Знаменателна изборната конференция на ДПС: С Доган и без Пеевски

Променят устава на движението така, че оперативното ръководство вече да е на пряко подчинение на почетния председател

по статията работи: Ростислава Иванова | 24.04.2016 | 13:53

Знакова и съдбоносна за ДПС Национална конференция се провежда в момента в НДК. На нея трябва да бъде избран новият председател на движението след позорното изгонване на Лютви Местан на връх Коледа миналата година. Уставът на движението ще бъде променен така, че бъдещото оперативно ръководство ще е на практика под прякото подчинение на почетния председател Ахмед Доган. В този случай знаменателна за партийния форум бе и първата поява на публично място от януари 2013 г. на Сокола - почетен председател и създател на етническото движение, прераснало в партия. Той пристигна 25 минути след началния час, обявен за конференцията.

Не по-малко знаково обаче беше и отсъствието за първи път на партийно мероприятие на депутата и магнат Делян Пеевски.

В обръщението си пред делегатите днес спрягания за бъдещ председател на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че Ахмед Доган е дал "много силен урок по демокрация", а самата ДПС е "достатъчно зряла и отговорна партия, която може да се самокоригира". Това заяви от трибуната на 9-ата Национална конференция на движението Карадайъ, който е един от тримата съпредседатели на партията в момента след изключването на Местан.

1693202

"За 26 години на своето съществуване ДПС се е доказвала не един път като национално отговорна политическа партия. През 2013 г. основателят и лидер на партията Ахмед Доган ни даде един много силен урок по демокрация, но и постави на изпитание зрелостта ни на демократична и либерална партия. На 24 декември миналата година ние доказахме, че ДПС е достатъчно зряла и отговорна партия, която може да се самокоригира. Безпрецедентната промяна в оперативното представителство на партията се случи в отговор на опита за подмяна на каузата на ДПС", посочи Карадайъ, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че на предходната конференция "идеологът на партията д-р Ахмед Доган се оттегли от оперативното ръководство - в името на свободата и развитието на ДПС, за да предостави възможност на друг да поеме щафетата". Карадайъ описа пространно и цветисто в речта си бившия лидер на партията Местан и причините за неговото отстраняване.

"За оперативен председател беше предложен изявен парламентарист и добър оратор, който да развие либералния си код в ДПС като кауза, визионерския си усет, диалогичността в партията и с другите политически сили, преценката си на различните ситуации и най-вече да бъде колективен играч. Но вместо оперативно ръководство на партията на база колективни решения, беше направен опит за подмяна на ДПС. Това доведе до политическата необходимост за преждевременната му смяна. Решението на Централния съвет от 24 декември миналата година беше потвърдено и от всички над 60 000 членове на партията, от над 2 000 местни съвети, от всички общински съвети и областни структури. Основният политически субект в държавата допусна съставянето на анти-ДПС коалиция в 43-ото Народно събрание, но не успя да оцени по достойнство изразената позиция от ДПС за подкрепа на дясното правителство с единственото условие в него да не участват крайни националистически формации. Въпреки неоцененото поведение, ДПС не изневери на себе си и остана конструктивна опозиция като последователна националноотговорна партия. Но след сформирането на второто правителство на Бойко Борисов с подкрепата на националистически партии и една несигурна коалиция, анти-ДПС риториката се превърна в основната опорна точка главно на десните субекти и националистите от властта. В публичната среда отново трайно се настани образът на врага - "ДПС - удобен виновник” за всички настоящи и бъдещи управленски грешки. Наред с политическата нестабилност или точно заради нея общественият песимизъм се засилва, а управлението генерира повече скандали, отколкото реформи", каза в словото си Карадайъ.

Той изрази безпокойство на ДПС от социалната несигурност, тенденциите за растеж на цените, тревожното ниво на безработица и др. Анализът на движението показвал, че най-високите нива на безработица са предимно в региони, населени с традиционните избиратели на ДПС. От партията ще разработят стратегия и ще търсят финансиране на европейско и национално ниво.

"Липсата на общовалидни правила за правене на политика често дава живот и на езика на омразата. Нещо повече - езикът на омразата става официален език. Това негативно явление води до взривяване на основите на толерантността, което е опасно за всяко общество. А надделяването на този език означава отстъпление от уникалния, международно признат български етнически модел", отбеляза политикът.

Карадайъ представи най-важния въпрос на партията в този момент: "Накъде трябва да върви ДПС?". По думите му връщането към нормалността и в партията е процес, който трябва да е в основата на работата на партийното ръководство на всички нива

"Втората ни конкретна задача е да направим необходимите промени, с които оперативното ръководство да стане по-ефективно. Нужно е да се даде нов импулс на контролните органи, което ще бъде и вътрешна система за сигурност в партията и тези органи да са под шефството на Почетния председател. Основният приоритет на ДПС днес е запазването целостта и единството на партията. Либералният ценностен код на ДПС се оказа изключително устойчив в сложното политическо време, в което живеем и се утвърждаваме. На всички активисти на ДПС ни е пределно ясно, че няма по-голямо предизвикателство за нас от това да пребъдем във времето. Защото ДПС се превърна в либерална политическа марка и мярка и всеки новопоявил се политически субект неизбежно се съпоставя с нея. Защото ДПС остава, докато други преминават в сивата зона на забравата. Нека и този път да покажем на света, че ДПС си остава, а останалите си заминават. Нека и този път да докажем, че ДПС ще пребъде", заключи патетично Карадайъ и предизвика бурни аплодисменти в залата.  

"Българският етнически модел е уникален, либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и света", заяви в приветствието си на конференцията и почетният председател Доган. Сокола присъства в залата, но не и в президиума на форума, а приветствието му бе прочетено от евродепутата Филиз Хюсменова.

"Пазете и възпроизвеждайте този политически капитал и бъдете сигурни, че свободата ще ви се отплати. Последните 25 години показаха, че ДПС е една стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България. Пожелавам ви да овладеете силата на единството и заедността, защото тя ще ви трябва за преодоляване на много сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта. Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си. И най-вече ви пожелавам попътен вятър и разумна борбеност, защото в живота и политиката нищо не се поднася даром. Бъдете силни и добронамрени, не се поддавайте на езика на омразата, останалото ще ви подскаже логиката на живота. Обичам ви, винаги ваш: Ахмед Доган", заключва писменото обръщение на Доган към делегатите, прочетено от Хюсменова.

 

Посланията на Сокола също бяха аплодирани бурно от присъстващите 900 делегати на 9-та Национална конференция на ДПС.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Marry Jane 25.04.2016 | 20:44
"Дрън, дрън, дрън! Бла, бла, бла! Ала бала, портокала, я надуй, Филиз, кавала! Дрън! Аз съм велик, бла, бла, АЗ пазя етническия мир, дрън, дрън. Аз съм толкоз велик, че макар да съм в залата, не мога да си прочета сам поздравителната реч. Ала бала ница, турска паница, дрън, дрън, че пляс, шортите на дядо Карабас. Ко? Не!! Ала бала, трала лала. Севиорум сени, я очень вас люблю! Я, дайте едно уиски, стига съм плямпал глупости! "

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.