Защо българският Студентски град не може да бъде кампус?

Българските и американските студенти не са различни - различни са държавите

по статията работи: Елена Коцева | 12.04.2012 | 11:31  10 Виж всички снимки

Да се построи нов Студентски град в село Лозен. Да се въведе вечерен час, да се затворят заведенията, да се забрани продажбата на алкохол. Да се увеличи полицейското присъствие в района на общежитията.

Това са само част от предложенията, които бяха направени в последните седмици по повод на поредната трагична случка в софийското гето Студентски град. Да, "гето", защото, ако сравним този софийски квартал, отреден навремето за студентите, с един типичен американски студентски кампус, то действително Студентски град заприличва повече на място за алкохолен туризъм, разюздани нощни забавления и хаос. 

Това положение привлича немалко предложения за реформи и драстични мерки, част от които имагинерно приложими в реалността. Тук няма да даваме поредната идея за Студентски град, а само ще представим живота и реда в един кампус в Америка.
Разказът е на Тодор Тодоров, преподавател от 25 години в щатския Калифорнийски политехнически университет - San Luis Obispo.

В студентското градче живеят от 15 до 19 000 младежи – това е максималната бройка студенти, които могат да бъдат приети различните специалности на университета. Те варират от математика, физика и всички точни науки до хуманитарни специалности и музициране.

Студентското градче е разположено в близост до самия град, но отделено с пътни артерии и паркове. Ограда има на много от местата, които граничат с жилищни пространства, но е видно, че целта й не е нито да скрива какво става вътре, нито да бъде сериозно препятствие.

В самия кампус се влиза от няколко КПП-та, където има и охрана. Достъпът обаче в никакъв случай не е много строг и на практика през деня всеки може да влезе и да се разходи. Ако това става с автомобил – охраната ще запише номера му.

Всъщност университетът разполага с огромна територия всъщност. В кампуса са разположени сградите на аудиториите, кабинетите, лабораториите, самите общежития. Собственост на учебното заведение са още и опитни полета, оранжерии, ферма със селскостопански животни, цехове за производствена дейност. Тези територии също са долепени до самия кампус.

 

Повечето от сградите в кампуса са на няколко етажа – предимно обаче до 4, това се отнася както за учебните блокове, така и за общежитията. В тях има стаи с различни условия – от апартаменти с четири стаи, като студентите споделят общ хол и кухня, до стая, където заедно са настанени по двама студенти. В студентските блокове има специални помещения, обзаведени като читални, където студентите могат да учат и подготвят домашните си. Такива читални има и в повечето сгради с учебни зали и аудитории, въпреки че има и отделна библиотека, която работи до късно вечер – 23 часа.

В кампуса има и заведения – пицарии, ресторанти (повечето на самообслужване), закусвални, сладкарници. Има и няколко дискотеки, а в топлите вечери на централния площадче се организират и танци на открито. В университетското градче има басейни, спортни зали, кортове, игрища, дори и театър. Именно тази сцена се използва и от целия околийски град, тъй като тя е единствената с акустика за класически концерти. В студентското градче има и магазини за хранителни стоки и една голяма книжарница, в които може да се купи всичко от първа необходимост. На практика – един студент може да влезе в кампуса и да не излезе до края на обучението си.

Освен ако не иска да си купи алкохол, защото в цялото студентско градче и във всички заведения алкохол не се продава. Никакъв, дори и бира.

Това е част от реда в кампуса на щатския калифорнийски университет, като ползването на студентско общежитие е задължително за първата година на обучението.

Във втори курс студентът може да излезе на квартира, отвъд оградата. И точно с такава цел, долепени до кампуса, има няколко жилищни квартала с малки до 4-ри етажни блокчета. Те са частна собственост или на инвестиционни фондове и наемите са свободни, но подобни на заплащането за общежитията. В тези квартали граждани и семейства не живеят. На практика финансите, които ще се вложат за обучението на студента, ако той живее в кампуса или в тази част, няма да се различават особено много.

Как се поддържа редът в кампуса – от една страна има университетска полиция, която е като подразделение на щатските органи, но патрулира само в градчето. На много места има телефони за връзка, а и паник-бутони. Освен това в самите общежития има охрана, а всеки етаж по един отговорник. Това обикновено е студент преди дипломиране. Той има за задача да следи за реда на етажа, включително да не се внасят алкохол и наркотици, и е напълно официален. За тази отговорност получава заплата - обикновено университетът покрива таксата за общежитието му.

