съвсем няма да се издигнеш никъде и ще си останеш на полето. Толкова е лесно, че повечето българи се връщат оклюмали от там нали? Не се заблуждавайте, там ни смятат за втора ръка хора и ни търсят само за черната работа, никой няма да ни вземе на сериозно, още повече ако сме на по 20 години!
39 Borislav Bonev 17.05.2011 | 16:49
Ани, има резон в това, което казваш - Шуробаджанащината не е българско понятие и за съжаление не и от вчера или оня ден. Още през Първо и Второ българско царство, сме наблюдавали династични сватби, и как определени хора, получават определени облаги, плащайки или не определена цена.
38 М. Иванова 17.05.2011 | 16:47
А какво ще кажете, за умните хора, които работят в банките, заемат управленски постове и ръководят фирми и са българи? И те ли са успели с пари, или със знания? Братовчед ми е в Англия и е доста успял младеж, но всичко постигна с много труд и учене.
37 Петър Стоянов 17.05.2011 | 16:44
Ако имам възможност - терминал 2, но понеже нямам финансовата възможност, само терминал 1 - нискобюджетни авиокомпании! Бачкаш няколко години каквото ти падне докато си млад, пращаш пари от роднините си в България - щракат с пръсти и в един момент ти се връщаш в България - жена ти бременна от друг, ама казва: "Дай пари, или си заминавай" и така. Една от многото страни на българската емигрантска действителност.
36 Draga Mateeva 17.05.2011 | 16:43
Освен висококвалифицираните си кадри, които страната ни губи ежегодно, малцинството млади висшисти, които остават също много трудно намират прилична работа. Тези, които не искат да започнат каква да е временна работа, са принудени да чакат с месеци докато се отвори възможност за нещо по-обнадеждаващо. А другите, на които чакането се вижда твърде дълго и липсата на месечен доход създава трудности, накрая решават да заминат на работа зад граница. Съдейки по мои лични познати най-голям брой хора избират да живеят в Англия, Германия и САЩ. Не че там им е лесно. Дори, напротив, но всички до един твърдят, че е 300 пъти по-добре отколкото в България.
35 Ани Г. 17.05.2011 | 16:39
Цвете, а ти защо си мислиш че шуробаджанащината е само тук, в България?? Ако наистина си убедена в това, трябва сериозно да се съвземеш. Да не би Путин, в момента министър председателя на Русия, случайно да е избрал за свой заместник да предложи, в случая Медведев, или пък Берлоскуни случайно е предложил бившият си адвокат, който го спасява неведнъж от тежки дела за сексуален тормоз и т.н., за министър на правосъдието или нещо подобно?? Тази работа отдавна е измислена, и само много наивни хора могат да си мислят, че "в чужбината" работата е чиста като момина сълза. Там просто е по-скрита и не се говори толкова много за нея, но това не значи че я няма. Какво си мислиш ще е твоето предимство, на едно интервю за работа, ти българката, чужденка, пред 10 местни граждани? По-добре да не искаш да знаеш отговора. Успелите българи, за които говориш, че имат уж реализация в чужбина, най-често са хотелиери или ресторантьори. И са извадили или голям късмет, или много пари. Или връзки.
34 Данчо Георгиев 17.05.2011 | 16:36
Много трудно се променя реномето на една бивша социалистическа република, особено такава в Източна Европа. Много труден е преходът към пазарна икономика и капитализъм. Все още се опитваме да се научим да се държим като европейци, да избягаме от типично българското поведение, което до голяма степен усвоихме през социализма. И "пътешествието" към Европа и останалия свят, започва да става навик на все повече български граждани, защото преходът в България е съпроводен с нисък стандарт на живот, което ще включи - здравеопазване, образование, култура и т.н.
