Дадоха още 2 ваканции на учениците

Така децата ще имат 4 ваканции през учебната година

по статията работи: Кремена Бедерева | 20.07.2011 | 13:05

Министерският съвет (МС) прие промени в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

С новия документ се цели оптимизиране на графика на учебното време през учебната година и създаване на възможност за по-рационалното планиране на ваканциите, които ползват учениците.

С измененията се определя нов тип краткосрочна ваканция - есенна, във времето около 1 ноември - Деня на народните будители, който и към момента е неучебен за учениците от всички класове. Чрез промените се създават условия за кратък отдих на всички ученици в най-продължителния период от учебното време през първия учебен срок.

Другата промяна предвижда съществуващата междусрочна ваканция да бъде заменена със зимна ваканция. Това създава възможност за по-голяма мобилност при определянето й в зависимост от календара в конкретната година, както и до спестяване на финансов ресурс за отопление на сградите на училищата.

Предложените промени са резултат от широка обществена дискусия и са обсъдени на среща със заинтересованите страни - учители, директори на училища, представители на регионалните инспекторати по образованието, родители, ученици.

iNews припомня, че миналата година учениците организираха протести заради намаляването на дните за зимна ваканция. Те протестираха срещу решението на Министерството на образованието, младежта и науката, което искаше  зимната ваканция да е от 24 декември до 2-ри януари.

Според учениците, със съкращаването й ще им бъде трудно да се подготвят за края на първия срок, когато им предстоят много изпитвания, контролни и класни работи за определяне на срочна оценка.

Недоволството на учениците се зароди първоначално сред потребителите на социалната мрежа Facebook, от където стартира и инициативата за "удължаване" на ваканцията. Протести имаше в цялата страна.

Същевременно, парламентът приема днес на първо четене промени в Закона за висшето образование, като се предвижда българските висши училища да могат да разкриват свои звена в чужбина

Модерните практики на висшето образование в условията на съвременния глобализиращ се свят са ориентирани обаче към много по-гъвкави и оперативни модели на трансгранична дейност, при което учебната, научноизследователската, проектната и иновационната дейност се "изнася" и извън националните граници, отбелязват от МС.

Предвижда се отпадане на ограничението за определяне на такси за обучение срещу заплащане за "магистър" след придобити степени "бакалавър" и "магистър". По този начин се дава възможност държавните висши училища сами да определят таксите за обучение срещу заплащане при предоставянето на услугата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


