Затвор, ако убиеш на пътя?

Такива промени в Наказателния кодекс ще изготвят до седмица депутати от ГЕРБ

по статията работи: Кремена Бедерева | 05.03.2012 | 13:39

Да се наказват със затвор тези водачи, които по непредпазливост причинят смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червен светофар или карат с превишена скорост над 50 км/ч от допустимите.

Такива промени в Наказателния кодекс ще изготвят до седмица депутати от ГЕРБ стана ясно на дискусия с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов. Очаква се в рамките на месец те да бъдат приети от парламента.

Предложенията за законодателни промени са краткосрочни, те няма как да решат конкретните случаи в последно време, но могат да допринесат за по-адекватна реакция спрямо случващото се на пътя и да действат превантивно върху гражданите, които евентуално могат да извършат такива деяния.

Това каза председателят на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов на обсъждането на законодателни промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани безопасността на пътя, предаде Агенция "Фокус”.

"Предвидили сме - на първо място промени в Нaказателния кодекс в чл. 343 ал. 3 – това е наказателният състав, в който се предвиждат наказания за лишаване от свобода за настъпили ПТП със смъртен край. Конкретно по буква "А”, след "местопроизшествието” се добавя – "или управлявал, без да има необходимата правоспособност, или на пешеходна пътека, или минава на червен светофар”. Това са квалифициращи състави, добавени към тези, касаещи алкохола, наркотиците, бягството от местопроизшествие. Има основание те да бъдат включени в този текст и да се носи по-висока наказателна отговорност за тях”, каза Анастас Анастасов.

"В същия текст – там, където има до 5 години наказание лишаване от свобода и до 8 години лишаване от свобода, предвиждаме промяна съответно – от 1 години до 5 години, а във втория случай – от 2 години до 8 години”, посочи Анастасов.

Така направени промените няма да дават възможност за по-леко наказание, освен лишаване от свобода, заяви Анастасов.

"Една от причините за тези трагедии е агресивното поведение на пътя и превишената скорост. Няма проблем към тези квалифициращи състави да бъде добавено и превишаване на скоростта с 50 км/ч над разрешената или допустимата в дадения участък от пътя, което също да влезе в този текст”, каза Анастасов.

"В Наказателно-процесуалния кодекс, чл. 68, касаещ забраната за напускането на страната, ще бъде направено предложение за допълване на текста, като тази забрана ще може да се налага и за непредпазливо престъпление, с което е причинена смърт. Предвиждаме споразумението да не се допуска не само за тежки умишлени престъпления, но и за престъпленията по чл. 342 и чл.343 от Наказателния кодекс”, каза Анастас Анастасов.

"Ще внесем тези промени, заставаме плътно зад тях и Законът за движение по пътищата също ще бъде съобразен с тях. Дори и една жертва да има на пътя, ние трябва да направим всичко възможно да предотвратим тези произшествия. Тенденцията е в последните 3 години да намаляват жертвите по пътя, но това не ни удовлетворява все още”, заяви председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков.

Освен това министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов разкритикуваха заместник-главния прокурор Валери Първанов и определиха като несъстоятелни и като грешка позицията и думите му по повод исканията на родители на загинали на пътя деца за по-тежки наказания на шофьори, причинили смърт на пътя.

Според Цветан Цветанов думите на Валери Първанов на форум, на който присъстват родители на деца, загинали при катастрофи, са тежко и несъстоятелно изказване. Според Анастасов заместникът на Борис Велчев е допуснал грешка.Цветанов и Анастасов са сред участниците в дискусия в парламента със семействата на деца, загинали при катастрофи.

