Как реагираха партиите на заявката на президента (ОБЗОР)

Съпартиецът й и заместник-външен министър Георг Георгиев изрази изненада от заявката на Радев

по статията работи: iNews.bg | 01.02.2021 | 20:00
Как реагираха партиите на заявката на президента (ОБЗОР)
Президентство на Република България
Повече за:

Президентът Румен Радев влиза в битката за втори мандат! В специално изявление държавният глава обяви, че ще се бори за преизбиране, отново в екип с Илияна Йотова. Радев отчете четвъртата година от мандата си и отново разкритикува остро управляващите във всички области. Като изход от ситуацията президентът вижда смяна на системата чрез изборите през април.

След четири години на "Дондуков 2" президентът Румен Радев обяви, че ще се бори за още пет на този пост. Отново в компанията Илияна Йотова като вицепрезидент. Държавният глава мотивира кандидатурата си с остра критика към властта.

Радев и Йотова ще се състезават на президентския вот и в знак на подкрепа към протестите от 2020 г. Които, според президента са показали, че изминалата година е годината на събуждане.

"Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха категорично волята си за промяна. Хората скандираха "Мутри, вън!" и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце”, заяви президентът.

А единствената възможност за промяна, по думите на държавния глава, е мощна политическа алтернатива. Която да се заяви на парламентарния вот на 4 април. За това Румен Радев иска и спешни промени в изборното законодателство.

"Ако това не се случи, след изборите може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и нов мандат на грабеж и застой, на фалити, бедност, обществена депресия и ускорена емиграция. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителство на задкулисието под благовидния предлог на национално обединение, национално спасение, експертен кабинет или други подобни формулировки”, каза още президентът.

А от протестите у нас и предстоящите избори, президентът погледна и към Русия. Като коментира критиките, че не е изразил позиция за ареста на опозиционера Алексей Навални.

"Позицията ми е ясна, много преди Борисов да се произнесе по нея. Още когато скандираха "Мутри, вън" под неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за проблеми навън. Но ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Борисов, а премиерът щеше да се опитва да го изгори, както заплашва с Елена Йончева”, заяви Радев.

И въпреки, че до президентски вот остава повече от половин година, Радев и Йотова вече са готови с приоритетите си. А именно – връщане на доверието в държавата, победа над бедността и реформи в ключовите сектори.

Президентът Румен Радев влезе на "Дондуков 2", след като спечели втори тур на вота през 2016 г. – срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Радев и Илияна Йотова положиха клетва, като президент и вицепрезидент в парламента на 19 януари 2017 г. А три дни по-късно – на 22 януари официално встъпиха в длъжност. По конституция мандатът на президентската двойка изтича през януари 2022 година.

 

Изборите за нов държавен глава ще бъдат през есента. Като все още не е ясно, дали те ще са през октомври или ноември. От днес вече е ясна и първата официална кандидатура за поста - тази на Румен Радев и Илияна Йотова.

И политическите реакции - 9 месеца преди президентския вот и 2 преди парламентарния, фокусът вече се измества върху "Дондуков” 2. Досега никоя от партиите в парламента не е обявила своята номинация за държавен глава. След анонса на Радев, че ще се бори втори мандат днес, само две от парламентарно-представените партии  направиха коментар.

Минути след като стана ясно, че президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат, от ГЕРБ направиха първи коментар. В Кърджали Цвета Караянчева разчете бързане в действията на  държавния глава.

"Тъй като тръгнаха слухове в пространството, че г-жа Йотова ще бъде номинирана от БСП за президент, мисля че той, по този начин иска да се застрахова и да получи подкрепата на БСП, като обяви тази ранна своя заявка за кандидатиране за президент”, заяви тя.

Съпартиецът й и заместник-външен министър Георг Георгиев изрази изненада от заявката на Радев.

"Смятах, че той ще признае дълбоките грешки, които допусна, изключителното разделение на нацията, което насади. И в крайна сметка ще каже, че няма да се кандидатира за нов мандат”, смята той.

Караянчева отново отхвърли идеите на Радев за промени в Изборния кодекс.

"Има само месец и половина до настоящите избори. Такива големи промени се правят в продължение на година преди това, обсъждат се. Много от нещата, които бяха засегнати в консултациите при президента, са теми, които са работени в годините. Имаме ясна позиция и тези по тях. Не можем да предпочетем гласуването по пощата при положение, че има толкова много неизвестни”, смята председателят на Парламента.

Как гледат останалите партии в парламента на амбицията за втори мандат? БСП, които през 2016 г. издигнаха Радев с инициативен комитет, ще коментират след заседание на органите на партията. Изпълнително бюро на партията традиционно има във вторник сутрин. Още в началото на януари от ДПС категорично заявиха, че предпочитат нов държавен глава.

"Трябва да изберем истински обединител на нация, а не партиен говорител, опонент и опозиция. Просто разединител”, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

 "Обединените патриоти” също запазиха мълчание. Веселин Марешки обаче пусна до медиите позиция, в която пита какво е свършил Румен Радев през първия си мандат, за да иска отново доверие.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.