33 Borislav Bonev 20.07.2011 | 19:23
Решението е, да бъдат глобявани родителите. Това със поведението, Петре, ще ме извиниш - ама социализма свърши. Това е същото като с униформите - вече не са за това време. Живеем в демокрация, която за съжаление добре е обърната в слободия, но определено старите правила не трябва да се връщат, по-скоро да се оптимизират сегашните.
32 Петър Сарафов 20.07.2011 | 18:10
Абе я всички дето са писали тука как децата щели да си наваксат материала и да ходят по частни уроци през ваканциите (особено пък през зимната) да се сетят те как прекарваха своите. Що за глупости пишете? Или това че така щели да се планират извънредните сега ваканции. Какво ще планират? Грипната епидемия ли? Или поредната дървена ваканция? Много добре го е казала Ива Хинова (№4), че децата са супер разглезени и от там идват проблемите и пропуските им в образованието, а не от липсата на ваканции. Просто трябва да се върне оценката за поведение в училище, силно да се ограничи броят на неизвинените отсъствия (доколкото си спомням поведението се намаляше за 3 неизвинени) и да се дадат малко повече права на учителите. А не да не смеят да изгонят някой от час и учениците да си правят каквото си искат с тях. Съответно да има и контрол върху учителите де. Прави се проверка по време на часа и ако някой го няма, а не му е писано отсъствие - глоба. Контролни с оценители от други училища или от Инспектората и т.н.
31 Данчо Георгиев 20.07.2011 | 17:34
Защо нямаше такива положителни промени, когато Аз бях ученик. Тогава нямаше ученически протести или подобни изпълнения - всичко каквото се заповядаше, се изпълняваше стриктно. Сега това училище се е превърнало в слободия.
30 Стамена Георгиева Георгиева 20.07.2011 | 15:24
Златка, на никой не можеш да дадеш на сила нещо. Те не искат, това е, не че няма как да го получат. Изобщо всичко се срива, а и ние с тях, тъй като това ни се отразява по косвен начин. Докато има какво да правят в чужбина, няма да искат нещо по-различно от това, което имат.
29 Златка Стоева 20.07.2011 | 15:02
Стамена, съгласна съм , че броят на неграмотните ученици расте всеки ден. Мъчно и обидно ми става като ги гледам как пишат на чатърски език, а има и такива , които не знаят, че в българската азбука има и буква щ. А за някои роми има надежда, но ако попаднат в добра социална среда, която да ги промени и мотивира да вървят в правилната посока.
28 Ани Г. 20.07.2011 | 14:49
Куба би била много добра дестинация Иван, им доста българи там доколкото и аз знам. Само дето макетата и без това вече половината са тука и ни наливат и без това "налетите" университети с дебели пачки! Милите!
27 Станимира Георгиева 20.07.2011 | 14:39
"Предвижда се отпадане на ограничението за определяне на такси за обучение срещу заплащане за "магистър" след придобити степени "бакалавър" и "магистър". По този начин се дава възможност държавните висши училища сами да определят таксите за обучение срещу заплащане при предоставянето на услугата." Е тука вече ударихме кьоравото!! Сега ще настане абсолютно монополистичен подбора и начина на определяне на таксите, не че сега бяха много евтини магистратурите. Интересно ми е на базата на какъв принцип, ще се определят таксите??
26 Стамена Георгиева Георгиева 20.07.2011 | 14:36
Златка, аз в никакъв случай не ги защитавам, това което казваш е точно така. Заради тях обаче се лепва един етикет на всички българи, че сме неграмотни, най-вече на децата ни. Не мога да се съглася, че учениците ни са чак толкова колкото ги изкарват, защото не са. Ромът си е ром, каквото и да го правиш, той пак си е глупав и не, че не може да се ограмоти, ами и не иска. Това на нищо не прилича, но за съжаление ние плащаме данъци и тези пари отиват за тях. Глупава държава!
25 Иван Цветков 20.07.2011 | 14:35
Ани, чудесно! Вече УНСС ще се казва утре носете съответната Украинска сума. :) Права си, че първо трябва да се разрастваме на Балканите. Дори сега се сещам, че в моя университет имаше студент от Куба?! Дали не трябва да се направи филиал и там? :)
24 Златка Стоева 20.07.2011 | 14:31
Стамена, за голяма част от ромите няма оправия, дори и да посещават училище и да се ограмотят. Тяхната социална психология си е такава, да се препитават с кражби, просия, измами, да будят съжалението и милостта на другите. Не слагам всички под общ знаменател. Разбира се, има роми, които са много работливи и честни, но са твърде малко.
23 V D 20.07.2011 | 14:27
Оле боже, колко много са се стресирали те! Силвия, не говорим за децата, които по цял де зубрят уроците си и после не помнят нищо защото се опитват да запомнят прекалено много излишна информация. Децата, които са си умни знаят точно колко време им е нужно и по какъв начин точно да пресеят всичко важно и как да го запомнят. Няма откачени педагози, има учители, които се стараят да държат едно високо ниво, което е в полза за учениците. Колкото повече искат учителите от децата, те толкова повече помнят наученото. Ти самата знаеш, че е така!
22 Цвете Жекова 20.07.2011 | 14:25
Аз бих предложила учебните занятия за започват по-рано от 15-ти септември, за да може да се даде на децата по-голяма зимна ваканция. Така училищата биха икономисали някой друг разход за отопление. Освен това зимата е времето на най-големите епидемии. С по-дълга ваканция вероятността от зарази може да се намали.
21 Станимира Георгиева 20.07.2011 | 14:23
