Ивайло Мирчев зове Борисов и Доган да излязат и да кажат за Пеевски

Предизвикателствата пред страната са много над нашите вътрешни различия в коалицията ПП-ДБ, изтъкна Ивайло Мирчев и призова хората да гласуват, като изтъкна, че коалицията влиза силна в тези избори.

по статията работи: iNews.bg | 08.09.2024 | 16:30
Ивайло Мирчев зове Борисов и Доган да излязат и да кажат за Пеевски
стоп кадър
Повече за:

В интервю за "Неделя 150” по БНР Ивайло Мирчев от "Да, България” отново призова главния прокурор Борислав Сарафов веднага да поиска депутатския имунитет на Делян Пеевски.

Делян Пеевски държи прокуратурата, съдебната система, институциите и службите в България, подчерта Мирчев. Според него това е най-големият проблем на България.

"Най-важното е да направим така, че да не позволим да се роди нов Пеевски в България. Хора, които искат да дойдат на мястото на Пеевски, има много. Докато ние улисани в това да отстраним Пеевски от политиката и от обществото, има едни, които се готвят за скок и да се наместят на неговото място. Страната трябва да се освободи от такъв тип хора и да заработят регулаторите най-после". 

"Сега Бойко Борисов да излезе от храстите и вместо да си подава едното оченце оттам, да излезе и да каже какво мисли за случващото се с Пеевски.”

За Ивайло Мирчев  е странно, когато президентът в няколко последователни интервюта говори за Пеевски, политиците да не искат да се занимават с него. 

Пеевски е недосегаем в България - това е големият проблем, категоричен бе той. Според него шефът на ДАНС трябва да отиде в парламента и да разкаже какво има по отношение на Пеевски и какво в годините евентуално е прикривано.

Той се обърна и към Ахмед Доган да вземе да даде едно интервю и да разкаже така, както направи бившият банкер Цветан Василев по време на заседанието на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото.

Според Мирчев това е бързият начин в обществено-политически план Пеевски да бъде приключен

"В момента се прави всичко възможно Пеевски да задържи капиите си в съдебната система, в прокуратурата, в службите, в регулаторите, във всички институции. Тази офанзива за избора на нов главен прокурор от ВСС е точно негова и се учудвам къде е Бойко Борисов по терена тук”

От ПП-ДБ има предложен законопроект, според който при изтекъл мандат на ВСС, той  да не може да избира нов главен прокурор, шеф на ВАС или ВКС. 

Ивайло Мирчев обясни, че този ВСС няма общественото доверие за подобни избори.

Според него Пеевски е можело да бъде в изолация, ако Борисов беше заел ясна и категорична позиция. 

Сигурно е, че нито една партия няма да има 121 депутати в следващото НС. 

По думите му намирането на решение за управление ще е много сложно. Според него обаче е изключително трудно да се започне истински разговор с партии, които се правят на "приятно разсеяни" по отношение на Пеевски.

Относно казано от средите на БСП, че ще бъде направен опит да бъде върнато старото положение в Конституцията, Мирчев каза: "Това е доказателство, че влиянието на Пеевски в БСП се е увеличило главоломно".

Той напомни, че тези промени са одобрени от Венецианската комисия и ЕК. Според него сега е много удобно да се говори против промените. По думите му партиите, които искат връщане на старото положение, си играят с темата. 

Мирчев подчерта, че тяхното предложението на ПП-ДБ за служебните кабинети е било различно, а приетото - е на ГЕРБ. "Ако регулаторите работят добре, ако там наистина се избират различни хора в различни години от различни власти, няма да има никакъв проблем, за да бъде избран някой, който не е свързан с Борисов или Пеевски.”, смята той. 

Според него проблемът на Конституцията е, че има овладяна съдебна система и прокуратура от съветски тип. "Ако държиш главния прокурор, държиш всички в страната, всички институции", обясни депутатът.

Той обаче е категоричен, че след изборите правителство трябва да има. По думите му "чакайки месия, няма да се получат нещата", но под някаква форма трябва да има коалиция. 

Предизвикателствата пред страната са много над нашите вътрешни различия в коалицията ПП-ДБ, изтъкна Ивайло Мирчев и призова хората да гласуват, като изтъкна, че коалицията влиза силна в тези избори. 

"Загубихме 50% от избирателите си. Това са реалностите, от които ние не трябва да бягаме. Напротив - обещахме след изборите да започнем честен диалог с тях. В "Да, България" честният диалог го започнахме, нашият лидер подаде оставка, което е най-високата цена, която една политическа формация може да плати. Трябва да продължим този разговор и да направим всичко възможно в тази кампания да си ги върнем тези хора. Не съм убеден, че в последните 3 месеца по много добър начин показахме, че ги разбираме и че сме ги чули. Но трябва да го направим в следващите 2 месеца, защото в противен случай нищо добро не чака страната ни и нас като политици", коментира Мирчев и обясни, че именно в тази посока са били предложенията им за избора на кандидати и листи за предстоящите избори. Според него партиите трябва да се променят, особено когато имат спад в електоралната подкрепа. 

Сглобката не е била добре обяснена. Мирчев напомни за поредицата избори преди сглобката да се състави. Целта ѝ беше няколко партии да се обединят за правителство, което да е повече с експертен профил и да изпълни няколко основни приоритета за страната, коментира той и добави: "Изненадата се оказа - в момента, в който седнеш да говориш с ГЕРБ и изведнъж до теб се появява и Пеевски".  И все пак, депутатът подчерта, че те не са нарушили принципите си.



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Футбол: България - Северна...
  • 21:30 По света и у нас
  • 22:00 Спортни новини
  • 22:15 Играчът игрален филм /САЩ, 1992г./,...
  • 00:20 Любовен концерт - Ирина Флорин
  • 01:05 Полицаят се пенсионира игрален филм...
  • 02:45 Отблизо /п/
  • 03:40 Домът на вярата /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Дюн" - драма, приключенски,...
  • 23:10 "Обирът на Девицата" - комедия,...
  • 01:00 "Стокхолм" - криминален, драма...
  • 02:40 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:10 "Стани богат: Въпрос на бъдеще" -...
  • 05:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Като две капки вода" - музикално...
  • 23:30 "Петдесет нюанса по-тъмно" - с уч....
  • 02:00 "Новаци" - с уч. на Юън Макгрегър,...
  • 04:00 "Вкусът на лятото" - с уч. на...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.