По повод една година от създаването на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителният директор на БАБХ Йордан Войнов ще дадат отчет за дейността на агенцията.
БАБХ е наследникът на Националната ветеринаромедицинска служба. Агенцията се състои от 28 областни дирекции. Тя контролира всички храни, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.
В правомощията на БАБХ е да оценява доколко качествените характеристики на храните съответстват на националните стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентните органи. В рамките на БАБХ работи Център за оценка на риска.
Сред най-значимите постижения на БАБХ през първата година на дейността ѝ е помощта за създаването на държавен стандарт за качество на месо и месни продукти (Стара планина), за хляб и брашно (България), за млечни продукти и за лютеница. Освен това БАБХ инспирира и създаването на експертна група, която следи ценообразуването на шест основни хранителни продукта – пилешко и агнешко месо, брашно, яйца, олио и захар.