За пореден път днес родители на загинали деца при катастрофи поискаха оставката на Първанов и заявиха, че не са доволни от извинението, което той е поднесъл чрез сайта на прокуратурата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


34 Plamen Ivanov 11.03.2012 | 00:25
Лятото карах към морето с 175 км/ч и покрай мен профучаха две черни BMW-та с светещи сини и червени буркани (от тези на господа управляващите)караха поне с 200 км/ч.Защо за някои има наказания а за други не?Каквото и да направят смърт ще има по пътищата неизбежное.Наказанието за пияните водачи трябваше да го приемат много отдавна защото това е УМИШЛЕНО УБИЙСТВО.
33 Plamen Ivanov 11.03.2012 | 00:22
Лятото карах към морето с 175 км/ч и покрай мен профучаха две черни BMW-та с светещи сини и червени буркани (от тези на господа управляващите)караха поне с 200 км/ч.Защо за някои има наказания а за други не?Каквото и да направят смърт ще има по пътищата неизбежно е.
32 Georgi Donkov 10.03.2012 | 17:54
Истината е една: в българия няма култура на движение нито от страна на пешеходци нито от водачи на мпс. Така че каквито и мерки да предприемат господа управляващите пак ще има смърт по родните лунни пейзажи.
31 мариана илиева 10.03.2012 | 15:58
Абсолютно съм съгласна с Vladimir Zdravkov много точно и правилно!И това е навсякъде!
30 мариана илиева 10.03.2012 | 15:57
Трябва блъснеш ли и убиеш човек на пешеходна пътека,спирка или тротоар да лежиш до живот,но съгласете се че ако пешеходеца пресича на 5м.от пешеходната пътека и го блъснеш не би трябвало да сме виновни!Защото ние нямаме никаква култура и като шофьори и като пешеходци!
29 Една En 10.03.2012 | 15:51
Трябва да има затвор и успоредно с него солидни глоби за всеки,който си позволява да шофира пиян,дрогиран и минаващ на червено. Много лесно дават шофоьорски книжки...и пешеходците,които се мятат през оградите и не спазват никакви правила-трябва да бъдат наказвани.
28 Vladimir Zdravkov 10.03.2012 | 15:41
Нека да има затвор за шофьорите когато убият човек на пътя 20 ГОДИНИ ДА Е СТИГА ШОФЬОРА ДА Е ВИНОВЕН . НО НЕКА ДА Е ДВУСТРАННО ... АКО Е ВИНОВЕН ПЕШЕХОДЕЦА И Е ОЦЕЛЯЛ ТОЙ ДА ВЛИЗА В ЗАТВОРА ЗА 20 ГОДИНИ ЗА ПРИЧИНЕНИ МОРАЛНИ ЩЕТИ , АКО ПРЕСИЧА НА НЕПРАВИЛНИ МЕСТА И ПО НЕПРАВИЛЕН НАЧИН ( НА ЧЕРВЕНО ) ЕДНО 80 % ОТ ШОФЬОРИТЕ НЕ КАРАТ ПРАВИЛНО , НО И 80 % ОТ ПЕШЕХОДЦИТЕ НЕ ПРЕСИЧАТ КЪДЕТО ТРЯБВА И КАКТО ТРЯБВА ... НА ЦАРИГРАДСКОТО , НА ОКОЛОВРЪСТНОТО , НА ЛОМСКО ШОСЕ ПРЕТИЧВАТ ХОРА И ПРЕЗ ДЕНЯ И ПО НОЩИТЕ ... НЯМА СВЕТОФАР В СОФИЯ НА КОИТО НЯКОЙ ПЕШЕХОДЕЦ ДА НЕ ПРЕСИЧА КОГАТО МУ Е ЧЕРВЕНО И ДА ПРЕТИЧВА , М/У КОЛИТЕ КОГАТО ТЕ СА СПРЯЛИ , НИЩО ЧЕ МУ Е ЧЕРВЕН СВЕТОФАРА ... ВЕДНЪЖ КАРАХ БАВНО 30 КМ/Ч И УСПОРЕДНО С КОЛАТА ВЪРВЕШЕ ЕДНА ЖЕНА ДОСТИГНАХ ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА НА КОЯТО НЯМАШЕ НИКОИ И ТАЯ ЖЕНА СКОЧИ НА ПЕШЕХОДНАТА И ЗАПОЧНА ДА ГОНИ НЯКАКЪВ ТРАМВАИ ... ДОРИ НА ПЕШЕХОДНА ТРЯБВА ДА ИМА НАЧИН ЗА ПРЕСИЧАНЕ ... АКО ТИ САМ НЕ СЕ ПАЗИШ И НЕ СПРЕШ И ДА СЕ ОГЛЕДАШ ... НЯМА КАК НЯКОИ ДА ТЕ ПАЗИ
27 Кристиан Тодоров 10.03.2012 | 15:35