33 Златка Стоева 17.05.2011 | 16:35
Истински квалифицираните млади хора почти не се срещат вече в България, защото представителите на чуждестранните компании си ги набелязаха, гостувайки ни в т.нар. Дни на кариерата и ги придърпаха да работят за тях, вземайки ги първоначално само на стаж, а после им предложиха и постоянни договори. И дори да имат желание тези хора да се върнат обратно в България и да приложат тук натрупания си опит, реално никой няма какво да им предложи, за да ги задържи. Или ако има, то броят на такива компании би бил нищожен.
32 Цвете Жекова 17.05.2011 | 16:28
И по-голям ще става броя на българите, които ще предпочитат да се заселят в друга страна. България предлага много ниски перспективи за реализация за младите и образовани хора. Затвърди се тенденцията да се уреждат хора за дадена работна позиция чрез помощта на познати. Така никой не пита колко е компетентен новият служител след като е племенник или братовчед на шефа. По този начин не се дава никакъв шанс на редица млади хора, които в един момент си казват "стига!" и заминават в друга страна и там се превръщат в качествен кадър, който работи за тях и повишава чуждата ефективност вместо българската. При това положение няма как да се оправи България в близко бъдеще.
31 Данчо Георгиев 17.05.2011 | 16:26
Голяма част от високоинтелигентните български граждани, живеят пръснати по почти всички континенти на планетата Земя. Ако само за една година тези хора се върнат тук, и работят за българската икономика, стига тя да им предостави тази фактическа възможност, всички ще се изумят от резултатите, също някой може и да се уплашат от тях. Една голяма и силна икономика, 8-9 пъти по-голямо население и България ще може да мери сили с държави като Франция и Германия. Това за момента остава само една химера, което може да се превърне в реалност, само ако в България се раждат повече деца и средната възраст на българската нация, падне под 40 години.
30 Borislav Bonev 17.05.2011 | 16:19
Много може да се говори и напише по тази тема. Националистите ще Ви кажат - как да оставиш държава с 1300 години история, повечето от половината - велика история! След 100 години някой може да тръгне да сравнява различните времена, в които са живели хора в българските земи. По времето на османското робство или сега е по-тежка ситуацията? От историческа гледна, сега няма как да се даде отговор на този въпрос, затова казвам - след 100 години някой може и да се опита да анализира двете времена.
29 Стамена Георгиева Георгиева 17.05.2011 | 16:16
Точно за това говоря, трябва да се обединим всички, а не само да се оплакваме. Няма да направим нищо само аз и ти Живка, а трябва всички да заедно. Вместо да се чудим в коя държава да избягаме, хайде да помислим какво да направим за нашата.
28 М. Иванова 17.05.2011 | 16:15
Накрая ще си покаже, кой какво прави. Но както знаем всички, на приказки велики, на действия голи.
27 Живка Илиева 17.05.2011 | 15:57
Интересно защо фактите друго говорят. Ето например, протест за горивата за стотен път сигурно /никакъв успех/... и как така все едни и същи хора срещам и на протестите за ГМО, за природните паркове, на земеделците... Нито съм легнала да умирам, нито съм се предала. Ама нещо никак не я виждам будната гражданска съвест на нашенеца! Хубаво сме си останали тук и се бием в гърдите какви родолюбци сме, ама нищо не правим.
26 Стамена Георгиева Георгиева 17.05.2011 | 15:37
Ами тогава Живка да си мълчим. Това ли е решението според теб? Хайде всички да се примирим, да легнем и да чакаме да си отидем, че да свърши всичко. Всички се примиряват и после само се оплакват. Чакайте някой друг да помисли за вас и живота ви ще се нареди!
25 М. Иванова 17.05.2011 | 15:32
Защо пък не Живка, какво от това, ако трябва ще щурмуваме парламента, даже да го съборим, но все същата.
24 Живка Илиева 17.05.2011 | 15:25
По тази логика след всяко неугодно нам решение на правителството трябва да щурмуваме парламента, за да бъдем чути... То сега ще ние малко трудно, при все че „родната полиция“ пази преди всичко Цецко и компания. :) Жалкото е, че не сме много единни в недоволството и протестите си, защото все се провалят. После се чудим, защо децата ни като отидат на изпит само философстват, а не работят по въпроса – просто има от кого да взимат пример.
