Държавата да се върне в ромските гета! Ако вече не е късно

Над 150 млн. лв. е дала държавата за интеграция на ромите, отделно са инвестирани стотици милиони от международни организации и външни донори, ефектът е нулев

по статията работи: Галина Александрова | 15.06.2015 | 16:55
Държавата да се върне в ромските гета! Ако вече не е късно
Българите намразиха демокрацията, защото "даде на ромите много права и никакви задължения". Това показва анкетата на iNews.bg, в която от гласувалите близо 700 души 27.5% смятат, че именно демокрацията и многото права без задължения за ромите са причината за напрежението между българи и роми, което първоначално изби в Катуница, след това дойде Гърмен, а от няколко дни набира енергия и в столичния квартал Орландовци.

Според 29.6% от отговорилите вината за етническото противопоставяне е на ромите, защото не плащат данъци, строят незаконни къщи и колиби, много крадат и живеят на помощи. Само за 0.9% вината е на българите, защото са етнически нетолерантни.

Голяма част от хората - близо 18% смятат, че най-голяма вина има държавата, "защото не се вълнува от проблемите нито на едните, нито на другите". Малко по-малко са тези, които обвиняват партиите, "защото се заиграват с етническата карта".

Хората с право са недоволни. През последните десетина години с пари на българските данъкоплатци се финансираха множество мероприятия за т.нар. "ромско включване". Днес виждаме с очите си, че интеграцията въобще не се е случила. Нещо повече - ромският проблем вече разяжда устоите на държавата.

Държавни чиновници и политиците отричат, че ромските гета са погълнали милиарди, за да се превърнат в това, което са - убежища на мизерия и беззаконие. Само 68 милиона лева са били похарчени от държавния бюджет през последните седем години за изпълнението на националната стратегия за интеграция на ромите. Това заяви по БНР депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков, като се позова на правителствен доклад за изпълнението на стратегията, който вече е внесен в Народното събрание.

Сметката на депутата може би е вярна, но само за това колко пари е превела държавата директно по изпълнението на конкретната стратегия. А иначе, още преди България да се присъедини към ЕС у нас започнаха да се наливат пари за т. нар. интеграция на ромите. за тази цел само по предприсъединителната програма ФАР са похарчени 40 милиона евро. Други 20 милиона евро, получени като заем от Европейската банка за развитие, са били инвестирани около 2000-та година за изграждане на ромски жилища в София, Пловдив и Пазарджик. След като страната ни влиза в ЕС през 2007 г., освен пари от ЕС за ромската интеграция у нас идва и финансиране от различни международни организации. Само по схемата "Интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в образователната система” са изразходвани 22,2 млн. лв, сочи desant.net.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин призна, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството е трябвало да инвестира и 1,26 млрд. лева за подобряване на жилищните условия на ромите. Тези пари обаче не са били осигурени обясни Калфин, който като вицепремиер отговаря и етническите и интеграционните въпроси. Но дали не е преведено нищо от тази сума или МРРБ е спестило само част от парите не става съвсем ясно.

Така или иначе парите, които държавата е платила директно от бюджета за ромската интеграция (включително заема от ЕБВР и еврофинансирането за държавни и общински институции) надхвърля 150 млн. лв. Няма обаче информаци колко парите са дадени от общините за тази цел.

Други 130 млн. лв. са предвидени пък в новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” отново за "социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите”. От тези пари ще се възползват 19 380 лица от ромски произход, обяснява Калфин в интервю за Дневник. Тоест за всеки от тези роми институции и НПО-та ще похарчат по 6 500 лева за "подобряване на достъпа до заетост, образование, социални и здравни услуги и възможност за преодоляване на негативните стереотипи".

Още по-малко се знае финансирането от външни донори за множеството неправителствени организации, в това число и ромски. Именно тук са се изляли най-много средства, смятат  анализатори, като сочат хилядите инициативи в рамките на наскоро приключилото Десетилетие на ромското включване. Според тях именно като се сумират всички тези разходи, сумата най-вероятно ще надхвърли милиард.

Въпросът е за какво са похарчени парите, дори ако не са милиарди, а стотици милиони лева. Защото през всичките тези години на изобилно финансиране културата на ромските гета превзема нови и все по-големи територии. А властите си затварят очите за никнещите ежедневно незаконни постройки и нарастващата престъпност в зоните на "етническа търпимост" и "социално включване".

Така години наред нарастваше напрежението между простосмъртните българи, които са затрупани със задължения като граждани, данъкоплатци, родители, работещи и т.н. и ромите, които през последните години успяха да научат, че имат права, но така и не разбраха, че трябва да изпълняват същите задължания като сънародниците си. И накрая изби в Катуница, Гърмен, а сега и в Орландовци.

Политиците през последните дни се обединиха около едно - че оттеглянето на държавата от тези територии е грешка. Така бяха предоставени в ръцете на десетките изникнали като гъби неправителствени фондации те да се справят с проблемите, които възникват, коментира историкът проф. Божидар Димитров пред Фокус. Тези фондации, съставени главно от хора от това население, им внушаваха, че те имат права, "забравяйки” да им кажат, че имат и задължения като редовни граждани на една европейска държава, обясни проф. Димитров.

"Затова тези хора се ползват много щедро от правата си, знаейки, че ще получат и закрила, и защита при евентуални пропуски при изпълнението на задълженията си”, добави той. Живеейки в нищета и неграмотност те просто са осъдени да грабят и да крадат във все по-големи и по- големи мащаби, заяви проф. Димитров.

Именно за връщането на държавата в гетата призовават и от ГЕРБ, и от Патриотичния фронт, и Реформаторския блок. Въпросът е възможно ли е вече това.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • Сега Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.