Експерти изчислиха месечните сметки за отопление

Предстоящият преход към свободния пазар на електроенергия в края на 2025 година може да доведе до значително повишение на цените на тока, което ще промени съществено картината на разходите за отопление в бъдеще.

по статията работи: iNews.bg | 09.10.2024 | 10:45

Предстоящият зимен сезон се очертава като особено труден за българските пенсионери, които ще се изправят пред значителни разходи за отопление, независимо от избрания метод - дърва, газ, климатици или централно парно отопление. Въпреки лекото понижение в цените на парното в страната спрямо миналата година, благодарение на драстичното поевтиняване на природния газ, финансовото бреме за най-уязвимите групи от обществото остава тежко.

 

Според изчисления, базирани на текущите тарифи, сметката за отопление с централно парно на апартамент от 80 квадратни метра в столицата София през най-студените месеци се очаква да достигне малко над 350 лева. Това представлява значителна част от минималната пенсия за стаж и възраст, която в момента е 580 лева.

 

 

 

 

За пенсионер, живеещ сам и разчитащ на минимална пенсия, след плащането на сметката за отопление остават едва 230 лева месечно за покриване на всички останали жизненонеобходими разходи, включително храна, електричество, вода, телевизия, телефон и лекарства. Тази финансова реалност принуждава много пенсионери да прибягват до отопление само на една стая от жилището си, за да намалят разходите.

 

Националният статистически институт (НСИ) предоставя тревожни данни, според които всяко пето домакинство (20,7%) няма финансовата възможност да отоплява адекватно дома си. Сред пенсионерите този процент е още по-висок. Данните на Националния осигурителен институт (НОИ) показват, че над 35% от пенсионерите с пенсия за стаж и възраст, или малко над 500 000 души, получават минималната пенсия от 580 лева.

 

Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че през миналата зима ставката на данък добавена стойност (ДДС) за парното беше върната на стандартното ниво от 20%, което доведе до значително увеличение на сметките за отопление. Това се случи въпреки намалената ставка на ДДС от 9% за някои други стоки и услуги.

 

Интересно е да се отбележи, че въпреки понижението в цената на природния газ до нива, близки до тези преди енергийната криза и конфликта в Украйна, крайните потребители продължават да плащат значително по-високи цени за парно отопление. Например, през ноември 2021 година цената на парното в София е била 98,48 лева за мегаватчас, докато сега е 128,25 лева за мегаватчас, което представлява поскъпване с над 30% за период от три години, при положение че цената на газа в момента е по-ниска.

 

Алтернативните методи за отопление също представляват значителен разход. Отоплението с дърва и екобрикети се очертава като по-икономична опция в сравнение с централното парно. Природният газ, макар и малко по-скъп от дървата и екобрикетите, също се очаква да бъде по-изгоден от парното тази година, ако не настъпят непредвидени кризи на пазара.

 

За сравнение, през октомври миналата година "Булгаргаз" е продавал газ на цена от 60,41 лева за мегаватчас без акциз и ДДС. В момента цената е малко по-висока - 63,72 лева за мегаватчас, което води до леко поскъпване на горивото за домакинствата. Въпреки това, настоящата цена остава по-ниска от тази през ноември 2021 година, когато е била 93,19 лева за мегаватчас.

 

За апартамент от приблизително 80 квадратни метра в София, сметките за парно през най-студените месеци на миналата година са достигали около 380 лева. Прогнозите за тази зима, при сходни температури, предвиждат малко по-нисък разход - около 350 лева месечно. Ако през миналия отоплителен сезон общата сметка за парно е била 1400 лева, очакванията за тази зима са за около 100 лева по-малко, при условие че зимата не е по-студена.

 

Отоплението с дизелово гориво, макар и по-евтино от миналата година поради стабилизирането на цените на горивата, остава скъпа опция. Използването на електрически котел или пропан-бутан за отопление е по-икономично, но все пак представлява значителен разход.

 

Климатиците се очертават като най-изгодната опция за отопление към момента. Съвременните климатични системи, особено хиперинверторните модели, са изключително енергоефективни, с коефициент на трансформация на енергията при отопление и охлаждане, надвишаващ 5 към 1. За апартамент от 80 квадратни метра, при текущите цени, месечният разход за отопление с климатик от висок клас се оценява на около 200 лева, което е почти двойно по-малко от разхода за парно отопление.

 

Важно е да се отбележи, че изгодността на климатиците за отопление се дължи на регулираните от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цени на електроенергията за битови потребители. Въпреки това, от 1 юли цената на тока за домакинствата беше повишена средно с 1,77%, което ще се отрази на сметките през зимния сезон.

 

Предстоящият преход към свободния пазар на електроенергия в края на 2025 година може да доведе до значително повишение на цените на тока, което ще промени съществено картината на разходите за отопление в бъдеще.

 

В заключение, предстоящият зимен сезон поставя сериозни финансови предизвикателства пред българските пенсионери и домакинства с ниски доходи. Въпреки лекото понижение в цените на някои енергийни източници, общите разходи за отопление остават високи спрямо доходите на значителна част от населението. Това налага внимателно планиране на бюджета и обмисляне на различни варианти за отопление, за да се осигури комфорт през зимата при възможно най-ниски разходи.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:35 Меко казано анимационен филм
  • 14:45 Тийнживот тв филм /7, последен...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.43 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.