К-19 в България: Кметът на Пловдив е на системи

по статията работи: iNews.bg | 02.11.2020 | 18:36
К-19 в България: Кметът на Пловдив е на системи
pixabay.com

До края на седмицата броят на линейките, с които разполага Центърът за спешна медицинска помощ в столицата, ще бъде значително увеличен. Още днес из улиците на София тръгват 10 буса на МВР и пожарната, които ще подпомогнат работата на екипите на Спешна помощ. 6 от тях са оборудвани линейки, останалите 4 автомобила са със седалки и ще обслужват по-леки случаи. Пациентите пък ще бъдат транспортирани до лечебните заведения от парамедик или фелдшер. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на здравния министър, министъра на вътрешните работи и началника на Спешната помощ в София.

До сряда Центърът за спешна медицинска помощ в столицата ще получи още 17 напълно оборудвани линейки, с които парамедици ще могат да откликват на спешни повиквания. Така при сегашните 25 коли за дневно дежурство само след броени дни автомобилите ще се удвоят до 52.

Виновни са директорите, не лекарите
До това решение се стигна след като миналата седмица броят на заразените у нас скочи драстично и се оказа, че Спешна помощ не успява да отговори на всички сигнали, а пациенти чакат линейки с часове.

Проф. Ангелов обвини за това директорите на болниците, а не лекарите и сестрите. По думите на здравния министър до тази ситуация се е стигнало, тъй като голяма част от лечебните заведения в София не са разкрили необходимите легла за Covid пациенти и линейките е трябвало да търсят на момента свободни места. Той още веднъж обяви, че лично започва проверка дали заповедта му за отделяне на 10% от капацитета на болниците за пациенти с коронавирус се изпълнява и предупреди, че ще има санкции за нарушителите.

Проф. Ангелов обясни, че интензивните легла в България са 40 000, и от тяхна територията на София са 12 000. Ако по заповед 10% от тях са специално за COVID-19, това прави 1200, а към момента разкритите са около 700, пресметна министърът.

По думите му към момента няма нужда от разкриването на полеви болници, необходимо е обаче директорите на здравните заведения да изпълняват заповедите на министъра. Проф. Ангелов коментира още, че няма единен стандарт за хоспитализиране на пациенти с Covid, тъй като всеки случай е индивидуален. "Повечето случаи са за домашно лечение. Например, имахме 66 повиквания, но от тях само 18 бяха за хоспитализация, т.е. при останалите случаи не е имало нужда да се вика линейка", заяви директорът на Спешната помощ д-р Георги Гелев.

Проверки на лабораториите
Проверки започват и в лабораториите заради забавяне при обработката на данните от изследванията и публикуването им в системата. "До 9.00 ч. сутринта на следващия ден резултатите трябва да се качат в информационната система, натъкваме се на какви ли не примери на качване на резултатите след ден-два-три. Всички са напрегнати, изключително уморени, могат да си назначат хора, държавата плаща много пари за реализацията на тези резултати", посочи Ангелов.

По думите му дори се стига до парадокси, когато резултат от тест се качв в системата след дни и когато личният лекар трябва да издаде болнични "времето за почти вече е приключило, човекът е вече здрав, а ние го поставяме под карантина". Здравният министър бе категоричен, че това вече не може да съществува и не може да се търпи повече.

Армията също може да се включи в битката с коронавируса
Армията може да се включи в битката с коронавирус, ако има заповед на Министерски съвет, коментира по-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов. "Можем да подпомогнем с разгъването на полеви болници, но за момента това не е нужно. Могат да се използват почивни бази за целта, където условията са доста по-добри, отколкото в палатките. Големият проблем е липсата на медицински персонал", заяви Каракачанов в ефира на bTV.

Денонощието в цифри
1225 са новите случаи на коронавирус при направени 5457 PCR теста за последното денонощие. Това сочат актуалните данни в Единния информационен портал.

22% са положителните тестове на изследваните. 2680 от заразените са в болници , а от тях в тежко състояние и в интензивни отделения са 169. 485 са излекуваните за последните 24 часа, общият им брой вече е 20 530. Починали са още 19 души и жертвите на вируса от началото на пандемията е 1298.

Само за броени дни COVID-19 отне живота на двама лекари в региона на Петрич. След усложнения от вируса починаха общопрактикуващите специалисти доктор Димитър Андонов и доктор Васил Василев. На двамата лекари разчитаха стотици хора от няколко села в петричка община.

Коронавирусът спря протестите в София
Избухналият с пълна сила коронавирус у нас и особоено в столицата, сложи финалната точка на протестите по жълтите павета, които и без друго рязко намаляха откъм посещаемост през последния месец.