аз също съм на мнение глобите да бъдат много високи и да има затвор без много това-онова,за груби нарушения и ако има пострадали!някак е много абсурдно!всички,които имат книжки,би трябвало да са изкарали изпит(не говоря за такива с купеникнижки),което значи,че ас наясно какво е разрешено и какво НЕ!и всеки нормално мислещ човек,знае че на пешеходна пътека минават пешеходци и че ако минеш през тях стават на кайма. много е просто!ако се придържаш към правилата( не караш с превишена скорост,на пешеходна пътека ВИНАГИ задължително спираш или най малкото намаляваш,ако виждаш,че няма пешеходци) и няма да имаш проблеми!няма глоби,няма актове,няма нищо! аз съм на мнение,че ако някой блъсне дете или въобще пешеходец на пешеходна пътека, да му се вземе книжката,да няма право да изкара нова поне 4 години,глоба от поне 10.000 лева а ако нги няма,да бъде принуден да вземе кредит,Глобата публично да може да проследена дали е платена.Плюс разбира се наказанието му заради такова престъпление!!!
26 Петьо Бонев 06.03.2012 | 13:24
Споразуменията са правна възможност да се разкрият кукловодите, тези които плащат и убиват. При ПТП извършителя е ясен пострадалите (убитите) също - споразумението е СРЕДСТВО за ОБОГАТЯВАНЕ на ПРОКУРОРИТЕ. Нали и циганите го разбраха това, само Цветанов и прокурорите се дърпат: държавно безразличие и прокурорска алчност. Защо Първанов още не е уволнен дисциплинарно? При ПТП ВЕДНАГА трябва да се изплати обезщетение на пострадалите или техните роднини от ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ. ГО е задължителна за всички, но не и да се плаща от нея! Ето това го няма в ЗАКОНА.
25 Ivan Minchev 05.03.2012 | 15:47
Невинни в затвора няма, ама има много виновни навън!
24 azzfsdfsd azzfsdfsd 05.03.2012 | 15:46
Извинявам се, написах втори път коментара си, понеже първия път мислех, че е изчезнал.
23 azzfsdfsd azzfsdfsd 05.03.2012 | 15:45
Обаче трябва първо да научат и пешеходците на ред! Всеки ден ставам свидетел на поне няколко пешеходеца, които вместо да използват подлеза (който се поддържа, а не е занемарен както някои други), предпочитат да използват няколкото секунди между светването на червено на едните автомобили и зелено на другите, за да заобиколят оградата до шосето (поставена с цел да попречат на подобни самоубийци), да пресекат едното платно, след това трамвайна линия и след това второто платно! Много често съм виждал и бабички, които се движат супер бавно да правят същото! Според мен тези хора също трябва да влизат в затвора!
22 Ivan Minchev 05.03.2012 | 15:45
До сега къде спаха тия хора, а ?
21 Ivan Minchev 05.03.2012 | 15:42
Това трябваше да го приемат отдавна! И да построят още 2-3 затвора!
20 azzfsdfsd azzfsdfsd 05.03.2012 | 15:41
Супер, нека даже и по-строги да направят наказанията. Обаче освен това е важно и да се помисли за подобни наказания и за пешеходците, които нарушават грубо правилата. Един пример мога да дам - всеки ден виждам как вместо да използват подлеза (не е подлез от тези изоставените, през които човек да го е страх да мине), много хора предпочитат да използват няколкото секунди между червеното на едните и зеленото на другите автомобили за да пресекат по шосето (което е супер натоварено), заобикаляйки оградите, поставени до платното за движение и пресичайки трамвайна линия между двете платна. Според мен такива хора също трябва да ги вкарват в затвора!
