В навечерието на Великден сме. Остават дни до светлия християнски празник. Но за да се подготвим за него, ни трябват боядисани яйца.
На пазара вече има голямо разнообразие от багрила. Но дали са безопасни боите за яйца, които се продават по родния пазар?
Оказва се - не съвсем. Въпреки масираните проверки на Българската агенция по безопасност на храните производителите на бои продължават да използват вредни оцветители като катран от въглища и най-различни вредни Е-та, показва проверка на в. "Всеки ден".
В повечето бои жълтият цвят е синтетичният оцветител тартразин, който е отбелязан под номер Е102. Той се приготвя от въглищен катран и е забранен в много страни. Тартразинът предизвиква кожни проблеми, астма, както и нарушения в нервната система. Оцветителят е канцерогенен, т.е. може да бъде причина за появата на рак и тумор на щитовидната жлеза.
Въпреки вредата на веществото фирмите, предлагащи бои за яйца, го използват, за да спестят средства, категорични са специалистите от агенцията. Той често се употребява и в сладкарството, при производството на безалкохолни напитки, консервиран грах, сосове, кисели краставички, полуготови супи.
Червеният цвят за шарене на яйца пък всъщност е азорубин, който отново се прави от въглищен катран и е под номер Е122. Той е забранен в Австрия, Норвегия и Швеция. Причината е, че предизвиква алергии. В брилянтно синия цвят е вложен Е133, който е забранен в Австрия, Франция, Швеция, Белгия, Германия, Швейцария. Той също се добива от въглищен катран и предизвиква алергични реакции и обриви.
В оранжевата боя се съдържа оцветителят Е110, който в скандинавските страни изобщо не се допуска. Oказва се, че единствено зеленият цвят е безопасен, защото е направен на основата на хлорофила.
Лоша практика е производителите да слагат надпис "безвредна" върху боите за яйца, обясняват експертите по безопасност на храните.
Според законодателството на ЕС всички оцветители за яйца трябва да бъдат безвредни, а поставянето на такава щампа внушава у хората, че боята само на дадената фирма е безвредна, а тези на другите са отровни.
От бранша призовават българите да не купуват бои за яйца, чието съдържание е изписано със ситен шрифт, защото по този начин се прикриват опасните съставки, които са използвани при производството им.
Най-важно е да се следи за наличието на Е-та в етикетите.
Съветът на експертите също така е да не се боядисват пукнати яйца. Сварените да се прегледат внимателно и ако имат дори леки пукнатини, да не се потапят в боя.