Директорът на „Шейново“ подаде оставка

Болницата бе замесена в скандал със смъртта на две родилки

по статията работи: Филипа Тодева | 24.11.2011 | 10:50

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че изпълнителният директор на болницата "Шейново" Иван Костов си е подал оставката, предаде БТА.

Пред Агенция "Фокус" Костов заяви, че с напускането си иска да защити авторитета на "Шейново" и на лекарите в нея. Според процедурата Съветът на директорите ще избере нов изпълнителен директор на болничното заведение. Засега не е ясно кой ще замести д-р Костов.

По-късно от правителствената информационна служба разпространиха съобщение, че тази сутрин е имало среща между премиера Бойко Борисов и шефа на "Шейново", след което той е подал оставката си.

iNews припомня, че още вчера софийският градоначалник каза, че ако има данни за общи нарушения по случая с починалата родилка Надежда Узунова, ще бъде поискана оставката на директора на II САГБАЛ "Шейново" д-р Иван Костов.

"Категорична съм, че всеки, който е проявил небрежност в тази ситуация, довела до смъртта на млада жена и на току-що родено бебе, трябва да си носи последствията", заяви тя.

Столичният кмет добави, че няма да направи никакъв компромис ако се установят пропуски, но първо ще изчака резултатите от проверката по случая и съдебно-медицинската експертиза.

Йорданка Фандъкова поясни поясни още, че комисията, назначена вчера от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и членове от Дирекция "Здравеопазване", вече е приключила своята работа и остава само да се подготви протоколът. Вече има установена небрежност при приемането на родилката в болницата и това е станало ясно от изказване на директора д-р Иван Костов вчера, 23 ноември.

Междувременно Съветът на директорите в "Шейново" обяви, че ще проведе заседание във връзка със случая на Надежда Узунова. Докато не станат ясни резултатите от проверките в болницата, ръководният орган реши да спре оповестяването на всякаква информация.

35-годишната Надежда Узунова е отишла в медицинското заведение в неделя, 20 ноември, сутринта и била прегледана. Нямало данни за започнало раждане и я върнали. По-късно обаче състоянието ѝ се е влошило и била приета в болницата, където за минути починала.

От "Шейново” обясниха, че ако приемат жена и тя не роди до един-два дни, никой не плаща на болницата престоя. Затова наистина се чака да започне раждането.

Столичната полиция води и разследване за убийство по непредпазливост.

* Информацията е актуализирана ъм 12,48 часа.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


