Казусът с конското в ЕС – има измама, не опасност

Под 5% от тестваните месни продукти в Европа съдържат конско месо

по статията работи: Филипа Тодева | 16.04.2013 | 13:43
Казусът с конското в ЕС – има измама, не опасност
iNews/ Радила Радилова

По-малко от 5% от тестваните месни продукти имат съдържание на конско месо, показват изследванията в цяла Европа, стартирани и финансирани от Европейската комисия.

По-малко от 0.6% от тестваните животни са реагирали положително на теста за наличие на веществото фенилбутазон, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

"Резултатите от изследванията показват, че става въпрос за измама с храни, а не за казус с безопасността на храните", каза Тонио Борг, член на Европейската комисия, отговарящ за здравеопазването и защитата на потребителите. "До няколко месеца ЕК ще представи предложения за засилване на контрола по веригата на производството на храни", добави той.

Основните цели на координирания план за тестване са две – на първо място, да упражни контрол основно на ниво търговия на дребно на храни, предназначени за крайния потребител и продавани като съдържащи говеждо, за да установят наличието на конско месо, което не е отбелязано на етикета. Второ – да се направи тест за наличие на фенилбутазон в конското месо. Европейската комисия съфинансира 75% от стойността на тестовете.

Броят на проведените тестове за установяване на грешно етикетиране варира между 10 и 150 проби в зависимост от големината на държавата-членка на ЕС и от потребителските навици. Критериите за проведените тестове за фенилбутазон са една проба на всеки 50 тона конско месо при минимум 5 теста. Някои държави-членки надминаха броя на тестовете, препоръчан от ЕК.

Бяха проведени 6 329 теста от компетентните власти в 23 държави-членки на ЕС, от които 3,600 за наличието на ДНК на конско месо и 2,729 за наличието на фенилбутазон.

От тези тестове, в 167 проби има следи на ДНК на конско месо (4.64%) и 16 показват следи на фенилбутазон (0.59%). В допълнение, държави-членки съобщиха за още 7,507 теста за наличие на ДНК на конско месо проведени от производители, преработвателни и дистрибутори. От тях 73 съдържат ДНК на конско месо (0.97%).

Положителните проби за ДНК на конско месо, заедно с установените много ниски нива на фенилбутазон, представляват малка част от общото производството в ЕС.

Тези резултати отговарят на съвместното становище на Европейския орган за безопасността на храните (EFSA) и Европейската агенция за лекарствата (EMA) от 15 април 2013 г., в което се заключва, че рисковете свързани с фенилбутазона са "незначими за потребителите поради малката вероятност излагане на ефектите му и цялостната малка вероятност за токсични ефекти и че, в определен ден, вероятността потребител да е бил едновременно и предразположен към развиване на апластична анемия и изложен на фенилбутазон, е оценена най-много 1 към 100 милиона (1:100 000 000)".

Експерти от Европейската комисия и държавите-членки ще се срещнат на 19 април за да дискутират следващи стъпки за справяне с проблема.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


14 todorr ivanov 17.04.2013 | 11:29
този проблем с това конско месо още ли се изяснява
13 ваня иванова 16.04.2013 | 17:42
Мен ме успокоява това, че и да съм хапнала не съм разбрала кога е било.
12 ваня иванова 16.04.2013 | 17:41
За мен е по - важно, че месото не е опасно.
11 Жанин Пенчева 16.04.2013 | 16:24
Месото не е опасно наистина .
10 комара трайчо 16.04.2013 | 16:01
в каймата винаги трябва да има една щипка конско за цвят, иначе кифтетата не стават хубави.
9 Gusanita Violeta 16.04.2013 | 15:15
Конското се оказа доста по-често използвато, отколкото предполагахме, което не е изненада като че ли.
8 Павел Николов 16.04.2013 | 15:02
Те да се оправят в измамата, явно няма проблем с месото!
7 dream on 16.04.2013 | 15:00
От конско меси не се умира, стига животните да не са били болни от нещо, но въпреки това, нямат право да внасят такова месо
6 Evgenia Nikolova 16.04.2013 | 14:52
Добре че месото не е опасно, другото не ме интересува. Очевидно трябва да бъдат глобени!
5 печено агнешко 16.04.2013 | 14:36
Хапнали сме малко конско, чудо голямо. Хората по цели коне ядат на хранене и нищо им няма, ние се правим тука на ощипани моми.
4 Баба Пъша 16.04.2013 | 14:33
Под 5% от тестваните месни продукти в Европа съдържат конско месо - да, ама те не са тествали например 100 процента от месото, че да можем да кажем нещо подобно, нали?
3 Пламен Панайотов 16.04.2013 | 14:26
Сигурно всеки от нас си е опитвал по малко от въпросното конско месо :)) да беше магарешко - да знаеш, че ядеш деликатес, ама при положение, че става въпрос за конско месо, не ме кефи да ме мамят.
2 Janeta Ivanova 16.04.2013 | 13:48
Не знам измама ли е или опасност , но не е редно да се лъжат хората, купувайки си конско вместо телешко например. Потребителят плаща за избора си и трябва да получи това, за което си е платил.
1 Алекса Тенева 16.04.2013 | 13:46
Месото не е опасно , а даже е полезно , защото е ниско калорично :)

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:50 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:10 Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.60...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.