Левовете отпадат като разплащателно средство от 1 февруари 2024 година

Левовите суми по банковите сметки на граждани и бизнес автоматично ще бъдат превалутирани в евро. Няма да има нужда от ходене по офиси, подаване на заявления и таксуване на операцията

по статията работи: iNews.bg | 02.07.2021 | 10:19
Левовете отпадат като разплащателно средство от 1 февруари 2024 година

От 1 януари до 31 януари 2024 г. ще пазаруваме в магазина и в левове, и в евро. Това е срокът, в който можем да пазаруваме с двете валути. От първи февруари въпросната година обаче трябва да си плащаме сметките единствено в евро. И не, периодът не е кратък в сравнение с доста други страни - членки на еврозоната. Словения например игра по сценария "big bang" с период на двойно обращение, продължаващ едва 14 дни през януари  2007 г.  При Литва също беше толкова. 16 дни пък беше преходът в  Словакия през януари 2009 година. В един предварителен вариант на Националния план на въвеждане на еврото в България ставаше дума за 6-месечен период, в който и националната валута, и европейската да са равностойни, но в крайния вариант това е отпаднало. Всъщност детайлите по въвеждането на единната валута у нас съвсем не са ясни, докато документът не бъде пуснат за обществено обсъждане. 

Ще стане лесно

Левовите суми по банковите сметки на граждани и бизнес автоматично ще бъдат превалутирани в евро. Няма да има нужда от ходене по офиси, подаване на заявления и таксуване на операцията. Поне такъв е опитът на другите държави. В България почти всички имат най-малкото една разплащателна сметка, по която се получават заплати и пенсии, и там ще стане безболезнено. Ще трябва да има разхождане до банков офис обаче за "джобните пари", освен ако не похарчите целия кеш през януари 2024 г.

Не бързайте отсега да обръщате левовите си сметки и спестявания в евро, защото ще загубите от курсовите разлики, съветва финансовият анализатор Светозар Гледачев. При автоматичното превалутиране курсът ще е 1.95583 BG за евро, докато сега и в обменните бюра, и в банките има различия, за да може да се реализира печалба от операцията.  

Цените съвсем леко нагоре 

Възможно е цените наистина да се вдигнат минимално заради закръгляването, смята финансистът. Но като цяло валутата въобще не е фактор в ценообразуването на нито една стока. Цената и на сиренето, и на дънките се определя от разходите по производство, пазара, конкуренцията и платежоспособността на купувачите. Най-пресният пример с търговски хватки при въвеждането на еврото бе в Гърция, когато за един месец цените наистина се напомпаха, напомни Светозар Гледачев. Връщането към старите нива стана съвсем естествено и бързо.  

Заплатите и цените може да имат отклонение под 1% и то ще дойде именно от закръгляването, посочи и бившият зам.-министър Любомир Дацов в телевизионно интервю. Той дори предложи, за да не е толкова голям шокът за българите, една година преди въвеждането на еврото във Валутния закон да се променят два текста ​- в магазините при покупка да бъдат въведени две цени - левова и еврова, както и данъците да се плащат в евро. Като вид суха тренировка.

Лошо ли е без собствена валута

Заклетите националисти сигурно ще намерят във влизането в еврозоната много лош знак за загуба на идентичност. Но въвеждането на евро ще е много добре за гражданите и много зле за олигархията, категоричен е Гледачев.

Сред другите ползи от въвеждането на еврото е по-лесно и изгодно пътуване - нито ще се налага да купуваме евро, нито да продаваме останалия ни кеш. Ще спечелим още и от по-ниски такси при банкови преводи, които у нас са доста високи. Лихвите по кредити пък би трябвало да поевтинеят и да станат като западноевропейските. 

В други страни стана неусетно

В Естония например правителството имаше много инициативи за гарантиране на прозрачността на цените и да се сведат до минимум инфлационните последици, пише marica.bg. От всички търговци на дребно се изискваше да показват цени и в двете валути за шест месеца преди и след преминаването към еврото. Естонската камара на Търговията и промишлеността стартира специална кампания "Еврото няма да увеличи цената" за търговците. ​Много от тях доброволно се присъединиха, за да покажат, че ще използват справедливо оценяване, и бяха поощрени със стикери. Друга мярка бе разпределянето на калкулатори за пресмятане на курс крони-евро на всички домакинства в страната малко преди деня на преминаването към еврото съгласно техния Национален план.

Латвия пък започна да издава специален вестник за еврото и също да инсталира валутни калкулатори. Правителството й дори отвори зелена телефонна линия за гражданите, за да отговаря на запитванията им. 

И БНБ ще печата новите банкноти

Печатницата на БНБ може да отпечатва и евробанкноти. Акредитация за това съвместното дружество "Обертюр Фидюсиер" АД ​- София, с акционери Печатницата на БНБ и Oberthur Fiduciaire SAS - Франция, получи от Европейската централна банка още през  2017 година. Така компанията може пълноправно да участва и в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на евробанкноти. Според регламента на ЕЦБ отпечатването на европарите се разпределя между различни национални централни банки - в момента 11. Съответната банка поема разходите за производството на разпределения й дял. Така например през 2017 г. централните банки на Франция, Германия и Италия са произвели 1,7 млрд. банкноти от 50 евро. 

Доста преди да се влее в съвместното дружество, "Печатница на Българска народна банка” АД успешно преодоля две сериозни предизвикателства. При деноминацията на българския лев през 1999 г. повече от 240 000 000 нови банкноти от 6-те номинала са произведени за рекордно кратко време. По своите технически характеристики и защитни елементи нашите банкноти отговарят напълно на съвременната европейска концепция за банкноти. Съвсем скоро след това печатницата произведе всички необходими количества по подмяната на документите за самоличност с новите международни паспорти, лични карти и шофьорски книжки.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.