Нови форми на протест и край на традиционните шествия в София. Това обявиха организаторите от тъй нареченото "Отровно трио" в 116-тата вечер на недоволство.

Как обаче ще изглежда протестът - инициаторите не разкриха.

За четвъртък се планира демонстрация пред Министерския съвет, по време на която ще се събират стари обувки на българи, напуснали страната и потърсили препитание в чужбина.

И тази форма не е роден патент, тъй като подобни демонстрации с обувките на емигранти преди месеци се проведоха и в други държави, като в съседна Македония.

Изследват персонала в социален дом в Твърдица заради служител с COVID-19
В Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост (ДПЛУИ) Твърдица днес се изследва целият персонал заради потвърден за COVID-19 случай на един служител. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Сливен.

Сред новите 24 случаи на коронавирус в област Сливен през последното денонощие са още дете от детска градина, лекар и медицинска сестра, всички от община Сливен.

На домашно лечение са 452 души в областта, като разпределението по общини е: Сливен - 302, Нова Загора - 116, Твърдица - 22 и община Котел -12. Хоспитализирани са 61 пациенти, като на интензивно лечение са петима. Под карантина в момента са 763 души, починалите от началото на епидемията са 57, като за последното денонощие са починали четирима души.

От ОД на МВР-Сливен съобщиха, че от 30 октомври до 2 ноември полицейски екипи са извършили 1560 проверки за спазване на карантина, като са установени две нарушения и са образувани досъдебни производства. В областта са извършени 226 проверки на места за обществено ползване и в градския транспорт, за спазване на противоепидемичните мерки. За констатирани нарушения са съставени 36 акта и 44 предупредителни протокола.

Първи починал учител с COVID-19 в Попово

Първи случай на починал учител бе регистриран в Попово. Преподавателката по английски език в Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост /ПГТЛП/ Павлина Станева е изгубила битката с болестта, каза за БТА директорът на учебното заведение Каролина Христова-Маркова.

От 19 октомври 51-годишната учителка е била в отпуск по болест, заради респираторни проблеми. Пет дни се е лекувала вкъщи, а след това е приета в болница, където е починала в края на октомври. Развилото се бързо заболяване вся смут сред колегите, не липсва и страх, коментира Маркова.

По думите й, от училището има още десет преподаватели, които са в болнични; сред тях и двама с доказан COVID-19. Ръководството е срещнало временни трудности и с осигуряването на заместници.

В учебното заведение се спазват противоепидемичните мерки, предвид пандемичната обстановка. През тази година в него учат 305 младежи, които в момента са на обучение в електронна среда от разстояние.

Още един министър се самоизолира
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще изпълнява дистанционно служебните си ангажименти в следващите дни, поради контакт с лице с установена положителна проба за COVID-19, съобщиха от МОН.

Министърът е в добро здравословно състояние, без симптоми, предстои да му бъде направен PCR тест. До резултатите от него, като превантивна мярка, Вълчев ще се самоизолира.

Кметът на Ловеч също с COVID-19
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова е дала положителен резултат за COVID-19, съобщи самата тя във Facebook. "При моето положение, без кашлица и температура, оставам на домашно лечение, което ще ми бъде предписано до часове. Искам да Ви уверя, че съм спазвала всички санитарни и социални мерки за предпазване от COVID-19, като същевременно не съм намалила темпото на работните си ангажименти", написа Маринова и благодари на българските лекари, поемащи "удара на пандемията".

С коронавирус са и кметовете на Сливен и Пловдив.

Кметът на Пловдив е на системи
Кметът на Пловдив Здравко Димитров продължава да е на системи в болница "Пълмед", където е хоспитализиран с диагноза Covid-19, предаде Plovdiv24.bg.

Кметът е в добър дух и кондиция, поддържа непрекъсната връзка с администрацията, увериха от общинския пресцентър.

Припомняме, че Димитров постъпи в болница вчера. Усетил тежест в гърдите и отишъл да му направят снимка на белия дроб. Едновременно с това са му взети и кръвни изследвания. По препоръка на лекарите е останал в болницата за наблюдение да не слезе вируса навътре.

Кметът не е контактен с администрацията от 10 дни. Още на 26 октомври Димитров съобщи на съгражданите си, че е заразен.

Положителни за Covid-19 в момента са зам.-кметовете Анести Тимчев и Величко Родопски. Направени са тестове и на останалите вицета, но техните резултати все още не са готови. Не е ясно откъде е тръгнал вирусът.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.