Заседанието на комисията „Янев“ се превърна в цирк

Яне Янев е екстрасенс с паранормални способности, а на Мая Манолова ѝ трябва медицинска помощ

по статията работи: Ивелина Георгиева | 10.10.2012 | 19:15
Заседанието на комисията „Янев“ се превърна в цирк
iNews/Радила Радилова

Заседанието на парламентарната комисия, разследваща корупцията по високите етажи на властта, премина и завърши с поредния скандал.

Два часа продължиха търканията и словесните битки между червения депутат Мая Манолова и председателя на комисията Яне Янев.

Първоначално раздорът започна по повод дневния ред на заседанието, тъй като Манолова обвини Янев, че е формирал дневния ред въз основа на информация от секретна преписка на Софийска градска прокуратура (СГП) и Висшия съдебен съвет (ВСС), до която са имали достъп само тя и колегата ѝ Атанас Мерджанов.

Председателят на комисията отрече да е разгласявал класифицирана информация от преписката, тъй като не я е чел. Той посочи, че въпросите, касаещи АЕЦ "Белене" са на база аргументирани публични разследвания, до които достъп може да има всеки.

Депутатите от БСП Мая Манолова и Атанас Мерджанов поискаха да узнаят, как Яне Янев се е свързал със Софийска градска прокуратура и Висшия съдебен съвет (ВСС), за да получи секретните документи. Той им отговори, че това е станало чрез официално писмо. В този момент двамата социалисти поискаха сътрудникът на Янев да донесе писмото в комисията, за да могат да го видят.

Янев отказа като заяви, че няма да прави подобни неща по време на заседание. Това изостри още повече нервите на Манолова и Мерджанов, които започнаха да обвиняват Янев, че нарушава закона, защото папките с документи са изнесени от секретна секция. Веднага след това обвинение те стовариха още едно върху плещите на Яне, като обвиниха и сътрудника му в изнасяне на класифицирана информация.

От своя страна лидерът на РЗС отвърна: "Не ми вменявайте неща, които вие сте правили цял живот". Той допълни, че "като човек, който почти е наркоман на тема информация, не ми вменявайте неща, които не съм направил". За да подкрепи истинността на изказването си Янев подкани членовете на комисията да видят записите от охранителните камери.

В този момент депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров се провикна към Манолова, че подобно поведение е достойно за Женския пазар и препоръча на следващото заседания председателят да осигури медицински екипи за безопасността ѝ, тъй като социалистката много се превъзбуждала.

Депутатите от БСП настояха Янев да каже, откъде знае какво пише в секретните папки и как комисията ще ги обсъжда, като не са се запознали с тях.

Изведнъж Манолова възкликна: "Г-н Янев е екстрасенс. Аз се възхищавам на вашите способности, те са паранормални!"

В този момент Димитър Лазаров прикани социалистката да спре със своята "детска игра - това да не ви е тука ринги, ринги, рае".

След като Яне Янев изчете въпросите, свързани с проекта АЕЦ "Белене", от БСП отново се възпротивиха и Манолова се обърна към Янев с призива: "Кажете най-после кой е автор на тези въпроси, за да се знае, кой режисира това представление, в което вие сте главен герой, а депутатите от ГЕРБ масовка".

Възмутена и недоумяваща, как може на председателят на комисията да му хрумнат толкова нелепи въпроси, тя реши да предложи още 3 допълнителни въпроса, които да бъдат включени в точката за АЕЦ "Белене". Въпросите ѝ бяха да се разбере кой е водил преговорите за Белене след юли 2009 г. до настоящия момент, защо са били подписани допълнителни споразумения и кой участва в делегациите по преговорите за АЕЦ "Белене", като е важно да се уточни включени ли са частни лица.

Депутатите отхвърлиха предложението на Манолова и въпросите не бяха добавени в дневния ред и точката за "Белене".

Членовете на временната комисия си дадоха 10-дневен срок, в който да се запознаят със секретните документи от СофийскаТА градска прокуратура и ВСС по проекта АЕЦ "Белене".

Поредната порция скандали в комисията бе провокирана от факта, че не са внесени за разглеждане сигналите на БСП за корупция по високите етажи на властта. На тази забележка Янев отвърна, че до 11 часа сигналите не са били внесени в деловодството на комисията.

"Вие до 11 часа ли работите", остро попита Манолова и поясни, че техните сигнали са внесени в 12:15 часа.

Янев обеща на следващото заседание да бъдат разгледани сигналите от БСП.

"Тогава, ето, давам ви сигналите, за да не ревнувате, че ви се отнема власт", заяви социалистката.

Председателят на комисията захвана темата за пресконференцията на БСП от днес и заяви, че за Манолова са характерни партийните трибунки. Оттам депутатката се засегна и се обърна към него: "Вие сте царят на партийните трибунки!". Янев отговори: "Да, но вие искате да сте царицата!". Тя го репликира и каза: "Димки не мога да хвърлям", а той ѝ отвърна: "Но можете да правите пушилки".

В малкото спокойни минути от двучасовото скандално заседание депутатите приеха председателят Яне Янев да изиска повече информация от компетентните институции по повод сигнал за корупция, свързан с фирмите на бизнесмена Иво Прокопиев. Според сигнала става въпрос за фирма на бизнесмена, която е източвала 120 000 лева от държавата чрез ДДС.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Георги Иванов 11.10.2012 | 10:12
ДруГАРВАНИТЕ и друГАРГИТЕ от БСП(нямащи нищо общо с т.н. електорат), МАЙ(Я) си изтърват нервите, че генното им инжинерство(виж Р.Овч.), им се изплъзва от контрол...Не че всичко, което Янето изнася, може да е вярно-нали доскоро Трактора и Патрашкова му подхвърляха флашки и писма...Дано пък, комисията не се превърне в цирк, и на ЛАПАЧИТЕ им се осигури комфорт в затвора!Даже Жан Виденов(при кеворкирането във Всяка неделя) призна, че стойноста на Белене е завишена с 30%!? Къде ли са отишли??? Дай боже най-после да разберем(и от ПРОКУРАТУРАТА, не само от комисията)!!!
5 Kiko Blajev 10.10.2012 | 20:42
Самият Яне е синоним на цирк, където е той там е сеира, едва ли някой е и очаквал друго. Устатата Манолова не знаех, че разбира от енергетика, мислех че разбира само от енергиен прием и диети и наистина е по-добре там да се насочи.
4 Рени Чен 10.10.2012 | 20:05
Самата истина е това между другото, поеме информация от всички източници и е като живата памет за компромати и изцепки на народните представители.
3 Ape Ptero 10.10.2012 | 19:47
Тази комисия, ако продължава в същия дух по-добре да не се занимават въобще с каквото и да е било, тъй като освен жалки опити за политически ПР друго не правят, а хората искат присъди, истински разследвания и ОСЪДЕНИ. Червените май много ги е страх то това Белене.
2 Соня СТ 10.10.2012 | 19:27
"Той допълни, че "като човек, който почти е наркоман на тема информация, не ми вменявайте неща, които не съм направил". Брейййй какви признания.
1 Diana Dimitrova 10.10.2012 | 19:18
Яне Янев ...... става ли дума за него значи цирка е гарантиран

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя На Коста с обич /филм...
  • 22:00 Любов в окови 4 тв филм /4 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /52...
  • 00:15 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.2
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.