23 V D 17.05.2011 | 15:23
Не са ни виновни ромите, на които им плащат да гласуват. Да не би те да са повече от българите? Не са разбира се, но ако продължаваме да бягаме и да се отказваме да се борим за собствената си страна ще станат без капка съмнение. Ако не сме единни ще продължават да ни манипулират и нищо хубаво не ни очаква. Не може да се оплакваме всички от БСП, Герб, СДС ИЛИ НДСВ и после да гласуваме за тях, някак си е нелогично не мислите ли?
22 Стамена Георгиева Георгиева 17.05.2011 | 15:10
Ама ние сами сме си виновни, не ни е виновен Царя, Бойко, Станишев или Доган. Кой ги избира? Ние ги избираме. Защо говорите въобще тогава. Ние сме тези, които им позволяваме да си правят с нас, каквото си поискат, да ни вдигат цените за гориво и храна, да ни дават малки заплати и да живеем в мизерия.
21 Иванка Иванова 17.05.2011 | 15:08
Накрая спираме да гласуваме и толкова, на мен лично ми писна от обещания.
20 Мариана . 17.05.2011 | 15:06
То у нас просто няма алтернативи в управлението, между които да избираме. След като сърбахме попарата на тройната коалиция, преди това на синята и гледаме все едни и същи лица на всички избори, се хващаме като удавник за сламка на всяко ново лице, било то цар, пожарникар, падар...
19 Пролет Генадиева 17.05.2011 | 14:59
Живка, не си ли ги избираме, кой беше прехласнат от ГЕРБ и обещанията, всички! И кой съжалява в момента, ние , нали така или греша?
18 Ива Хинова 17.05.2011 | 14:58
"не ми се живее в България"- да ви кажа и на мен ми се е случвало да си го помисля. Особено като видиш превзетата от роми къща на село, пустеещите нивя, депресираните млади хора, които едва си намират работа... Ама вземаш раница, отиваш в планината и не можеш да се нарадваш на планина и природа, как да заминеш?! Земя на абсурдите сме си и това – не спираме да се жалваме, но продължаваме да бъдем много толерантни към всичко, което ни се случва.
17 Живка Илиева 17.05.2011 | 14:52
Вярно, че всеки народ си заслужава управляващите, ама ние даже не си ги избираме – всичко зависи от това кой и колко ще плати на добре обгрижваното ромско население, което в скоро време поради изключително добрия „климат“ у нас може да стане абсолютно мнозинство.
16 Стамена Георгиева Георгиева 17.05.2011 | 14:52
Пролет не ти е виновен той. Огледай се малко и ще видиш, че България не в това положение от вчера, а от много дълго време. На нас все някой друг ни е виновен, това е българина, все обвинява други хора за нещастието си. Как има хора, които успяват в живота и не ги интересува никой, гледат себе си и това? Така трябва да постъпваме и въпреки всичко да се борим, за да сме добре. Пълно щастие няма и нищо не може да стане от раз. Трябва постоянство!
15 Криси Митева 17.05.2011 | 14:52
Той масон да беше, ама и това не е ! Нищо не е, освен един див селянин който го приучиха на някой неща и взе та стана политик! Ама нищо ново под слънцето де...кошарата е пълна с такива телета!
14 Илиян Илиев 17.05.2011 | 14:51
Обърнете внимание на причините, които са изтъкнали анкетираните! Повече от несериозни. ''на въпроса "Защо заминавате?” "Просто не желая да живея повече в България” или "не ми се живее в България". Кажете това сериозни отговори ли са според вас? За да не ти стои тука трябва да има ясна причина. Или не можеш да си намериш работа, или ти се живее някъде на по-топло, или просто ти се експериментира. То и на ми се иска да имам къща с 35 спални и цял месец да спя в различна, ама няма!