Две дипломи за 5 години обучение ще могат да получават студентите от септември. Съгласно измененията, български университети ще могат да откриват филиали в чужбина, като по този начин ще печелят от чужди студенти и на територията на други страни. Те ще могат да се сдружават с чужди и наши вузове за съвместно обучение и "образователен франчайз". По този начин ще се дава право и на чужди вузове при определени условия да провеждат обучение под марката на, примерно, Софийския университет, срещу заплащане. Вузовете ще могат да печелят и от съвместна иновационна дейност с колегите си в чужбина, като заедно внедряват например високотехнологични нововъведения.
20 Ани Г. 20.07.2011 | 14:23
Иван, УНСС вече е готов да разкрие свой филиал в Украйна заради многобройната българска общност в Одеса. Това е добро начало. Няма лошо да се развиваме като за начало тук на Балканите, а по-натам да се разрастнем. Не може да започнем със скъпи инвесиции например в Германия или Франция, защото първо се проучва пазара и колко биха искали да учат в такива филиали и къде.
19 Павката _ 20.07.2011 | 14:13
Много са им тези ваканции. Учениците не работят и повечето от тях нямат никакви други ангажименти. Тяхното задължение е да ходят на училище и да се обучават. Аз съм съгласен на един друг вариант. Учениците, които спортуват извън училище да получават тази 4-та ваканция, а за всички останали да бъдат по 3. Така децата ще започнат да спортуват масово някакъв спорт и затлъстяването няма да е толкова голямо при подрастващите!
18 Стамена Георгиева Георгиева 20.07.2011 | 14:13
Ани, жалко че се сещат когато вече ни мина времето! Пълниха ни толкова години главите с безсмислени неща и предмети, от които изобщо няма смисъл, а сега като виждат какво казват от ЕС и хайде ще променяме програмите. Когато говорихме ние защо никой не ни чу? Защото им е все тая какво ни е мнението, нали така и така ни дърпат паричките? Изобщо е пълна скръб нашето висше образование. Язък че има толкова умни преподаватели и най-вече асистенти, които се чудят за тези толкова малко часове, на кое по напред да ни научат и го правят за мижави пари. Шапка им свалям!
17 Иван Цветков 20.07.2011 | 14:13
Ани, ти докъде си мислиш, че ще стигне нашето висше образование? Аз го виждам някъде до Македония, може би Гърция и за другаде не се сещам. Така макетата ще си учат в собствената страна и няма като дойдат тук да клечат за бг паспорти. Май само ще се отчете дейност с тоя закон!
16 Криси Митева 20.07.2011 | 14:12
Ани, така е, обаче за да се усетят малко трябва да се поинтересуват от това Висшо у нас. Много от големите и проспериращи държави залагат много на студентите и висшето образование - инвестират, следят ги кои са най-добрите и ги взимат на работа, като по този начин хем си осигуряват млад и добър специалист, хем създават конкуренция между студентите и мотивират за повече учене и високи оценки. А ние дървените глави взимаме изпити, къде преписали къде не, ходим на безсмислени предмети (Емпирични методи например (?!) и си чупим главите от към пари и инвестиране в "бъдещето си"!! Абсолютно незаслужена максима и съветвам бъдещите студенти да не й се връзват!
15 Силвия Димитрова 20.07.2011 | 14:11
Трудът, който полагат децата в училище не е никак малък – той е натоварващ и стресиращ и моля нека не ме опонират с учениците дето висят по цял ден в кафенето. Защитавам тези, които се трудят истински; тези, които къртовси ден по ден се подготвят и имат цели. Някои учители са толкова взискателни, че понякога цял ден не стига, за да научиш само по техния предмет. Всеки от нас е попадал при такива откачени педагози и знае, че освен време, детето хаби много нерви. Почивката е време то да се опомни и да отдъхне от всичките глупости, с които го товарят.
14 Георги Петров 20.07.2011 | 14:11
Значи съгласен съм да има ваканция, когато е периода на много празниците, които следват през ден, но 4 ваканции ми се струват много за учениците. Не, че докато са на училище повечето не си прекарват времето като във ваканция. Не знам дали има друга държава в света, където учениците да имат толкова много ваканции и да учат толкова малко.
13 V D 20.07.2011 | 14:03
Живка, изобщо не са затормозени от към изпитвания, матури, претъпкан материал. Методите за изпитване не са се променили и са си същите когато и ти си била ученичка, методиката не се променя всяка година. Материалът им изобщо не е претъпкан, дори имат доста часове за упражнение. Матурите пък са повече от належащи, тъй като именно на такива изпити си личи какво е нивото на учениците и до каква степен усвояват материала, който им е преподаван. Не може в малките населени места всички ученици да имат в бележниците си отгоре до долу само шестици, а като отидат на изпит с комисия която не е от тяхното училище едва да връзват тройките. Хайде стига с тази шуробаджанащина!
12 Ани Г. 20.07.2011 | 14:02
"Същевременно, парламентът приема днес на първо четене промени в Закона за висшето образование, като се предвижда българските висши училища да могат да разкриват свои звена в чужбина" Боже, Боже! Те най-накрая са се сетили! Да, модерните и глобализиращи се икономики отдавна изнасят своята научноизследователска дейност, предлагат най-различни програми за обучение, на разменни начела и т.н.. Не са се затворили в себе си не чакат да им падне от небето! Отдавна трябваше да се внесат в промени в Закона за Висшето обр., дори и това не е достатъчно! Трябва да се обърне основно внимание на учебните програми и безсмислените предмети застъпени в тях!
11 Станимира Георгиева 20.07.2011 | 14:02
