Израелски предприемачи отглеждат царевица и плодове у нас

Около 170 хил. души ще посетят България през туристическия сезон

по статията работи: Елица Елефтерова | 15.06.2013 | 12:22
Израелски предприемачи отглеждат царевица и плодове у нас
Thinkstock / Guliver

Шаул Камиса Раз е посланик на Израел в София от февруари 2012 г. след 32-годишна кариера в армията и 5 години като кмет на град Хацор Аглилит. Той е о.з. полковник, с възможност за повишаване до чин бригаден генерал разузнаване и гражданска администрация на Ивицата Газа.

58-годишният дипломат има зад гърба си 28 години опит в разузнаването, с основна специализация Южен Ливан, включително отговорност за гражданско подсигуряване на над 250 000 местни жители с най-различни изповедания.

Потърсихме посланика на Израел у нас във връзка със стартирането на летния сезон и израелските туриски, които посещават страната ни. Дали има отлив на туристи към България след атентата от миналата година на летище Сарафово, какви са търговско-икономическите ни отношения с Израел и какво смята за новото правителство и кабинета "Орешарски".

412ef3d9-d9ed-adff-4054-6355beb68738Ваше превъзходителство в каква насока се развиват търговско-икономическите отношения между държавата Израел и България?

Когато говорим по тази тема, искам на първо място да спомена, че съм изключително радостен, че събитията от миналото лято в Бургас по никакъв начин не повлияха на обема туристи, които посещават България. Не само че израелските туристи не намаляха в България, напротив - техният брой се запази, дори има известно увеличение. Това обстоятелство способства за това по някакъв начин се развиха множество други взаимоотношения между Израел и България.

Отвъд традиционния бизнес, който Израел прави в сфери като строителство и недвижимо имущество, работим успешно и в областта на земеделието. Става въпрос за израелски предприемачи, които са закупили хиляди декари земеделска земя, основно около Русе и Пловдив, както и на други места, където отглеждат различни зърнени култури, царевица, пшеница, а също и плодови насаждения.

Стана ясно, че израелски фирми смятат да инвестират в България. Може ли да споделите повече подробности за тази възможност? В кои сектори са фирмите и дали са се насочили към определен район в България?

В областта на медицината има множество фирми, които оперират. Има няколко компании, които се намират на различни стадии на изграждането на медицински центрове в България. Имаме представители на фармацевтиката като компанията "Тева”, която развива много добра дейност в България.

Компания, която постигна много добри резултати на българския пазар. Увеличи се с 30% обема на продажбите й за последния период. Това е резултат на двете линии, които компанията провежда. 

От една страна линия, която гарантира понижаването на цената на определени медикаменти, за да бъдат подходящи за покупателната способност на българите, като същевременно развива и втората линия — на високо качество на медикаментите, които разпространява в страната. За последната година компанията е направила в страната инвестиция в размер на 7,5 млн. евро в разработването на иновативни лекарства за специфични. Става дума за внос на израелски лекарства.

В момента много българи са се насочили към Израел, където намират работа най-вече в строителния сектор. Колко са българите, работещи в Израел и освен в строителния, в които други сектори работят те?

Относно българските строители в Израел има около 800 души, които работят по настоящем, като искаме тази бройка да нарасне до поне 3500. Знаете конкретно този проект за българските строители беше договорен по време на общите заседания на 2-те правителства. Тези български строители участват в строителството на най-разнородни обекти в територията на цял Израел.

Тези работници се чувстват в общи линии добре, при много добри условия работят, като същевременно има знаем от миналото такива компании, които разчитаха изключително силно на посредническа дейност за наемането на такива работници и тези същите фирми по настоящем не са особено доволни от факта, че директно държавата става работодател на строителните работници.

При всички случаи политиката по настоящем и визията за бъдещето развитие на този проект е да се извадят от уравнението посредническите фирми, защото от миналото знаем, че работници, които пристигаха в Израел, да работят чрез посреднически фирми, в крайна сметка се разделяха с поне 40% от заработеното от тях в интерес на посредническата фирма, което не е правилно и по никакъв начин не трябва да се случва.

Конкретно този проект стартира с идеята, освен всичко друго, работникът да може да получи на първо място пълния размер на своето възнаграждение, без да бъде ощетяван, по какъвто и да е било начин от посредническа фирма. И същевременно сами разбираме, че след 3 години, както е предвиденият договорен срок за заетост българският строителен работник ще може да се върне в своята общност, в своето семейство с нелоши спестени средства, с много добри спестени средства.

