Нови европейски правила за етикетите на мляното месо влизат в сила от тази година. Производители и търговци вече са задължени да изписват на опаковките какво е съдържанието на мазнините в него.
В края на годината на етикета ще се посочва и произходът на месото.
Така ще става ясно дали българската кайма е направена със свинско от Дания, Холандия или Испания например и откъде е говеждото.
Специални изисквания ще има и към шрифта на информацията.
В мляното месо може да се добавя единствено до 1% сол, но не и соя, консерванти, оцветители или други съставки. Такива изисквания обаче няма към опаковките с кайма.
От Агенцията по храните вече започнаха проверки по бакалии и месопреработвателни цехове - за това дали се спазват новите правила. При нарушения глобата започва от 250 и може да достигне до 6000 лева.
"На етикетите от вчера трябва да бъде изписано процентно съдържание на мазнини под определен процент в зависимост дали е нетлъсто, дали е само говеждо, само свинско или е добито от други видове животно, както и съотношение креатин към месен протеин", обясни пред Нова телевизия експертът в Агенцията по безопасност на храните Райна Иванова.