ИТН ще предложи юристът Петър Илиев за премиер?

Кой е той?

по статията работи: iNews.bg | 30.07.2021 | 14:05
ИТН ще предложи юристът Петър Илиев за премиер?
Повече за:

Юристът Петър Илиев най-вероятно ще е кандидатът за премиер на "Има такъв народ”, твърдят различни издания, позоваващи се на източници в парламента. Очаква се днес в 17:00 часа той да отиде при президента Румен Радев, за да получи мандата за съставянето на правителството.

Макар името му да циркулира в общественото пространство, засега от "Има такъв народ” не потвърждават или отричат информацията. Оттам заявиха, че името на кандидат-премиера ще стане ясно, когато той отиде в президентството.

Петър Илиев бе кандидат за правосъден министър в първия проектокабинет на партията с кандидат за премиер Николай Василев.

При представянето му от Слави Трифонов стана ясно, че Илиев е на 43 години. Говори четири езика, като е завършил Софийски университет "Св. Климент Охридски" с пълно отличие. Специализирал е "Английско търговско право" и "Право на ЕС" в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и "Американско право" в Ню Йорк, САЩ. Преподавател по "Конституционно право" в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат на отличието Адвокат на годината.

Кой е той?

Лауреат на престижното отличие "Адвокат на годината", което е най-авторитетната награда и най-високото признание в адвокатската професия в България. Отличието за най-добър адвокат на годината е връчено на д-р Петър Илиев от проф. д-р Огнян Герджиков – бивш служебен министър-председател на Република България и бивш председател на 39-ото Народното събрание, уважаван професор по гражданско и търговско право и председател на професионалното юридическо жури на Националните награди за правосъдие, подкрепени от Международния адвокатски съюз и адвокатските колегии от цялата страна;

Основател и Управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Илиев и Партньoри”. "Илиев и Партньoри” е носител на авторитетното отличие "Адвокатска кантора на годината", което е най-престижната награда и най-високото признание за водеща адвокатска кантора в България. Отличието за най-добра адвокатска кантора на годината е връчено на Адвокатско дружество "Илиев и Партньoри” на Националните награди за правосъдие, подкрепени от Международния адвокатски съюз и адвокатските колегии от цялата страна;

Адвокат;

Първият и единствен адвокат, участвал като защитник и процесуален представител в съдебно заседание на Конституционния съд на Република България по конституционно дело по повод мандат на народен представител;

Доктор по право, Ph.D. (J.D.);

Университетски преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски”; Завършил e висшето си юридическо образование (магистърска степен по право) в Юридическия факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски” с пълно отличие (диплома отличен 6.00) и e първенец на випуска, за което е получил отличителния златен знак за пълно отличие от ректора на университета;

Учен по правни науки;

Член на научно-изследователски проекти и екипи по различни правни въпроси и академичен наставник на групи по правни изследвания по научни проекти с подкрепата на Съвета на Европа и международни организации;

Лектор и докладчик в над тридесет научни конференции, а също и председател и модератор на множество бизнес конференции, посветени на широк кръг от правни и икономически теми; Автор на две книги по правни науки и над шестдесет научни статии, студии и други публикации по юридически въпроси;

Председател на Канадско-българската търговска камара; Председател на Българската икономическа камара; Председател на Карибско-българския бизнес клуб; Почетен консул на Барбадос и ръководител на Консулството на Барбадос в България;

Член на Асоциацията на Почетните консули в България – пълноправен член на Световната федерация на консулите (FICAC) – най-престижната, авторитетна и призната от ООН организация на консули от цял свят; Основател на Счетоводно дружество "Легамакс Акаунтинг" – водеща и високоуважавана счетоводна къща.

Сега обаче опоненти и критици изкараха като минус факта, че е почетен консул на островната държава Барбадос. Дестинацията беше включена преди две години в черния списък на ЕС заради славата си на "данъчно убежище” и бе извадена от там едва на 22 февруари 2021 година.

Още по-любопитна подробност, че кантората на Петър Илиев е била дълго време консултант на ПГ на БСП в 44-ото Народно събрание.

Неофициално от "Демократична България” дадоха да се разбере, че връзката на Илиев със Столетницата е много по-тясна. Ключови юристи подчертаха, че усетът на Илиев към преподаването и доброто отношение към студентите, адвокатът вероятно е наследил от покойния си баща, който навремето е преподавал в академията на МВР по направлението на "Държавна сигурност”, пише Труд.

От няколко политически централи пък дадоха са се разбере, че връзката на Петър Илиев с БСП има и по-личен характер. Адвокатът е зет на едно от най-емблематичните имена на "Позитано” 20 - Пламен Червеняков, който в момента е нещо като шеф на организационни отдел на Корнелия Нинова.

"Този човек е поел ангажимент да служи на чужда държава. Неприлично е от негова страна, най-меко казано, да иска да бъде какъвто и да е в българската - тя му е Родина. Но тя е и наша Родина и ние трябва да не допускаме по принцип хора, приели да служат в други държави, да ангажираме с нашето доверие. А аз като служебна характеристика, имам известна представа, как се става почетен консул, особено на екзотична дестинация, тъй като в Барбадос сигурно има формални ангажименти. По-страшните и жестоките са неформалните - с директорите на разузнаването и контраразунаването на тази държава. И този който го предлага, трябва да си даде сметка, ако въобще някой го предлага, че това е унижение на България в очите на българските граждани и всички наши партньори", заяви Румен Петков, лидер на АБВ.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:00 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • Сега "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.