Галет с домати

Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото

по статията работи: iNews.bg | 01.07.2022 | 18:30
Галет с домати
Повече за:

Докато сме на теми домати, ще ви пренесем във Франция с този вкусен галет с домати и подправки. Неговият богат вкус и силен аромат го превръщат в перфектното предястие за лятото.

Необходими продукти:

За кората

1 1/2 ч.ч. брашно

Сол

1 ч.л. сушен риган

1 ч.л. захар

1/2 ч.ч. масло, студено, нарязано на малки парчета

4 с.л. ледена вода

1 1/2 ч.ч. ябълков оцет

1 голямо яйце, леко разбито

За пълнежа

220 г домати, тънко нарязани

Сол

1 с.л. зехтин

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

2 ч.л. свежи листа от мащерка

1/3 ч.ч. рикота, за предпочитане пълномаслена

Прясно нарязан босилек, за сервиране

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, солта, ригана и захарта. Добавете студеното, но меко масло и разбъркайте с ръцете си брашното, докато маслото стане колкото грахово зърно. Добавете ледена вода и оцет и разбъркайте, за да се смесят. Добавете още вода, по 1 с.л., докато тестото се събере на топка, когато го стиснете в дланта на ръката си. Сместа трябва да е влажна, но не мокра и лепкава. Поставете в купа и покрийте с найлоново фолио. Охладете тестото за най-малко 2 часа.

Подредете доматите върху покрита с хартиена кърпа тава за печене. Поръсете обилно със сол и оставете да престоят 10 минути. Подсушете с кухненска хартия, доколкото можете. В голяма купа внимателно разбъркайте доматите с олиото, чесъна и мащерката. Подправете със сол и черен пипер.

Загрейте фурната до 220 градуса. Оставете тестото да престои на стайна температура за 5 до 10 минути. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на кръг от 30 см и го прехвърлете върху голям лист за печене. Разпределете рикота върху тестото, оставяйки граница от 2 см около краищата. Отгоре разпределете сместа с доматите, като не забравяйте да поставите резен чесън. Сгънете краищата на тестото върху доматите, припокривайки, ако е необходимо, намажете краищата с разбито яйце и поръсете с едра морска сол. Охладете, докато тестото се стегне за около 15 минути.

Изпечете галета, докато коричката стане златиста за 25 до 30 минути. Оставете леко да се охлади. Отгоре намажете с босилек точно преди сервиране.

Приятен апетит!


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 22:00 "Джон Уик 2" - екшън, трилър (САЩ,...
  • 00:30 "Специален отдел Q: Ефектът на...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Небостъргачът" - с уч. на Дуейн...
  • 22:00 "Джак Райън: Теория на хаоса" - с...
  • 00:10 "Лично правосъдие" - с уч. на Брус...
  • 02:10 "От Италия с любов" - с уч. на...
  • 04:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.