19 Nora Martinova 05.03.2012 | 15:28
правилно, трябва да има по-строги мерки
18 Eli Bojinova 05.03.2012 | 15:15
Никой не е застрахован от ПТП на пътя, дори и да си много добър шофьор, защото не участваш сам...Дракуновските мерки са необходими за пиячите и наркоманите, а солидните глоби за трезвените...
17 Kremena kremi 05.03.2012 | 14:36
Никога не се знае на кого да може да се случи, а ти не си сам на пътя!!
16 Kremena kremi 05.03.2012 | 14:30
кое е справедливо, да се вкарват хора в затвора без право на защита ли?? това ли е справдливо?
15 rasova kobilka 05.03.2012 | 14:29
Трябва да има такива промени и да се следи за спазването на законите
14 Kremena kremi 05.03.2012 | 14:28
Какво?! Без право на съд и присъда ли!?!? Какво е това - диктатура ли!?
13 Daniela vanderGoot 05.03.2012 | 14:16
spored men niama zna4enie da li e vyzrasten ili mlad karaite po pravilnika i vsi4ko 6te e ok. slojete i za malko previ6avane na skorosta golemi globi i sumata na globi kato stigni primerno 300 lv ili ne6to takova da se vzemat knijkite za po niakolko meseca i taka 6te se nau4at da ne karat s privi6ena skorost
12 Sisunka Mitevska 05.03.2012 | 14:08
Правилно! По-строги мерки и контрол трябва да има, особено при движението в и около населените места.
11 Kalin Arnaudovski 05.03.2012 | 14:01
Аз единствено се чудя как може да не е направено още и какво се чака. Колко му е да променят закона и да го направят по-справедлив. Така шофьорите също ще станат по-внимателни и ще има по-малко човешки жертви.
10 Steffi To 05.03.2012 | 13:57
По последни данни най-много катастрофи с фатален завършек стават при възрастните водачи, а не при пикльовците.
9 конска саздърма 05.03.2012 | 13:57
и дано да е приложимо!
8 kalina manolova 05.03.2012 | 13:53
мисля,че е правилно и справедливо
7 Иван Ангелов 05.03.2012 | 13:52
В България не знам някой да е лежал повече от 5 години за катастрофа.
6 Jason Bourne 05.03.2012 | 13:51
"Дрифтенето" не е толкова опасно, колкото бързото каране и превишената скорост.
5 Dwight Yorke 05.03.2012 | 13:51
В чужбина е така, защо в България също да не се направи?
4 Иван Ангелов 05.03.2012 | 13:50
Мен не ме притеснява това, защото съм съвестен и коректен шофьор. Да му мислят тези, които застрашават хората на пътя.
3 Jason Bourne 05.03.2012 | 13:50
Аз съм на мнение, че в България трябва да има много строги закони, та да не кажа и крайни. Само така манталитета на шофиране в повечето хора би се променил.
2 Шампиона С 05.03.2012 | 13:44
Това трябваше много отдавна да се въведе. А и годинките затвор трябва да са много повече. Не може някой пиян водач да отнеме човешки живот на пътя и след 5-8 години да е на свобода.
1 мушица душица 05.03.2012 | 13:44
Трябва малките пикльвци,да осъзнаят,че "дрифтенето" е опасно и отнема живот и да използват автомобилите си по предназначение...за придвижване,а не за гъзария

ТВ програма

Кино

  • Сега Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.