Как да се ограничи полицейското насилие?

Парламентарна комисия с препоръки по случаи на полицейско насилие

по статията работи: Андриян Георгиев | 19.10.2012 | 11:11

Временната комисия за случаи на полицейско насилие, изнесени в медийното пространство, се отчита пред депутатите. Докладът с резултатите представя пред парламента председателят ѝ Красимир Ципов.

Народното събрание трябва да излезе с решение дали приема или не отчета. Комисията е проучила 4 случая - "Перник" (убийството на Мирослава Николова), "Скравена", "Мировяне" и "Бесоолу".

В доклада на комисията се казва, че са необходими целенасочени действия за подобряване на дейността на полицаите с оглед недопускане на действия по превишаване на употребата на физическа сила, помощни средства или оръжия.

Комисията препоръчва да бъде направен цялостен анализ и преглед на действащото законодателство по въпроса. Трябва да се въведе в полицейската практика стандарта "Абсолютна необходимост”, който е регламентиран в Закона за МВР. Следва да се изгради и сериозна система на наблюдение и контрол, за да не бъдат допускани превишаване на правомощията от страна на полицаи.

Друга препоръка на комисията е да се извърши анализ на цялостната дейност по обучението на полицаите относно прилагането на законовите разпоредби, регламентиращи използването и употребата на физическа сила, помощни средства или оръжие, с цел разработване на програми за първоначално обучение в Академията на МВР и специализираните центрове към нея, както и на програми за практическо обучение на служителите, най-вече в аспекта запознаване и решаване на конкретни казуси и задължително полагане на тестове най-малко веднъж в годината, които да се включват в кадровото досие на съответния служител и да се вземат под внимание при неговото кариерно израстване.

Необходимо е също така да се въведат промени в нормативните актове на МВР за провеждането на вторично психологическо изследване на служители, на които е наложено тежко дисциплинарно наказание за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила, помощни средства или оръжие, както и на правила за ротация на служители, на които са наложени такива тежки дисциплинарни наказания.

Депутатите препоръчват закупуване на видео и звукозаписни технически устройства, с които да бъдат оборудвани служителите от групите за специализирани полицейски операции.

Комисията посочва, че ръководството на МВР трябва да бъде безкомпромисно към разследването и наказването на действия, при които има неправомерна употреба на сила.

Ето и подробности за четирите случая на полицейско насилие, по повод на които са посочените по-горе препоръки на временната парламентарна комисия:

Случаят "Скравена". На 4 януари 2012 г. някой изрисува свастики върху фасадата на пощенската станция в селото. За обяснения са призовани Здравко Гайдарски, Петер Иванов и Петър Николов. По-късно свидетелите Светослав Петров и Пламен Петров от гр. Ботевгради заявяват, че Цветан Иванов, баща на Петер Иванов, е споделил пред тях, че синът му е направил рисунките в село Скравена, заедно с приятели от неговата компания.

В Районното управление на полицията, гр. Ботевград, на 11 януари вечерта са подадени жалби от бащата на Петер Иванов – Цветан Иванов, и майката на Здравко Гайдарски – Генка Гайдарска, че спрямо децата им е упражнена физическа сила от страна на служители на Районното управление в Ботевград.

На 3 февруари са получени резултатите от Института по психология на МВР, въз основа на които е направен извод, че служителят Пламен Иванов Николов е използвал неправомерно физическа сила спрямо Петер Иванов на 11 януари. Пламен Николов заявява, че е ударил шамари на Петер Иванов, тъй като се е държал арогантно.

- Случаят "Мировяне". Според парламентарната комисия действията на ръководителя на полицейската операция Красимир Кръстев при задържането на сем. Начкови са несъобразени с конкретната обстановка.

Домът на Петър и Малина Начкови е бил обискиран на 21 януари, а двамата са били арестувани. Полицията е открила пет кутии безбандеролни цигари по време на претърсването. Полицаите използвали физическа сила срещу тях. Дъщерята на семейството - Ралица, е автор на група срещу премиера Бойко Борисов във Facebook. Начкови били задържани, докато се возели в колата си, а впоследствие отведени до дома им в Мировяне. 

- Случаят "Мирослава Николова". Един от двамата основни заподозрени за убийството Стойчо Стоев се самоубива пред очите на полицаите при претърсване на апартамента му. Това е нарушение на закона.  