Същевременно посредническите компании, които бяха извадени от този бизнес, от време на време се опитват да възпрепятстват този процес, този проект - било то чрез публикуването на различни неверни информации в медиите или по някакъв друг начин.

През последните месеци осъществихме 3 семинара в различни района на България, заедно с кметовете, представители на Министерство на труда и социалните грижи и Агенцията по заетостта. Успяхме по време на тези семинари да открием поне 1300 потенциални, нови строителни работници. Като в момента се изчаква единствено окомплектоването на изпитните комисии, които да пристигнат от Израел, за да извършат отсяването на кандидатите.

Един от критериите за наемането по този проект е да се преминат определени тестове и в случай, че тази стъпка бъде осъществена до края на този месец - общото виждане е, че още от юли можем да продължим с изпращането на нови български работници.

Очевидно българската държава и Израел работят доста добре заедно. Какви са очакванията ви за съвместната работа с новото правителство и кабинета "Орешарски"?

Искам да пожелая успех на новото българско правителство. Част от министрите аз познавам от предишни длъжности, които те са заемали. Изпълнен съм с вяра и силна надежда, че взаимоотношенията във всички области, в които те съществуват, ще бъдат запазени и дори - развивани. Много се надявам в своите действия и усилия новото българско правителство да знае как да оцени съществуващото и изграденото досега и как да го доизгради в бъдеще. 

Системата от отношения, която съществува по настоящем между двете страни, е много внимателно изградена в продължение на дълги години и тя се базира на взаимопомощ и удовлетворяване на взаимни интереси на двете държави. Разбира се, взаимно доверие и също така трябва да запомним, че няма доминираща страна, няма задоволяване на интересите само на едната или другата.

И се надявам също така новото българско правителство да направи всичко по силите си и да предприеме най-добрите стъпки, за да може ползотворно да повлияе върху икономическата ситуация тук в България.

Виждам в тези очаквания и тези надежди, като задължителен елемент запазването на топлите връзки с Израел на всички тези нива, които те съществуват, защото това предоставя в ръцете на българските власти един много добър инструмент за постигането на много важни неща във всяка една сфера тук в България. Аз, разбира се, като посланик на държавата Израел тук в България и нашия екип ще продължа да правя всичко по силите ни, за да подкрепяме инициативите и отношенията между двете страни.

Понастоящем връзките продължават да функционират. В най-скоро време ще започнем опознавателни срещи с новите български министри и екипите им. Като се започне от премиера и целия кабинет.

Атентатът на летище Сарафово промени сериозно сигурността на израелските туристи на летището в Бургас. В хотелите, където отсядат те, има ли засилена охрана?

Капацитетите на хотелите е зает на 100% и понастоящем говорим за изключително висок обем на посещаемост. Предполагам, че над 150-170 хил. туристи ще посетят България през този туристически сезон. Сами разбирате, че не се усеща по никакъв начин влиянието на терористичния акт от миналата година.

Придружих една група от израелски туроператори, които бяха дошли, за да видят как българските туристически дестинации се подготвят за сезона.

Посетихме и огледахме няколко хотелски комплекса и искам да споделя с вас, че техните впечатления са изключително позитивни за това как се подготвя българския туристически бизнес за израелските туристи. Говорим за нивото на обслужване и за мерките за сигурност, които са предприет - за мерки, които са предприети от момента, в който кацнат на летището, до момента, в който си тръгнат.

Бях впечатлен от това как цялата система работи и как различните брънки от системата за сигурност разбират своята отговорност - като се почне от службите за сигурност, специализираните служители по сигурността в хотелите и се стигне до проявяваната загриженост на всички служители.

Отделно мога да заявя, че представители на всички български служби за сигурност, предприеха различни мерки, за да се повиши готовността им за реагиране и предотвратяване на едно такова деяние. Това, разбира се, допринася и за новото ниво на сигурност, което съществува днес в страната.

Атентаторът от Сарафово все още остава енигматичен, въпреки директните обвинения към "Хизбула”. Защо, според вас, Европа отказва да разпознае тази ливанска шиитска организация като терористична?

Искам веднага да споделя с вас, че усещанията ми, а също така и знаците, които идват от Европейския съюз понастоящем, са много по-позитивни и обнадеждаващи относно вкарването на "Хизбула” в черния списък на терористичните организации в съюза. Вече има редица големи държави и европейски сили, като Франция и Великобритания, които разпознават организацията като терористична и последната страна дори е вкарала официално своята позиция в ЕС за определянето на "Хизбула” като терористична организация.

