ГЕРБ и Реформаторите се разбраха. Правителство ще има (допълнена)

Партиите първо ще уточнят програмата на новия кабинет, после ще номинират премиер и министри

по статията работи: iNews.bg | 19.12.2016 | 14:12

Кабинетът "Борисов 2" ще си има наследник. И така България ще избегне предсрочни парламентарни избори. По всяка вероятност новото ни правителство ще бъде излъчено с подкрепата на почти същите политически сили, както и намиращото се в момента в оставка. Това стана ясно след днешната среща на Реформаторския блок, който има мандат за съставяне на кабинет от президента и ГЕРБ. Към срещата по-късно се присъединиха и лидерите на Патриотичния фронт. По всяка вероятност те също биха подкрепили нов редовен кабинет, стана ясно след срещата от думите на зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

"Имаме ясно изразено парламентарно мнозинство за правителство, търсим пресечните точки да се обединим и това е, по което ще работим в предстоящите часове", заяви той, цитиран от БГНЕС. По повод различните изказвания по отношение на поста на бъдещия премиер, Цветанов уточни, че той ще бъде излъчен от Реформаторския блок, а кандидатурата ще бъде избрана с консенсус.

"Работим върху програмата", каза от своя страна Найден Зеленогорски. Той обаче отбеляза, че не може да се говори за правителство и неговия състав преди различните страни да са се уточнили на каква програма ще се базира работата на новия кабинет. "Тогава ще дойде моментът да говорим за премиер и за конкретни министри", подчерта Зеленогорски.

Той отбеляза още, че работните групи са докладвали на всички до каква степен са стигнали разговорите и кои са допирните точки по обща програма. Разговорите между политическите сили ще продължат днес, както и утре. "Най-добре е да остане формулата, която е в момента - с коалиционно споразумение", коментира още Зеленогорски.

Той обаче не пропусна да отбележи разногласията, които има между РБ и ГЕРБ по отношение на резултатите от референдума и въвеждането на мажоритарната система, за която гласуваха болшинството от избирателите. "Ние имаме ясно мнение. Мажоритарният вот по начина, по който мина на референдума, би нанесъл огромни поражения на демокрацията и няма да го подкрепим. Готови сме за дискусия", каза още Зеленогорски.

Ако реши да формира правителство, най-късно вторник-сряда Реформаторският блок трябва да върне мандата и да предложи кандидат за премиер. От своя страна РБ има още седем дни да предложи на президента състав на Министерския съвет.

В решението, цитирано от Реформаторския блок, пише следното:

"Значимостта на разглеждания момент, който настъпва след два неуспешни опита за образуване на правителство, произтича от още едно конституционно изискване. И то се намира в разпоредбата на ал. 3 на чл. 99 и се състои в предвиждането на 7-дневен срок, в който президентът е длъжен да възложи на някоя от следващите парламентарни групи да посочи кандидат за министър-председател.

За разлика от първите два тура, в които президентът не е обвързан със срок, в който трябва да възложи проучвателния мандат, по-нататък се предвижда ускоряване на процедурата, тъй като периодът, в който не може да бъде съставено ново правителство (и действа служебно правителство или правителство, което е подало оставка), може да се окаже прекомерно дълъг.

Друга особеност на процедурата в тази й част се състои в обстоятелството, че президентът извършва възлагане най-напред на някоя от следващите парламентарни групи, т.е. на парламентарна група като такава, а не на посочен кандидат, и едва след това проучвателният мандат се възлага на посочен кандидат за министър-председател.

Различието може да обяснено с това, че е необходимо да се даде възможност на някоя от следващите парламентарни групи също да проведе политически консултации, за да се потърси и намери начин за образуване на стабилна коалиция.

Освен това ал. 3 на чл. 99 от конституцията дава отговор на още един въпрос: дали кандидатът за министър-председател е длъжен да предложи състав на правителството. Съгласно изричното разпореждане на конституцията в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател е длъжен да предложи на президента състав на Министерския съвет.

Това следва и от ал. 2 и 3 на чл. 99, следва и от смисъла на проучвателния мандат: да се установи възможността за формиране на правителство. Предвиденото в посочените конституционни разпоредби задължение на този, комуто е възложен проучвателният мандат, да предложи състав на Министерския съвет, освен буквално, трябва да се разбира и в смисъл, че към този момент се разчита на парламентарна подкрепа за определено правителство, включително и по състав.

Така трябва да се разбира съгласието за образуване на правителство, за което става дума в ал. 5 на чл. 99. Когато процедурата по образуването на правителство е във фазата на реализиране на възложен проучвателен мандат, успешно приключване на проучвателния мандат по смисъла на чл. 99, ал. 4, означава, че кандидатът за министър-председател е предложил пред президента структура и състав на Министерския съвет.

Ако това условие е изпълнено и кандидатът отговаря на останалите конституционни изисквания за избираемост, президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание избирането му за министър-председател. На този етап фактът на предлагане на структура и състав на правителството означава наличието на "съгласие" за неговото образуване.

В този смисъл представените пред президента структура и състав на Министерския съвет не подлежат на контрол от него. Следователно самото представяне е достатъчно, за да се констатира, че мандатът е приключил успешно, и е основание да се предложи на Народното събрание да избере този кандидат.

Не е изключено обаче във времето от отправянето на предложението до Народното събрание до провеждането на избора да се наложат промени в представения на президента състав на правителството. Независимо дали са предизвикани от практически или политически съображения, допустимо е такива промени да бъдат направени и те не съставляват нарушение на установения в конституцията ред за съставяне на правителство.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.