- Случаят "Бесоолу". Иса Бесоолу е бизнесмен от Старозагорско, кандидат за депутат на ДПС за този парламент, съден по обвинение за подкуп на длъжностно лице и съучастие в длъжностно присвояване на средства от касата на община Павел баня. При задържането му е регистрирано полицейско насилие срещу него.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


18 b g 19.10.2012 | 13:11
Разберете как да правите реални пари от нета.Разберете повече тук --> http://bit.ly/UmEpMy
17 rozov lak 19.10.2012 | 13:05
Респектирането не е като падаш на нивото на самите престъпниците, не. Респектирането трябва да има от самата институция и от самия закон!!
16 crazy fish 19.10.2012 | 13:03
Ми не, не става въпрос да ги пипат с меки китки, а да не бият хората нарочно, само защото така им е на кеф! Ако се възпротивява, да ок, може да отнесе някакъв тупаник, но иначе..е доста нехуманно, а нито на което слиза служителя на реда, е дори по-ниско от това на престъпника в такъв случай.
15 crazy fish 19.10.2012 | 13:01
Случаи на полицейско насилие има не само у нас, но и по целия свят. Това си е един сериозен проблем - когато на човек му е дадена такава власт, той се изпуска често и се превръща в насилник и тартор.
14 Лола Мартинес 19.10.2012 | 13:00
Да и аз съм чувала, че абсолютно навсякъде по света, не само у нас има много случай на полицейско насилие. Да не говорим за тия страни от 3 свят...там ще е цял късмет, ако оживееш!
13 Лола Мартинес 19.10.2012 | 12:58
Най-лесно е да като първоначално се търси проблема в самите служители - ако ги подбираха правилно за съвестни и морални полицай, такива ексцесии няма да има. Поне аз така мисля. Има си психолози да ги преценят що за хора са на място и дали ще бъдат евентуални бъдещи насилственици по арестите и навън. И мисля, че трябва да има специална линия на която гражданите да се обаждат в такива случай.
12 luben walew 19.10.2012 | 12:13
точно европейците колко ги нарушават тези закони, наскоро арестуваха по погрешка мой приятел във Франция, ако знаете как са се държали с него, бедна ви е фантазията, нашите тука са направо балерини
11 luben walew 19.10.2012 | 12:12
какво точно означава полицейско насилие? нека се замислим, а? какво да правят, да пипат престъупниците с меки китки ли? вие знаете ли полицаите в САЩ, Франция и Англия колко са брутални?
10 Надежда Йотова 19.10.2012 | 12:12
Много се вживяват онези полицаи които са се взели много на сериозно,такива като тях трябва да посещават психолог поне веднъж месечно.
9 marina popova 19.10.2012 | 12:11
Всичките предписания да се изготвят какви ли не планове и стратегии не трябваше ли вече да са факт???
8 Надежда Йотова 19.10.2012 | 12:09
Ако един полицай е професионалист,той не бие.А европейските глупости,че не трябва да се бие,водят до развиване на престъпни своеволия от страна на правонарушителите.
7 Dimi Petkov 19.10.2012 | 11:44
Нека да би бият, ама да бият когото трябва, защото ако посягаш на невиино хора - нещата няма да свърваш добре за нито един полицаи, поне моето мненеи е такова по въпроса.
6 Janeta Ivanova 19.10.2012 | 11:42
Трудно. Полицаите прекалено много се вживяват, когато си изпълняват полицейските задължения, вярно, че понякога насилието е задължително, но друг път е напълно излишно, те не могат да направят разлика.
5 Стоичко Христов 19.10.2012 | 11:35
Ако задържат твоето дете за това, че е викало на протест и не се е подчинявало и го набият и му бъркат в задника, дали ще си на същото мнение за полицейското насилие? Ако дойдат в къщата ти и те изведат заедно със семейството ти и те набият пред съседите, защото подозират, че укриваш нещо вътре, дали пак ще мислиш така? Осъзнай се! Насилието не е решение, поне докато не се докаже вината на престъпниците!
4 Картин Марбовски 19.10.2012 | 11:34
Що бе? Само твоето мнение ли е меродавно? Ако искаш да изтрием другите мнения и да оставим само твоето?
3 Dolly Staneva 19.10.2012 | 11:30
Има и още един случай, при който потърпевшите искаха да съдят Цветанов, заради нечовешкият начин на действие на хората му. "Медузите" стана известен с идиотския арест на председателя на варненския общински съвет. Рано сутринта маскирани нахлуха в жилището му, където до момента спели двете му малки дъщери. След създадената тупурдия децата са събудени и около тя се разхождали маскирани с оръжия. Никак, ама никак не харесвам Борислав Гуцанов, но начинът, по който го арестуваха е безобразен. И наистина трябва да се вземат сериозни мерки по въпроса.
2 Kostadin Filipov 19.10.2012 | 11:30
Защо да трябва да се ограничи полицейското насилие? Полицаите трябва все пак да те респектират по някакъв начин. Аз мисля, че това е редно, наложително и справедливо. Без значение кой какво ще каже по темата.
1 Мирела Денчева 19.10.2012 | 11:21
Не мисля , че трябва да се ограничава полицейското насилие . Аз съм за полицаите да имат право да бият нарушителите на закона , ако те си го заслужат .

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Следите остават
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Час пик" - сериал, еп.8
  • 22:30 bTV Новините - късна емисия
  • 23:00 "Под наблюдение" - сериал, с.3, еп.8
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Скрита самоличност" (премиера) -...
  • 21:00 "ФБР" (премиера) - сериал, сезон 5
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Новобранецът" (премиера) - сериал,...
  • 23:30 "Закон и ред" (премиера) - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.