13 М. Иванова 17.05.2011 | 14:49
Те и без друго, скоро може и да станат повече от нас, както нашета раждаемост намаля. :(
12 V D 17.05.2011 | 14:47
Какво ще стане М. Иванова ако всички избягаме от България? Ще останат само братята роми и ще се заселят нашите съседи турците, които толкова много искат да управляват страната ни. Това са пълни глупости, че не можем да направим нищо за държавата ни. Точно ние сме хората които трябва да се погрижим за нея и да свали тези управляващи които не си вършат работата. Много ми е интересно какво ще правиш в чужбина? Ще работиш ли нещо различно от миячка, чистачка и гледачка? Не се заблуждавай, че животът ти там ще е по-добър от този тук. Може и да взимаш малко повече пари, но няма да си по-щастлива далеч от всички роднини и приятели.
11 Пролет Генадиева 17.05.2011 | 14:44
Ето, заради този масон в дясно, където пише "Лаф-Гаф", я докарахме до тук.
10 М. Иванова 17.05.2011 | 14:41
По принцип и аз съм оптимист, особено когато слушам хубави новини, но ето такива наистина могат да ме изкарат извън нерви, защото много ме е яд, първо на самите нас и след това на хубавите ни управляващи. Можеше да сме една от водещите сили, но не. Да се надявам, че всичко може да се оправи и не е прекалено късно и за нас, не искам да ни свързват само с лошото. Така е, права си и до утре мога да стоя и да си пиша тук и то без файда, искам да направя нещо, но все някои ще ме спре, защото вижда, че съм недоволна и търся някакво разрешение или развитие. А поне по мое мнение, тук не обичат недоволните. Но няма как да мълчим вечно и да търпим всичко, накрая ще ни писне и ще стане по-трагично.
9 Ани Г. 17.05.2011 | 14:36
Ами така, просто тъпо и упорито и ние трябва и ние да ги тъпчем! Още повече сега, когато нещата започват все повече да се оправят, да имаме помощта от ЕС и държавите членки, стига да знаем как да си изиграем картите, ще спечелим много! А когато надигнем и глас, а не мълчим само и пишем по форумите и си говорим по седянки, тогава наистина имаме големи шансове да ни чуят какво искаме! Ако нямаш желание, оправдания винаги ще има! Навремето, ако бяха се отказали нашите прадеди да се борят за свободата на България, а да не припомням че това са били доста по-тежки времена на истинско клане и навиране на главите в баш в лайната, какво щяхме да правим сега ние с тебе? Нямаше и да стоим тука с тебе и да си говорим :) Аз съм оптимист за бъдещето на България, и агитирам всички млади да бъдат такива, ако ще е да е само на пък на всички и всичко! ;)
8 М. Иванова 17.05.2011 | 14:32
Ани, а като остана, какво мога да направя аз или ти? Кой сме ние, никои, те са всичко и те диктуват. Да се борим, добре, но как, хайде кажете какво трябва и ще го направим, след като някакъв костюмар стои над мен и ме натиска и ме принуждава да искам да се махна. Нормално ли ви се струва, да живееш с по 2-3 лв на ден, да си мишка, кукла на конци, нечии слуга, за да осигуриш нещо за семейството си? Не е, аз не го приемам, не искам да ме тъпчат, не искам да ми вземат всички пари, а те да са добре, а аз да живея в мизерията и да се чудя как да свързвам двата края. Не искам и да раждам, не искам мъченици, и да гледам луди хора по пътя, не искам и аз да стана луда, защото на там отиват нещата. Не искам да бъда в нечии крака, не го приемам, да искам да се боря, искам да променя всичко, но не мога. Винаги ще се намерят, няколко групички, които ще повярват на лъжите и ще ни поставят в същото положение. Съжалявам за острият ми коментар, но боли. :(
7 Иванка Иванова 17.05.2011 | 14:25
А, как да се борим, след като от всякъде ни тъпчат и ни натискат. Те, ако могат, с извинение за израза, ще ни натопят главите в лайната и там ще ни оставят. Хайде кажете как да се борим, как да оправим всичко, след като потъваме славно надолу, какво става? Вярваме на хора, които са вълци, влизат в кошарата на овцете преоблечени като едни от тях и една по една ги изяждат, така направиха и с народът на България.
