Здравната реформа на Москов пред провал? Работодатели и синдикати не я одобряват

Здравният министър пак пренебрегна социалните партньори като не се яви на заседанието на тристранката за обсъждане на закона за лечебните заведения

по статията работи: Галина Александрова | 03.07.2015 | 11:22

Няма подкрепа от страна на социалните партньори за законопроекта за промяна на Закона за лечебните заведения, който предлага министър Петър Москов. Това стана ясно от думите на вицепремиера Ивайло Калфин на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите на Калфин подкрепа няма, включително и след информацията, че частта за приватизация на болниците ще отпадне. Калфин отбеляза, че социалните партньори имат много забележки и се надява депутатите между първо и второ четене да отчетат позициите им.

Председателят на Националния съвет за тристранно сътрудничество отправи призив към Министерството на здравеопазване подобни законопроекти първо да минават през тристранен съвет и тогава да влизат в парламента, което е в интерес на обществеността, съобщи БТА.

Здравният министър не дойде на тристранката, въпреки че е редно именно той да представи целите и философията на промените в Закона за лечебните заведения, по който предизвика дебати както в парламента, така и в обществото и в медицинските среди. Отсъствието му разгневи социалните партньори, които го разчетоха като пренебрежение към тристранния съвет.

"Министърът на здравеопазването прекалява с отношението си към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Не може, когато обсъждаме двата закона, които очертават здравната реформа, а здравният министър да отсъства", заяви представителят на КНСБ и член на надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов.

Според Кокалов промените трябва да бъдат насочени в посока на това пациентите да бъдат доволни, както и да се спре източването на НЗОК, тъй като в момента няма механизми затова. "Залагахме надежди, че извънболничната помощ ще бъде филтър на пациентите, но това не се случи. Сбъркан е и начинът на финансиране", подчерта Кокалов.

Българската стопанска камара /БСК/ ще подкрепи само текстовете, свързани с Националната здравна карта от законопроекта за промяна на Закона за лечебните заведения. Това каза Григор Димитров от камарата по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/.

От БСК подкрепят заложеното в законопроекта за начина на разкриване на нови лечебни заведения. Поради липса на регулация, през последните няколко години се появиха повече от сто частни заведени заведения, които натовариха бюджета на касата с не по-малко от 500 милиона лева, коментира Димитров. От камарата са против това, че се премахват всякакви квалификационни образователни изисквания за управител на болницата, единственото изискване е степен "магистър".

Бизнесът не подкрепят и това, че липсва възможност за контрол от страна на касата върху дейността на лечебните заведения . Според БСК при сключване на договорите с касата лечебните заведения трябва да показват документ за тяхното финансово състояние. Да бъде записано в закона, че ако имат просрочени задължения при сключването на договора, задълженията трябва да бъдат обезпечени от собственика - държава или частник, каза Димитров.

Работодателите искат един лекар да може да работи само на един трудов договор в болница.

Григор Димититров коментира, че се е превърнало в традиция важни здравни законопроекти да не бъдат разглеждани от социалните партньори преди влизането им в Народното събрание. В началото на заседанието стана ясно, че Министерството на здравеопазването няма възражение между първо и второ четене да се оттеглят текстовете от законопроекта в частта за приватизация на болниците. Вчера министър Москов обяви, че текстовете ще бъдат оттеглени.

От КНСБ пък предложиха  да се въведе едногодишен мораториум върху откриването на нови болници, работещи с публичен ресурс. Д-р Иван Кокалов изрази съмнение, че до края на годината ще влезе в действие Националната здравна карта и това е основанието му да направи такова предложение Начинът на финансиране е сбъркан, а резервът на НЗОК беше разпределен в началото на годината, каза още Кокалов. По думите му липсва дефиниция какво включват комплексните медицински грижи.

По отношение на изготвянето на областни здравни карти, на базата на които ще се изготви Национална здравна карта, Кокалов каза, че броят на болничните легла и налагането на стандарти трябва да се обсъждат в националната комисия, да се приемат с консенсус и да се утвърждават, а не това да се прави на областно ниво или от Националния център за обществено здраве и анализи. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" каза, че подкрепят Националната здравна карта, но имат възражения срещу обединяването на онкологичните диспансери с болниците.Според "Подкрепа" целият законопроект трябва да бъде оттеглен и преработен.

Съгласен съм болниците да не формират печалба от публични средства, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той обясни, че няма необходимост от въвеждане на 1-годишен мораториум за разкриване на нови болници, тъй като всяко инвестиционно намерение ще преминава през Комисията по изработването на Националната здравна карта. Според оценката от потребността ще се дава положително или отрицателно мнение. Ако някой реши да открие болница въпреки оценката на комисията, това ще бъде за негова сметка, тъй като няма да има право да сключва договор с НЗОК при липса на необходимост.

След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество по промените в Закона за лечебните заведения, д-р Шарков обяви, че в Комисията за изработване на Националната здравна карта ще бъдат включени и социалните партньори.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.