Заедно с постъпването си в университета студентите подписват договор за едногодишен наем и заплащат таксата за целия период. В договора се включват и условия за вътрешния ред – внасянето и употребата на алкохол и наркотици са абсолютно забранени. При първо нарушение се направи забележка, второ нарушение също може да мине само със забележка. Третото обаче води неминуемо до прекратяване на договора за общежитието и изхвърляне от кампуса. Без да бъдат върнати предплатените за цялата година пари. Ако нарушението на правилата за вътрешния ред е тежко (внасяне на алкохол, напиване и изхвърляне на бутилки през прозореца, например) изгонването може да стане още от първия път, категорично и без право на обжалване. И отново без право да бъдат върнати парите.

На практика животът от едната и от другата страна на оградата не се различава особено много, тъй като и в жилищните кооперации на свободен наем има охрана. Купони например могат да се правят само ако събирането е с по-малко от 15 души. Ако купонджийте са 16 или 17 охраната и полицията разтурят вечеринката. При второ нарушение договорът отново се прекратява.

Въпреки охраната и въпреки строгите условия на договорите и в калифорнийския студентски град се случват шумни купони, напивания, сбивания и престъпления. Както в софийския. Преди десетина година има и случай на изчезване на момиче, предполага се – убийство.

Всеки един по-сериозен случай на престъпване на реда и правилата намира отражение в медиите, което веднага отразява на репутацията на самия университет. И тъй като между учебните заведения в Америка конкуренцията е жестока, принципите на пазарната икономика регулират търсенето и предлагането, съответно влияят и на условията, които самите университети се стремят да поддържат.

При избора на учебно заведение за децата си, един от критериите на родителите е точно сигурността и реда в кампуса, а репутацията е важна за качествената инвестиция. Родителите търсят гаранция за вложените средства, тъй като и твърде често образованието на децата се плаща с кредит. Това е инвестиция, при която всяка една издънка на детето може да струва скъпо и да се плаща дълго. Ако студентът наруши правилата за вътрешния ред това може да стане факт от финансовото досие. А от финансовото досие зависи всяка една бъдеща крачка, дори и оперирането с обикновена кредитна карта. Именно финансовият стимул е решаващ за отношението на родителите – те не желаят да плащат четири годишен купон. Така самите университети са заинтересувани да следят за "хигиената" на живота в студентското градче и в мерките са безкомпромисни.

И тук идва темата за контрола. В Америка е забранена употребата на алкохол до 21-годишна възраст. В университета учат предимно такива младежи. И те не могат – наистина не могат – да си купуват алкохол - в магазините в кампуса, защото няма, и в магазините извън кампуса, където има алкохол, но просто няма да им го продадат. Контролът върху спазването на забраната се осъществява неизменно.

Ако един студент иска да си закупи дори и бира, ще му трябват документи за самоличност и навършени 21 години. Тези две неща ще му трябват и в бара, и в ресторанта, и в дискотеката, и в магазина. Действително забраната се спазва, тъй като продавачката или касиерката също са контролирани – и то не само от камери, а и от самото общество. Ако те заобиколят закона, най-вероятно стоящият отзад на опашката ще сигнализира съответните власти. И това няма да се счита за донос или ковладене, а полицията ще си свърши работата – веднага и солено.

Така, за да се направи студентски купон с алкохол, самите студенти трябва да намерят по-възрастен от тях, който да им закупи алкохол и да поеме риска и отговорността за това (според наказателния кодекс).

Това са три механизма за контрол над студентския живот: родителският интерес и интересът на учебното заведение съвпадат, а гражданското общество е постигнало съгласие по въпроса – както за употребата на алкохол от лица под 21 години, така и за спазването на законите.

При все това купони, напивания и сбивания не липсват. Тодор Тодоров ни разказа случай от университета в Санта Барбара, където в част от общежитията били отворени заведения с консумация на бира. Този квартал моментално се е превърнал в гето, наричан така и от самите американци. Според Тодор Тодоров решаващо за обстановката в България е именно струпването на огромно количество млади хора в гето, над което университетите нямат никакъв контрол и обвързаността с родителите е много слаба. Отделно на това самото общество не е заинтригувано да следи какво се случва със следващото поколение, фигурата на полицая е изключително злепоставена и няма съгласие по въпроса за спазването на законите.