Германия също поема в тази посока. Така че процесът е задействан и в най-скоро време вярваме, че тази тема ще бъде официално обсъдена от институциите в Европейския институт и ще се стигне де факто до включването на "Хизбула” в списъка с терористични организации. 

Също така съм удовлетворен от позицията, която новото българско правителство устоява и от различните сигнали, които получавам — всички говорят за това, че новата администрация и новото българско правителство ще продължат да отстояват досегашната линия спрямо този проблем и спрямо включването на "Хизбула" към въпросния списък. Доколкото разбираме, позицията на българското правителство няма да се промени, няма да бъде повлияно от смяната на управляващите. В крайна сметка този терористичен акт бе осъществен тук в България.

Данните, които досега са получени от следствените служби, показват, че "Хизбула" е отговорният фактор за това престъпление. Опитите за терористични действия от подобно естество, които бяха разкрити на територията на Кипър и Азербайджан, както и арестуваните там членове на "Хизбула", които е трябвало да осъществят терористичните атентати, допълнително подкрепят тази хипотеза.

Така че - ако трябва да обобщя — задоволен съм от процесите, които протичат в институциите ЕС, що се касае до "Хизбула" и изразявам цялата си надежда, че новото правителство в България ще продължи да отстоява истината и ще си сътрудничи с релевантните институции относно разрешаването на този казус.

След като палестинската кауза за пълноправно членство в ООН беше призната, се заговори упорито за апартейд от израелска страна и за продължаване на заселническата политика в Западния бряг. Какъв е сценарият за мира между израелци и палестинци оттук нататък?

Държавата Израел неведнъж е изразявала позицията, че иска посредством мирни преговори да се приключи този въпрос. Израелската позиция изисква едно единствено нещо — да се започне процесът на преговори, без да се поставят, каквито и да е предварителни условия. Един от лакмусите, които демонстрират сериозността на палестинската позиция и възможността за преговори, е израелското желание палестинската страна да признае правото на съществуване на израелската страна.

Това е позиция, която палестинската страна се затруднява да изрази. Като същевременно палестинците се затрудняват да се съгласят и с нуждата да седнат на масата за преговори, без предварително да налагат някакви условия. Моята лична оценка по този въпрос е, че имайки предвид изключително сложната ситуация, в която палестинския народ се намира — говоря за разделението между Ивицата Газа и Западния бряг, и разделенията между различните фракции вътре в палестинското общество и палестинските политици, както и различните деления между "Хамас” и "всички останали". 

Също така и въздействието, което различните ислямски фундаментални организации, които оперират на тяхната територия оказват, говорим за множество фактори, които правят, така че да е изключително трудно вземането на решение от палестинските политици за бъдещето на целия палестински народ. В миналото множество израелски правителства извървяхме много дълъг път с много щедри предложения и много сложни процеси бяха извършвани, за да може да се достигне до решаването на този казус по мирен път. Бяха предлагани много неща на палестинската страна. Понастоящем премиерът Бенямин Нетаняху по много ясен начин заяви своята готовност да приеме решение, което да дефинира решението "две държави за два народа”.

Въпреки множеството процеси, които не са от вчера, както твърдата позиция на израелските лидери да предложат такова решение, все още не виждаме от палестинска страна някакъв жест или истинска готовност или смелостта да се излезе с позиция, която да помогне за разрешаването на този процес. От страна на американците също виждаме много висока заинтересовано този проблем да бъде разрешен.

Знаете за непрекъснатите совалки на Джон Кери и аз се надявам неговите усилия да продължат в тази посока. Той да оказва още натиска върху палестинската страна, за да се предвижи този казус към едно реално решение.

Състоянието между израелци и палестинци, така, както го виждаме днес е на добросъседство. Осъществяват се съвместни дейности между израелските въоръжени сили и палестинските въоръжени сили и сили за сигурност. Говорим най-вече за сътрудничество в областта на предотвратяване на опити на различни терористични групи да проникнат на територията на Израел. Границата с ивицата Газа също е тиха и спокойна през последния период.

От друга страна Израел продължава да развива хуманитарната си дейност към палестинците. Позволява и влизането на палестински работници на територията на Израел.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 krasimira jekova 15.06.2013 | 12:40
много интересно

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:10 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:05 Олтарите на България
  • 04:20 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:50 Религията днес /п/
  • 05:50 Златно сърце тв филм /2 серия/
  • 06:45 Златна ряпа детски тв филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:45 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 04:45 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Цар Лъв" - анимация
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.