22 valia notkova 24.11.2011 | 16:45
да разбира се че няма да има последствия и в този случай както и всички досега и аз съм сигурна чеима и много други случай за който не е известно на никой........нямам думи
21 valia notkova 24.11.2011 | 16:43
Да V D, прав си разбира се че няма да има наказани и в този случай не случайно уредиха директора да си подаде оставката и с това ще си измият ръцете както всеки път се получава в нашата държава.Смешна работа, но знаете ли мисля че си заслужаваме съдбата защото ние (ние=народа)сме хората който позволяваме това да се случва и вече рядко се срещат хора който носят името ЧОВЕК!
20 valia notkova 24.11.2011 | 16:39
V D, естествено че няма да се случи Българя вече е страна на измамници и крадци аз съм сигурна че и в този случай няма да има наказани, а и ти си прав тогава не можехме да си позволим в частна клиника защото са необходими поне 2000-3000 лева най малко.... просто сме жалки вече Българите!Но си мисля че си заслужаваме съдбата защото ние позволяваме това отношение, а и вече са много малко хората който носят името ЧОВЕК!
19 V D 24.11.2011 | 14:46
valia notkova, мои приятелки точно поради такива причини раждаха в частни клиники, за да са сигурни, че след като си плащат всичко ще бъде както трябва. Само, че колко са тези които могат да си го позволят? Много малко жени в България. Всичките са за наказания, не се и съмнявам вече след твоите думи, но мислиш ли че ще се случи? Аз се съмнявам!
18 valia notkova 24.11.2011 | 13:57
какво значи "Болницата бе замесена в скандал със смъртта на две родилки" да ви кажа честно лично аз съм раждала там и се учудвам че са само 2 смъртните случай там е просто жалка работа.... дълга е моята история но общо взето мога да кажа че никой не го е грижа бях качена на горния етаж при инвитро имаше хора постоянно беше като хан да не говорим че трябва да сме в стерилна среда тоалетната беше обща за етажа и там циганите пушеха и... като се сетя настръхвам добре че всичко мина за 3 дни при мен и беше наред а да не говорим че един доктор ме преследваше постоянно за пари дори и по коридора направо си просеше ние тогава нямахме възможност да плащаме но не му казвах и така си остана до края надявал се е на пари и то не става дума за 20 или 50 лева, но все тая нали мина сега направо ме е страх да имам второ дете.....
17 valia notkova 24.11.2011 | 13:49
какво значи "Болницата бе замесена в скандал със смъртта на две родилки" да ви кажа честно лично аз съм раждала там и се учудвам че са само 2 смъртните случай там е просто жалка работа.... дълга е моята история но общо взето мога да кажа че никой не го е грижа бях качена на горния етаж при инвитрото имаше хора постоянно беше като хан да неговорим че трябва да сме в стерилна среда тоалетната беше обща за етажа и там циганите пушеха и... като се сетя настръхвам добре че всичко мина за 3 дни при мен и беше наред а да неговорим че един доктор ме преследваше постоянно за пари дори и по коридора направо си просеше ние тогава нямахме възможност да плащаме но не му казвах и така си остана до края надявал се е на пари и то нестава дума за 20 или 50 лева, но все тая нали мина сега направо ме е страх да имам второ дете.....
16 Ina Georgieva 24.11.2011 | 13:24
Аз изпитвам ужас само като си помисля, че трябва да посетя какъвто и да е лекар. Много трудно вече може някой да ме убеди, че дадено медицинско лице е добро, след всичко на което ежедневно ставаме свидетели. Недопустимо е в 21 век да умират жени по такива нелепи ситуации.
15 Ани Г. 24.11.2011 | 12:38
Все още не съм раждала, но направо ме е страх да си помисля, когато живот и здраве, този момент настъпи! Ако нямаш доверие на лекарите, какво ти остава? По-добре, верно да си раждам в къщи, както по време на Средновековието.
14 Станимира Георгиева 24.11.2011 | 12:38
А лекарите отговарящи за раждането и всичко останало, защо мълчат? Защо те не си подадат оставката. Виновни или не, могат винаги да опровергаят слуха с някакъв акт на действие! Така само доказват, че са виновни!
13 Draga Mateeva 24.11.2011 | 12:38
Не искам и да знам как се чувства човекът, който е загубил жена си новороденото си дете. Няма по-голяма трагедия от тази. За съжаление оставката и съдебното наказания няма върнат двата изгубени човешки живота. Освен това оставката не решава и самият проблем, който имаме в некомпетентността ан лекарите и особено акушер гинеколозите.
12 Златка Стоева 24.11.2011 | 12:32
Оставката не е достатъчна, виновните трябва да бъдат изправени пред съда, но преди това да бъдат отнети лекарските им права.
11 Ива Хинова 24.11.2011 | 12:15
Оставката на директора не решава проблема по никакъв начин, трябва да има персонални наказания за лекарите пряко свързани със случая, защото именно техните пропуски са коствали живота на родилката и нейното бебе. Тук не става въпрос за доброто име на едно болнично заведение, а за престъпна лекарска небрежност!
10 Georgi Georgiev 24.11.2011 | 12:11
Тук трябва да има вече пълна яснота и истината да излезе наяве. Отделен въпрос е дали ще има някой смелостта и достойнството да излезе и да каже какви са причините да почине тази родилка. Тук определено има нещо гнило в цялата работа.
9 V D 24.11.2011 | 12:08
Какво ще защити, да не би да са невинни? Да си подадат оставките всички, не само той. Не ги ли е срам не мога да разбера. Убиват хора, после се оправдават. Абе вие как спите нощем? Как да раждат жените след това, буквално изпитвам ужас вече!
8 Петя Парашкевова 24.11.2011 | 12:05
Който и да си подаде оставката вече няма да върне тези жени при семействата им.Истинате е , че трябва да се спре с този законен рекет "избор на екип"! Безумна каша е в цялата държава.
7 Йоана Тошева 24.11.2011 | 11:35
Директорът на Шейново е последният човек, който трябваше да си подава оставка. Освен това той беше единственият управител на болнично заведение, от замесените в двата смъртни случая, който излизе по медиите и призна, че действително са констатирани лекарски пропуски. Пирогов и Александровска се скриха, а именно там 19-годишната Деяна беше оперирана, а после се е възстановявала в Александровска. Така се е възстановила, че просто няма накъде...
6 Иван Митев 24.11.2011 | 11:23
И над входа над парламента трябва най накрая да напишат истинския девиз, от който трябва да се водим: "Всеки за себе си".
5 Иван Митев 24.11.2011 | 11:20
Не се лъжете от вида на лъскавите молове, лъскавите коли и електронни играчки които имате. Живеем в средновековие.
4 Sevilya Hranova 24.11.2011 | 11:19
Какво значи "болницата бе замесена в скандал..."как не ви е срам??????Факт е смъртта на две млади,здрави българки и най-малко 20 съсипани от мъка български семейства.Трябва да има много тежки наказания.
3 евстатинюранк хайдерабад 24.11.2011 | 11:19
проблемът е в кирливия манталитет на българина , та от лекаря , та до ЖП работника :)
2 Kiril Varbanov 24.11.2011 | 10:58
За какъв авторитет може да се говори? Умрялата жена очевидно са я подканяли да даде някой лев, но тя или не е имала, или не се е сетила. Лекарите са станали по-зле от милиционерите. Сега да не скочи някой да каже, че раждането на дете не е свързано с връзки и подкупи? Иначе те оставят да раждаш в коридора - отношението към бременните жени е известно в България. За разлика от останалият свят, където да дадеш живот на дете далеч не е такова екстремно преживяване.
1 Kiril Varbanov 24.11.2011 | 10:58
За какъв авторитет може да се говори? Умрялата жена очевидно са я подканяли да даде някой лев, но тя или не е имала, или не се е сетила. Лекарите са станали по-зле от милиционерите. Сега да не скочи някой да каже, че раждането на дете не е свързано с връзки и подкупи? Иначе те оставят да раждаш в коридора - отношението към бременните жени е известно в България. За разлика от останалият свят, където да дадеш живот на дете далеч не е такова екстремно преживяване.

ТВ програма

Кино

  • Сега Рецепта за култура токшоу с Юрий...
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.