Съгласна съм. Трябва да има някаква ясна политика за тези ваканции, а не всяка година протести, внезапни дървени ваканции и т.н. (не че пак няма да ги има). Колко точно ще е това "време" - седмица ли? По-добре по-малко да не се отпускат много, защото е по-добре по-чести и кратки почивки отколкото дълги и продължителни, които малко или много е отпускат.
10 Ива Хинова 20.07.2011 | 13:55
Добре да оставим на страна грамотността, но честите ваканции са просто пагубни за децата. Зимни ваканции, празници... има толкова неучебни дни, че на практика може да се каже, че през някои месеци /например май, декември/ изобщо не се учи - един ден учиш, после няколко - не. И така... започва да се работи върху нещо, но след "ваканцията" трябва отново да се върнеш в началната точка и да повтаряш, защото то вече е забравено или не добре усвоено. Децата просто трудно се настройват за учебния процес..., а в топлото и слънчево време е още по-трудно да ги накараш да работят пълноценно.
9 Иван Цветков 20.07.2011 | 13:51
''Според учениците, със съкращаването й ще им бъде трудно да се подготвят за края на първия срок, когато им предстоят много изпитвания, контролни и класни работи за определяне на срочна оценка.'' В такъв случай министъра е трябвало да поиска повишение на средния успех на учениците, след като не им стига за учене. Иначе в противен случай се връща стария вид на ваканциите!
8 Живка Илиева 20.07.2011 | 13:48
Стига само сме се опитвали да стигаме този и онзи в Европата, а и времената вече са съвсем различни. Не ваканциите са проблема, а качеството на материала, който в огромната си част се претупва или е пълен с един куп излишна информация, която просто няма как да бъде асимилирана. Затормозяваме ги всяка година с нови програми, методи на изпитване, матури, наблъскан материал... Да оставим децата да си играят на воля, докато могат, защото повече от тях порастват много по-бързо от нас и започват работа още докато са в училище. Не съм против реформите в образованието, даже мисля, че са наложителни, но не в това се коренят проблемите.
7 Стамена Георгиева Георгиева 20.07.2011 | 13:45
На последно място в Европа сме по неграмотност, не защото децата в училищата са такива, а защото има прекалено много роми, които не ходят на училище. Преди да говорите първо си проверете информацията! По-добре е да почиват по-малко и по-често, отколкото да почиват повече и по-рядко. Никой не е забравил какво е било едно време, когато сме били ученици, но ние имахме повече материал отколкото те сега.
6 V D 20.07.2011 | 13:41
Единствения плюс от всичко е, че в студените месеци, точно когато върлува грипа ще си седят в къщи и училищата ще пестят от парно. Не че си седят вкъщи, те са само по кафетата, независимо дали са ваканция или трябва да са на училище. Нека си почиват още, че са се преуморили! Горките ни деца!
5 Силвия Димитрова 20.07.2011 | 13:41
Нивото на успеваемост и грамотност на учениците е съвсем отделен въпрос. Тук говорим за оптимизиране на учебния процес, така че да се постигне хем пестене от парно, хем кратък отдих от уроците. Една добра и качествена оптимизация може да доведе до по-добра успеваемост. За неграмотността на учениците ни виня тях, а системата, която в последствие има полза и нужда от затъпели и немислещи работници. Нашите деца са се доказали в цял свят с огромния си потенциал и дарба. Не е нормално в чужбина те веднага да изпъкват, а тук никой да ни ги забелязва.
4 Ива Хинова 20.07.2011 | 13:34
Ние не сме имали такива бонус почивки и пак сме се справяли с материала, много ги разглезихме тези деца, а те вместо да трупат знания, се нареждат на „престижното“ последно място в класации по грамотност и степен на усвояване на материала. Очевидно нещо не е наред в системата, а почивките само ще спестят пари и допълнително ще окастрят училищните програми...
3 d.krumova _ 20.07.2011 | 13:34
Учениците имат нужда от всичките си ваканции, защото те са прекрасен момент за наваксване с материала, ходене по частни уроци и пр. Който иска ще ги ползва за кафета и глупости, който иска ще заляга над уроците и ще става човек. Тъпо е да махат междусрочната ваканция. Щеше да е най-добре ако учебната година започваше на 1-ви септември, както е по света, и да дадат на учениците повече почивки. Просто с новата схема си личи, че не е мислено за тях, а повече за родителите, които уж масово ходели на почивка през септември. Но може би и това е претекст, зад който стоят други интереси.
2 Живка Илиева 20.07.2011 | 13:30
Така или иначе последните години сме свидетели на извънредни зимни ваканции, било то заради ниските температури или поредната епидемия, така поне ще има известно планиране и няма да пострадат учениците от претупания материал заради многото непредвидени почивки, а и самите ученици ще бъдат доволни и ще имат повече време за почивка и подготовка.
1 Силвия Димитрова 20.07.2011 | 13:25
Единствената рационална промяна, която е напълно основана, е удължаването на зимната ваканция. Не само училищата имат нужда от пестене на пари от парно, но и децата се нуждаят от по-дълга почивка. Възрастните може и да са забравили, но не е толкова леко да си ученик. За разлика от нас, те ежедневно натоварват съзнанието си с куп информация. Мисля, че сме твърде жестоки към техните потребности. Все пак не всички ходят на училище, за да отбият номера. Има деца, които много се стараят и точно заради тях трябва да сме по-снизходителни.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.