Къде да отидем на 2 юни

Патрон на честванията е президентът Румен Радев, а Българската телеграфна агенция е медиен партньор

по статията работи: iNews.bg | 30.05.2023 | 10:45
Къде да отидем на 2 юни
Дарик Плевен
Повече за:

На 17 май 1876 г. начело на организирана в Румъния въстаническа чета, Христо Ботев завзема австрийския кораб "Радецки", с който преплува река Дунав и слиза на българския бряг при Козлодуй. След тридневни ожесточени боеве с многократно превъзхождащия я противник, четата достига до подножието на връх Вола в Стара планина, където се готви да пренощува. Там, в местността Камарата, на 1 юни вечерта, вражески куршум пронизва сърцето на войводата. В борбата за освобождение от турско робство загива един от най-достойните синове на българския народ. Но с подвига си, с героичната си саможертва и с цялото си творчество Христо Ботев завинаги остава да живее в сърцата на всички българи, така, както сам пророкува: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".

Денят на неговата кончина се чества в памет на всички, жертвали живота си за свободата на родината.

Козлодуй до Околчица

Официално беше даден стартът на Ботевите дни тази година. Тържествено бяха издигнати знамената и беше запален огънят, който до 2 юни ще напомня за делото на Христо Ботев, неговата чета и героите, дали живота си за Родината.

А днес от централния площад във Враца изпращат и походниците, които ще се включат в 75-ия Национален поход по стъпките на Ботев от Козлодуй до Околчица. В него се включиха около 1486 души от 16 области в страната, които ще преминат 120-километровото трасе така, както са го направили четници и самият Ботев.

ВРАЦА

Във Враца днес ще бъдат открити "Ботеви дни 2023". По традиция това се случва на централния площад "Христо Ботев", но ако времето не позволява - откриването ще се проведе в залата на Народно читалище "Развитие 1896", обяви кметът Калин Каменов.

Първото събитие от официалната програмата днес е награждаването на победителите в Националния конкурс за стихотворение и есе "Живеем в земята на Ботев". Откриване е насрочено за 18 часа, от 20 часа пред сградата на Община Враца концерт ще изнесат "Легендите". Ако времето не позволява, концертът ще е в залата на читалището, а обявеният предварително 3D мапинг ще бъде отложен за следващите дни.

Част от програмата е и концертът "Оперна гала", с който ще бъде сложен край на XXXVII-ия Международен младежки музикален форум, който се провежда във Враца.

Наситен със събития ще е и 1 юни – Деня на Враца, когато ще бъдат обявени и тазгодишните почетни граждани и носители на наградата на Враца. Денят ще завърши с тържествен концерт, посветен на 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета и митинг-заря за загиналите за свободата на България.

Патрон на честванията е президентът Румен Радев, а Българската телеграфна агенция е медиен партньор.

ХАСКОВО

Община Хасково и Военно формирование 52 740 Хасково организират тържествен ритуал по повод 2 юни- Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На 2 юни 2023 година от 12 часа пред паметника на Христо Ботев в Хасково ще бъде изразена признателност към ело на поета революционер и хилядите знайни и незнайни герои, пожертвали живота си за България.

ПЛОВДИВ

С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 147 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Церемонията ще се проведе на 02.06.2023 г., петък, от  11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина.

Слово ще произнесе Крум Филипов – поет, писател, театрален и кино режисьор, носител на Награда "Пловдив" за ярки постижения в областта на културата през изминалата 2022 година в Раздел "Художествена литература и хуманитаристика" за стихосбирката "Писма до сина ми", ИК Жанет 45. Водещ ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Ивайло Христов.

Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци, комитет "Родолюбие" и комитет "Васил Левски", политици, общественици, ученици, граждани и медии.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест делото на българските герои и оттогава това се прави и до днес – в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна почит.

КАЗАНЛЪК

С нарочна заповед Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова обяви 2 юни 2023 г. – официален празник на град Казанлък нареди да бъде неучебен ден за учениците от училищата на територията на община Казанлък.

Решението на Кмета на Казанлък ще даде възможност на децата да бъдат част от събитията в празничната програма.

БРЕЗНИК

Осмокласници от Брезник ще проведат утре /30 май/ изнесен урок по повод 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България. Те ще посетят село Сопица и ще изнесат кратка презентация за родения в селото четник от Македоно-одринското опълчение Крум Апостолов, съобщи Аниела Асенова- ръковидител на клуб "Приятели на историята”.

За героя от Сопица Аниела Асенова научила преди години от възрастен жител на селото. Намерила и негова снимка. При подготовката на урока, учениците от 8 "б" клас на Средно училище "Васил Левски" в Брезник, които участват в ръководения от Асенова клуб, се допитали до Държавен архив Враца. Оттам  им изпратили копие на съхранявания в архива дневник на четите, изпращани в Македония от пункт Кюстендил. Така научили, че Крум Апостолов е роден през 1888 г. Около 20-годишен постъпва в четата на Михаил Чаков - войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и виден революционер. Загива на 3 юли 1907 г. 

Знае се също, че освен него, още няколко младежи от Брезнишко са се записали като четници, каза Асенова. За урока в Сопица е издирен и поканен родственик на Крум Апостолов, от когото учениците се надяват да научат повече за героя. В негова чест те ще засадят туя в двора на месното читалище, имат идея да бъде поставена и паметна плоча.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.