6 Ани Г. 17.05.2011 | 14:23
Да, М.Иванова, гледай я тогава от чужда държава. Така е по-лесно и по-удобно, нали? Няма смисъл да оставаме тука, и да се борим за мечтите си..за какво?? Давай всички да избягаме, накрая ще опустеят не само селата, но и градовете и всичко. Точно заради такива "българи", като теб.
5 Станимира Георгиева 17.05.2011 | 14:20
Повече са:) Това е официална извадка, а колко тайничко си го мечтаят...само мога да предложа едно - като са толкова сигурно че искат да се махнат, нека си сменят директно и националността с гражданството? Нали искат да станат почитатели на друга култура и род, да спазват чужди традиции в името на едното материално благо!? Защо, не тогава? А и друго, нека като заминат, да нямат право повече никога да се връщат... вярно това ще бъде в разрез с всички Шенгени, свободни зони, права и свободи и куп други оправдания..но все си мисля, че е по-правилно, пък и те нали са СИГУРНИ, че искат да се махнат :)?
4 Ани Г. 17.05.2011 | 14:19
Ами не беше ли всъщност това основната цел, за да се натискаме да ние приемат в ЕС? Всеки да има възможността, свободно да избяга от България! Ми да, и аз подкрепям Илиян, да си хващат пътя страхливците и да се махат, явно няма достатъчно истински българи останали в милата ни родина, че да се борят за нея и за нейният просперитет. Жалко за Левски, Ботев, Вазов,Стамболов, хилядите знайни и незнайни войни ЗАГИНАЛИ за свободата ни, жалко че се бием в гърдите за големите родолюбци, а всъщност всеки се чуди как да се махне от тук. Идете мийте къщите на гърците , или бършете задниците на старите гръцки лелки. Никой не ви съди, само не ни натрапвайте проблемите си и волята си, защото... честно не ни интересува!
3 М. Иванова 17.05.2011 | 14:10
Алекс, определено няма да са толкова, а много. Ако можех и аз ще замина, България е родината ми, обичам я и ще ми липсва много, но не искам да остана тук и да гледам как всичко потъва надолу, заради определени хора.
2 Илиян Илиев 17.05.2011 | 14:08
Да хващат пътя и да заминават! Скоро влизаме в Шенген и няма да има никакъв проблем, пък и правят ремонт на Терминал 2 на летището за тяхно удобство. Вместо да стоят тука и да се оплакват просто да не стоят тук и да се мъчат и да не ни занимават с проблемите си.
1 Алекс Г. 17.05.2011 | 14:06
Общо взето на никой от завърналите се, не му се остава в България, освен ако не си е купил жилище, учи тук или има бизнес. Всеки иска да отиде в чужбина и да живее по-добре. Общо взето откакто България влезе в ЕС, доста хора се махнаха и отидоха най-често към посока Испания, Италия, Гърция, Германия и Англия. Ако анкетата е по-обширна няма да са определено 200 хил.

ТВ програма

Кино

  • Сега Целуни ме концерт на Любо Киров
  • 01:00 Рецепта за култура токшоу с Юрий...
  • 02:00 История.bg /п/
  • 03:00 Библиотеката /п/
  • 03:30 Бразди /п/
  • 04:00 България от край до край 13 /п/
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Българското село /п/
  • Сега "Разследването" - драма,...
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:10 "bTV разказва" - документална...
  • 04:40 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "А отборът" - с уч. на Лиъм Нийсън,...
  • 01:00 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:45 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:30 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 04:40 "Любов на прага ти" - с уч. на...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.