Йежи Бузек: България е съкровищницата на европейската култура

Думите на председателя на ЕП са от откриването на изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини" в Брюксел

по статията работи: Кремена Бедерева | 12.10.2011 | 08:26

Изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини" бе открита в Европейския парламент в Брюксел. Акцент в изложбата бе композиция на тракийски воин в цял ръст, следван от богато украсения си кон.

"България е съкровищницата на европейската култура”. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, след като заедно с премиера на България Бойко Борисов откри изложбата, съобщават от пресцентъра на МС.

Той подчерта, че е изключително горд, че в сградата на парламента в Брюксел са открити две български изложби. "На 3-ти март посетих България и видях част от експонатите, но за мен е удоволствие да ги видя още веднъж. Изложбата означава, че страната ви винаги е била свързана с Европа.”, подчерта Бузек. По думите му след години само подобен вид събития ще останат в историята на Стария континент.

"Всеки човек, който види дори и малка част от българската съкровищница, ще има друго мнение и отношение към нашата държава и култура”, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония.

Премиерът Борисов допълни, че благодарение на българските археолози културата на страната ни се съхранява и става достояние за цял свят. "В условията на криза у нас са построени два музея за две години и се правят още два. Осигурихме голяма държавна гаранция, за да може и тази изложба да бъде представена днес”, изтъкна Борисов.

"Експонатите от изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини”, ще бъдат показани в Лувъра следващата година.”, посочи министърът на културата Вежди Рашидов, който също присъства на събитието. "В Европа високо ценят българското културно-историческо наследство. Щастливи сме, че можем да покажем тези ценности”, допълни той.

"Всички заедно в Европа ще се справят с най-големите трудности, с най-голямата криза, защото когато сме единни, ние сме силни. Хората, които са открили тези съкровища имат огромен личен принос към културно-историческото наследство на България”, категорична е Кристалина Георгиева, комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

Проявата се организира от Министерство на културата на Република България, със съдействието на евродепутата Емил Стоянов, който е и инициатор на идеята за изложбата. Eкспозицията има за цел да популяризира огромния потенциал на българското културно наследство, като демонстрира нашия принос в европейската културна съкровищница.

За първи път пред чуждестранна публика ще бъдат показани експонати от разкопките край с. Тополчане. В изложбата участват Панагюрското и Боровското съкровища, експонати от Рогозенското съкровище, както и образци на античното изкуство от Чернозем и Златиница.

За изложбата са подбрани съдове от празнични сервизи, бойни снаряжения и конски амуниции, общо над 100 експоната от фондовете на 6 музея: Национален исторически музей, София; Регионален археологически музей Пловдив; Регионален исторически музей Сливен; Регионален исторически музей Враца; Регионален исторически музей Русе; Регионален исторически музей Ловеч.

Междувременно, по време на откриването на изложбата бе обсъден и въпросът за разширяването на Шенген с България и Румъния. Днес (12 октомври) предстои депутатите да гласуват втора резолюция в подкрепа на присъединяването на двете страни към свободното от граничен контрол пространство.

Европейският парламент изцяло подкрепя пълното приемане на България и Румъния в Шенген, защото зоната е едно от най-видимите доказателства, че ЕС работи, каза председателят на ЕП Йежи Бузек, цитиран от БТА.

"Трябва да убедим още две-три страни да подкрепят разширяването, оптимист съм, че това ще се случи за няколко месеца, искаме ви възможно най-бързо в пространството, пълен оптимист съм", добави той.

България е изпълнила изцяло критериите за Шенген, но членството й се поставя под въпрос, докато тези страни от еврозоната, които не изпълняват критериите от Маастрихт, не ги питат нищо, коментира премиерът Борисов.

Според Бузек е много важно българското правителство да обясни на някои държави от ЕС днешната ситуация от много гледни точки. Доста често срещано е някои страни да изразяват определени съмнения и трябва да им обясняваме, в ЕС често това отнема време - за съжаление, защото искаме България и Румъния в Шенген възможно най-скоро, до края на годината, добави той.

По неговите думи нерядко в ЕС трябва да се обяснява стъпка по стъпка на всички държави от Общността какво е положението и "тогава може и да се получи". Оптимист съм за разширяването на Шенген, но не и за срок от един-два месеца напред, уточни Бузек.

Също днес - 12 октомври българска правителствена делегация ще се състои съвместно заседание на правителствата на България и на Румъния. Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на външните работи Николай Младенов, както и министрите на културата - Вежди Рашидов, и на регионалното развитие и благоустройството - Лиляна Павлова, ще пристигнат в румънската столица от Брюксел.

В нашата делегация, освен премиера Бойко Борисов, са включени десет министри. Визитата на нашата делегация ще започне с церемония по официалното посрещане, последвана от среща "на четири очи" между Бойко Борисов и премиера на Румъния Емил Бок, от двустранни срещи между министрите от двете страни и от пленарни разговори на делегациите.

Очаква се Бойко Борисов и Емил Бок да подпишат Съвместна политическа декларация за създаването на Съвет за сътрудничество на високо равнище между България и Румъния.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Hristo Ganchev 12.10.2011 | 14:27
"България е съкровищницата на европейската култура” - Поне Йежи Бузек да ни оцени като държава, и да направи всичко възможно да ни оцени и като нация, лобирайки за приемането на България в Шенген!
4 d.krumova _ 12.10.2011 | 13:38
Надявам се г-н Бузек да не използва същите похвални слова при откриването на всички изложби. Не че думите му не са верни. Траките населявали нашите земи са имали страшно развита култура, сръчност, уникален дух, артистизъм и безброй други качества, които са ги издигали над останалите нации, посветили се главно на боя и воденето на войни.
3 Ани Г. 12.10.2011 | 10:47
ДА, всичко това е повече от страхотно, помпат ни самочувствието до небесата, нямам нищо против, но някак си не ме кефи идеята, че трябва да се "убеждават две-три страни" за влизането в Шенген, в който между другото половината от българите НЕ НИ СЕ влиза. Ама нас нали никой, никога не ни пита. А Бойко да не говори, като някакъв първолак, "ама те не са били такива или онакива, и не отговаряли на условия", а да гледа нашата постеля, онези страни отдавна вече са си разрешили проблемите!
2 Станимира Георгиева 12.10.2011 | 10:42
"Премиерът Борисов допълни, че благодарение на българските археолози културата на страната ни се съхранява и става достояние за цял свят." Да така е, благодарение на тях може да се бием в гърдите сега и да се показваме пред Брюксел и Европа, само дето никой не им благодаря на тях и най-вече никой не им плаща заслуженото, а само някакви мизерни пари, няма техника, няма специалисти, няма реализация!! Как не Ви е срам да го кажете това не знам!!
1 Георги Петров 12.10.2011 | 09:15
България е наистина пълна със съкровища. В миналото тя е била една от най-силните държави в Европа и териториите и са достигали на три морета. Естествено днес не можем да имаме претенции ако някой открие съкровище там, че е наше, защото днес България има излаз към Черно Море, а не както в миналото към 3 морета. И все пак в наши територии са останали още много съкровища, които съм сигурен, че ще бъдат откривани с годините.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Поглед към бъдещето документална...
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Български хроники 6-сериен...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.61...
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1, еп.6
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.