И бозата ни фалшива

Прибавянето на консерванти и подсладители пречи на бозата да стане резлива

по статията работи: Кремена Бедерева | 29.05.2013 | 09:29
Повече за:

Прибавянето на консерванти и подсладители пречи на бозата да стане резлива и традиционната напитка след време започва да гние, вместо да ферментира, разкри доц. Димитър Попов, специалист по "Анализ на хранителните продукти”.

Когато остане на открито, бозата вече не вкисва, а става горчива и се провлачва, каза още специалистът. В наши дни почти няма резлива боза, защото при производството й не се слага мая, понеже с нея бързо се разваля.

Трайността в този случай е 12 часа и продуктът трябва за кратко време да се реализира, което е почти невъзможно и нито един търговец не може да си го позволи, каза проф. Гроздан Караджов от Университета по хранителни технологии в Пловдив, пише "Монитор".

С използването на подсладители вместо захар също се търси стабилизация на бозата, да не тръгне ферментация на напитката. За да се добие обаче киселинност, в бозата се добавя аскорбинова киселина – витамин С. Тя е абсолютно безвредна, дори полезна за хората, казва проф. Караджов. Добавката има мек кисел вкус, който точно имитира киселия вкус на бозата.

Не е тайна обаче, че се слагат и консерванти. Те действат инхибиращо на доста широка гама от микроорганизмите, а ако се сложат в по-голямо количество, напитката въобще няма да се развали и ще стане почти вечна, сподели и проф. Караджов. По закон обаче големи количества консерванти не може да се добавят, защото има ограничения от наредбата за добавките - № 8 от 2002 г.

Освен това много хора са чувствителни към тези добавки и усещат, че вътре има соли, които са с леко тръпчив вкус, който е неприсъщ на бозата. Няма от какво да се притесняват потребителите, каза за "Монитор” Явор Илиев, производител на боза и председател на Асоциацията на производителите на боза в България.

Всички използвани от нас добавки са разрешени в Европейския съюз. Те не са вредни, а най-важното е при работа да не се предозират, уточни още той.

Според специалисти по храните най-често използваният подсладител – аспартамът, не може да замени напълно захарта, защото има друг вкусов профил и това също се усеща от консуматорите. В повечето случаи, когато се търси точно възпроизвеждане на вкуса на захарта, се прави комбинация от подсладители, които да доближат до вкусовия профил на захарта.

Аспартамът е много използван, защото е вещество, което се разтваря лесно и затова се ползва в напитките, освен това е сравнително термоустойчив.

Бозата си е същото питие, което познаваме от години, успокои обаче и проф. Караджов. Тя продължава да е най-полезната напитка, макар вече да се прави само от пшеница, а просото и ечемикът да са излезли от употреба. Зърното се вари и от него се извличат всички водоразтворими вещества - нишестета, разтворими белтъци, соли, ензими и т.н.

Тези полезни вещества са в такъв вид, че са много лесно усвояеми от човешкия организъм, затова като пие боза, човек се храни. Неслучайно наричат гъстата напитка "течна баничка”. Специалистите са оптимисти, че бозата няма да изгуби скоро значението си по нашите ширини. Единственото нещо, което ги притеснява, е количеството на използваните консерванти.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


15 petar dimitrov 29.05.2013 | 14:07
То не остана нищо истинско, всичко е ментета.
14 Kalina Boqnova 29.05.2013 | 13:17
Е много ясно. Който изобщо някога е опитвал истинска боза, знае, че няма нищо общо с тая купешката по магазините сега.
13 Палома Гълъбова 29.05.2013 | 12:39
То има ли вече нещо истинско в магазина. Нито хляба е хляб, а по-скоро някаква гъба, нито млякото ни мляко, а растителни мазнини и сухо мляко от Украйна...
12 Живка Кукузян 29.05.2013 | 11:49
Жалко, че съсипваме уникалните си продукти като този в желанието си да направим всичко супер трайно и наблъскано с химии.
11 Krum Palov 29.05.2013 | 11:39
язък, останахме си и без боза,сега ако се окаже,че и баничката ни не струва..
10 Летящият Честмир 29.05.2013 | 11:11
бозата, всичко вече ни е фалшиво
9 Romina Aleksandrova 29.05.2013 | 11:00
То вече нищо истинско няма, всичко е чиста химия със срок на годност от по няколко години.
8 qnko qnev 29.05.2013 | 10:56
Аз затова съм спрял да пия боза, иначе много пиех преди.
7 empty world 29.05.2013 | 10:46
Прибавянето на консерванти и подсладители пречи на бозата да стане резлива - ами да вземат от агенцията по безопасност на храните да забранят чисто и просто използването на консервантите в бозите.
6 Viktor Qnchev 29.05.2013 | 10:39
Чудно, всичко не става за нищо,реално. В желанието си да се задържат по-дълго време годни,продуктите ни се превръщат в отрова.
5 Коста Николов 29.05.2013 | 10:30
Ей, навремето каква боза имаше само, като си спомня - на втория ден вече се беше вкиснала, ама пък си беше много готина и всички ние тогава, децата на България, си я харесваха.
4 Летящият Честмир 29.05.2013 | 10:27
това го знам отдавна и вече не пия това любимо питие - има яко аспартам в нея
3 Велина Иванова 29.05.2013 | 10:10
фалшива ми , то това се говори от години
2 склеротик невротиков 29.05.2013 | 10:00
Малкото, които произвеждат такава боза пък ги набедиха, че правят бомба със закъснител, тъй като резливата боза се вкисва, ферметира и... експлоадира.
1 Мирела Денчева 29.05.2013 | 09:32
Кажете ми кое не е фалшиво вече ?!!

ТВ програма

Кино

  • Сега УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме
  • 22:00 УЕФА ЕВРО 2024: Шотландия - Унгария...
  • 00:00 УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме
  • 00:30 УЕФА ЕВРО 2024: Швейцария -...
  • 02:30 С БНТ завинаги /п/
  • 03:30 Отблизо /п/
  • 04:00 Олтарите на България
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Всички мои мъже" - комедия, драма,...
  • 22:00 "Моята голяма луда гръцка сватба 2"...
  • 00:00 "Вълни" - романтичен, драма (САЩ,...
  • 02:20 "Древен Апокалипсис" - документална...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Жена назаем" - с уч. на Адам...
  • 22:20 "Домът на Gucci" - с уч. на Лейди...
  • 01:30 "Лесна услуга" - с уч. на Ана...
  • 03:50 "Изборът на принца" - с уч. на...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.