Гнусно: пловдивчани откриха черни парцали в хляба си (СНИМКА)

Не е опасен, ще бъде изследван, казаха от Агенцията за безопасност на храните

по статията работи: Гергана Златкова | 04.12.2013 | 17:07
Гнусно: пловдивчани откриха черни парцали в хляба си (СНИМКА)
Marica.bg

Пореден неприятен случай, свързан с храна, разтресе страната.

Хляб със странни черни петна показа семейство Пенка и Иван Стефанови. Продуктът е закупен от тях на 1 декември от голяма хранителна верига в града.

Произведен е от пловдивската фирма "Тракийски хляб" ООД, чиито продукти се продават в цялата търговска мрежа, съобщава "Марица".

"Не знаем какво има в тестото, но видът му е ужасен. Бяхме неприятно изненадани, като отворихме опаковката и видяхме първата филия.

Гледката е изключително неприятна, а все пак това е хляб. Недопустимо е да се произвежда и продава в този вид, още повече че се препоръчва за здравословно хранене", коментира Иван Стефанов. При първоначалния оглед стана ясно, че хлябът с име "Финес” е закупен в срок на годност.

Не е ясно кога е произведен, но според етикета трайността му е до 3 декември. Предлага се нарязан и е опакован в целофан. На външен вид изглежда добре изпечен и по нищо не личи, че меката му част е изпъстрена със странна чернилка. На опаковката е посочено следното съдържание: брашно тип 1150 (типово), вода, хлебна мая, йодирана сол, пшеничен малц, подобрител, емулгатор, хранителни ензими, антиоксидант аскорбинова киселина (витамин С), киселинен регулатор калциев фосфат. Отговори на въпросите на какво може да се дължи черния цвят на тестото и дали има вредни примеси в него потърсихме от специалисти от Българската агенция по безопасност на храните и от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

"Вероятно се касае за нарушение на технологичния процес при производството на хляба”, коментира д-р Николай Петков, и.д. началник-отдел "Контрол на храните” в областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив.

Той уточни, че по-голяма яснота ще се получи след провеждане на физикохимичен и органолептичен анализ, който ОДБХ - Пловдив се ангажира да извърши в лабораторията си до дни. Днес инспектори на агенцията ще направят щателна проверка и в производствената база на "Тракийски хляб” ООД.

Специалисти по хляба от Университета по хранителни технологии изразиха мнение, че във въпросния хляб вероятно има механични примеси, но не се ангажираха с категорично становище.

С просто око те установиха, че самунът с чернилка има нормален мирис, без наличие на микробялна развала. Производителят на "Финес” Атанас Пилуков обясни:

"Изкуствени оцветители не използваме. В този хляб влагаме два естествени продукта, които внасяме от Австрия. Това са концентрати от препечен пшеничен малц и ечемичен малц, които са тъмни на цвят. Ролята им е да придадат по-приятен аромат на хляба, но не и да променят цвета. По рецептура те се смесват в съотношение единия 100 грама, а другия 300 грама към 100 кг брашно.

Тъй като процесът при направата на тестото е механизиран, вероятно добавките, които са на прах, не са се хомогенизирали достатъчно добре". Г-н Пилуков допълни, че по партидата лесно може да установи кой от работниците му не си е свършил качествено работата и се закани, че виновникът ще бъде санкциониран, най-малко с рязане от заплатата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


10 dream on 05.12.2013 | 12:51
Какъв ужас, чак ми прилоша като прочетох. От ХЕИ да зачестят проверките!
9 p kehaiova 04.12.2013 | 20:51
Това вече е ужасно. Как може в насъщния да се намират такива боклуци.
8 emanoil momchev 04.12.2013 | 20:18
Печалбите са важни, а не здравето на хората, но определено такива случаи на немарливост не са приятни за никого.
7 склеротик невротиков 04.12.2013 | 19:44
Така и не разбрах каква беше развръзката при случая с нередовния хляб от миналата седмица или няма такава?! А тези малоумници от Агетцията само излизат с оправдание, че видите ли бил минал продължителна термична обработка и няма опасност.
6 Lili Mileva 04.12.2013 | 19:18
Киква стандарти, какви пет лева, хранят ни с абсолютните боклуци и после ще ни убеждават, че на някой му пука за здравето ни.
5 dancho danchev 04.12.2013 | 18:50
Е това вече е прекалено, ужас.
4 gergana dimova 04.12.2013 | 18:48
Ужас, кой знае в какви условия се прави хляба. Направо да те е страх да си купиш вече хляб, че не знаеш какво ще намериш в него. Органите да се задействат и да започнат проверки.
3 Църна Мацка 04.12.2013 | 18:21
После на какво основание ще ми говорят за повишаване на цените на хляба, като я какви боклуци ядем! Нищо чудно това да са някакви странни субстанции, които не са се омесили добре, тъй като както е известно у нас т.нар. "здравословни хлябове" не са нищо повече от бели такива, които се оцветяват с утайки от кафе и какво друго един Бог знае. Ама така е като контролиращите органи продължават да си затварят очите и дори при явни нарушения, например като фирмата за производство на сладкарски изделия с ходещи мишки в цеховете, която дори не бе санкционирана, понеже е под опеката на висшестоящи... А нас ни тровят с всевъзможни боклуци.
2 Катерина Мушкова 04.12.2013 | 17:21
Е това е наистина гнусно
1 Ема Маринова 04.12.2013 | 17:18
Стига са изследвали ами да вземат да затегнат контрола!

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България: Цели...
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Музикален филм за Михаела Маринова
  • 16:30 Българите и Македония. Новото...
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Скъпи диктаторе" - комедия (САЩ,...
  • 14:30 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "България търси талант" -...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Всички мои утрешни дни" - с уч. на...
  • 15:10 "Баща - мечта" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.