"Ако тук, в Америка, се формира кампус с условия като българските, но и с такава околна среда, и тук веднага ще се случи точно същото", коментира Тодор Тодоров.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


15 Мирослав Борисов 14.04.2012 | 02:07
Мисля, че всички правят една фундаментална грешка като мислят, че студентите са източник на всичко, но не са. Те са само отражение на случващото се. Те са такива, каквито искат да бъдат определена група хора, които имат изгода от това... от това да се създава хаос и безпорядък. Всичко е една голяма лъжа. Като се почне от качеството на образованието в университетите ни, което е далеч далеч под средното ниво, изгодата, която всеки преподавател търси от студентите си била тя пряка (финансова) или косвена, и се мине през врътките на доставка на храни на едро в столовете и източването на пари от държавата, мине се и през неосчетоводените стаи, давани под наем незаконно, и се стигне до картелите на домакинките и някои от портиерите за пропускателния режим, който се наришава системно и включва и техните шефове, които с парите от предплатените месеци за летния сезон и депозитите правят срочни влогове на крупни суми от над 100 000лв и сами преценете колко е лихвата за 9 месеца... и много много други неща, които на фона на пиян студент, който навиква и нарушава обществения ред са в доста по-големи и плашещи мащаби. Да не забравяме и че в играта са и собствениите на заведенията, ресторантите, кръчмите и други питеини заведения, които по странно стечение на обстоятелствата имат общо с университетите техните шефове :) Студентите са използвани във всякакъв смисъл от лелката в стола до ректора на университета и всеки скубе от тях по нещичко, а не ми се вярва на дрипав пастир стадото му да е с най-хубава вълна...
14 Aleksis Son 12.04.2012 | 16:08
Не обиждай хубавата статия!
13 Aleksis Son 12.04.2012 | 16:06
Ужас - студентски град е един ужас.
12 Aleksis Son 12.04.2012 | 16:01
Такъв ни е манталитета.
11 Margо Filipova 12.04.2012 | 14:28
интересен разказ на това момче, не можах да разбера защо мдела не може да се прекопира за нашите общежития?
10 Vladimir Yosifov 12.04.2012 | 14:20
И нов да се построи - това няма да реши проблема ...защото причината да стане такъв сега съществуващия е в управата на ВУЗ-овете които отдават под наем сгради от фонда си за заведения с цел печалба - а не по предназначение !
9 maria stamatova 12.04.2012 | 12:23
Имаше една песен "Кога ще ги стигнем американците", пееше я Тодор Колев. Май изобщо няма да ги стигнем, а и не се опитваме...
8 Анита Кралева 12.04.2012 | 11:58
Добре са го измислили в Щатите, но не е съвсем приложимо у нас. Може просто да се затегне контролът в общежитията!
7 Жулиета Асенова 12.04.2012 | 11:57
При нас понятието кампус е изменено. Съмнявам се скоро нещо да се промени. Първо трябва да се променят законите и те да са доста строги и чак когато се започне да се налагат санкции, можем да очакваме някаква положителна промяна.
6 Alexander Metodiev 12.04.2012 | 11:50
Малоумна статия ! Първо на първо това няма как да стане в България.Нито условията го позволяват, нито хората искат да спазват закона.Второ който е решил да учи, ще учи, който е решил да пие, ще пие.От гледна точка на студент го казвам, защото виждам какво става и в нашите общежития.Също виждам и какви схеми си правят портиерки и управителки на блокове.Та ако те не спазват закона, как очакват ние да го спазим ?!
5 Svetlin Rusev 12.04.2012 | 11:40
Трябва нов Студентски град,това което съществува сега е нещо като Sin sity и няма нищо общо с това,как трябва да изглежда един Студентски град.
4 hristian penev 12.04.2012 | 11:40
Май ние сме единствената държава,където кампус означава бардак.На запад за студентите е важно да имат спокойствие,защото те са отишли там да учат,затова и всичко ,което не помага за развитието им няма място в кампуса.Барове,кръчми и тям подобни всичко е навън.
3 Hristo Samov 12.04.2012 | 11:36
Разликата обаче е повече от драстична. То е ясно, че никога нашия квартал отделен за студенти няма да заприлича на техните такива, но може поне да не е меката на престъпността и разюздания живот. Не ми се вярва в с. Лозен да успеята да направят нов студентски град, но могат поне да поставят вечерен час, да преместят шумните заведения и да се наложи (ако ще и с лошо) някакъв ред.
2 Fanka Kraeva 12.04.2012 | 11:35
Има нещо вярно....
1 pichka elektrichka 12.04.2012 | 11:34
Българските и американските студенти не са различни - различни са държавите -от ясно по - ясно

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечната музика /п/
  • 04:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.26...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.