Майките за пореден път се оплакаха за майчинските, които трябва да връщат

Средно една майка дължи около 2 хил. лева, а проблемът засяга близо 10 хил. жени

по статията работи: iNews.bg | 28.10.2011 | 17:34

Над 10 хиляди майки в страната дължат пари на държавата, затова, че са си пращали детето на ясла и в същото време са взимали майчинство. Общата сума е към 7 млн. лева.

За пореден майки се събраха на протест срещу несправедливата според тях наредба. В уречения час и място - пред парламента, се събраха около тридесетина майки.

Чл. 53, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване постановява спиране на майчинството, при "даване за осиновяване или при настаняване на детето в детски заведения, включително и детски ясли, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството". Майките настояват да се състави ясна, точна и недвусмислена формулировка на тази законова разпоредба.

Законодателят трябва да направи съществена разлика между майки, записали децата си на детска ясла и такива, които са ги изоставили в специализирани институции изцяло на грижите и издръжката на държавата, допълват те.

Средно на една майка се полага да връща около 2000 лева за една година на държавата. Това каза пред iNews, Искра Неделчева от Велико Търново. Самата тя трябва да възстанови на държавата 3 500 лева. Тази сума се е натрупала за период от пет години. Главницата е около 1 800 лева, а всичко останало - лихви. 

Искра Неделчева обаче категорично заявява, че няма да плати тези пари. Същото каза и друга протестираща майка - Елка Бикова от Благоевград, чиято дължима сума възлиза на 1800 лева. "Няма да платя тези пари, докато не ме задължат", посочи тя.

Според информация на организаторите на протеста има и по-сериозни задължения към хазната - една майка от Плевен трябва да върне 12 000 лева. 

Днес протестиращите майки разказаха, че вече има родители, на които са запорирани сметки, спрени са им детските надбавки и са дадени на частен съдебен изпълнител, защото не са внесли дължимите суми. Майките попитаха управляващите чрез медиите, как да плащат по 1000 лева на месец при положение, че взимат майчинство 240 лева, или заплата в размер на 300-400 лева. 

Протестиращите заявиха, че това е пълен геноцид и са изключително разочаровани от държавата.

Държавата е дала гратисен период до 6 януари 2012 година на майките, за да си платят главниците с изричното условието, че лихвите им ще бъдат опростени за 6 месеца. Според Елка Бикова това е чист популизъм, който се прави с цел повече майки да платят дължимите суми като чуят това условие. Трябва да бъдат опростени всички лихви, а не само за 6 месеца, настоява още тя.

Конкретните искания на протестиращите жени са да бъдат отменени като закононесъобразни разпорежданията за връщане на майчинството за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, както и да влязат в диалог с управляващите, които да се вслушат в техните доводи за исканията им. Освен това те искат тази наредба да бъде махната, защото тя е незаконосъобразна, а и гратисният срок за изплащане на главниците да бъде отменен.

Протестиращите майки поясниха, че искат точни и ясни отговори на техните въпроси, а те са:

- Защо, при положение, че жените са се обосновали от законна гледна точка и смятат,че са правата страна, управляващите не се отзовават на диалог с тях, за да се реши проблема?

- Защо в съдебната власт в страната има вече създадена съдебна практика и независимо от обстоятелствата и доводите, които се излагат по този казус всички дела се решават в полза на НОИ?

"Искаме да стане ясно, че ние не дължим суми и не сме престъпници и крадли, както ни наричат от известно време. Аз отказвам да съм крадла и престъпница. Аз съм плащала за този осигурителен риск години наред преди да родя и продължавам да плащам и сега", коментира възмутено протестиращата Татяна Рачева.

В същото време майките изразиха възмущението си, че днес (28 октомври) депутатите не са на работа (бел. ред. за втори ден в Народното събрание не се провежда заседание, заради липса на кворум) и призоваха да платят отсъствията си с лихви, както те плащат за майчинските.

"Сигурно следват съвета на Бойко Борисов и са отишли да садят картофи, затова ги няма" обясни си отсъствието на депутатите Татяна Рачева.

Недоволната майка предположи, че когато от ГЕРБ са дошли на власт е нямало с какво да се запълни бюджета, въпреки наличието на хора с милиони, които не плащат данъци. Тогава управляващите са се огледали точно в майките да набавят тези пари.

Ралица Иванова пък се оплака, че работодателят ѝ удържа от заплатата, за да се издължи на държавата, а сумата, която тя трябва да плати е 250 лева, натрупана в продължение на 17 дни, в които детето й е ходило на ясла.

На думи всички политически партии, дори ГЕРБ, БСП и ДПС, са застанали зад позицията на българските майки и са ги подкрепили в исканията им, заяви Татяна Рачева. Всичко това, обаче на недоволните им се струва, че е само заради изборите, защото реално никой нищо не прави за тях.

"В дебат по една от телевизиите преди изборите всички партии потвърдиха, че подкрепят нашата кауза, че не са съгласни с това, което се случва в момента и то е един законодателен абсурд. Росен Плевнелиев и Маргарита Попова също защитиха интереса на майките по телевизията" каза Елка Бикова за iNews.

Самата Маргарита Попова, която е кандидат за вицепрезидент от ГЕРБ, е поела конкретен ангажимент към протестиращите жени като е потвърдила, че това е недомислие на закона и ако стане вицепрезидент би отменила всички тези задължения.

Жените цитираха изказване на кандидата за вицепрезидент от предизборна среща с избиратели в Благоевград, на която тя заявява, че: "въпросът може да бъде предмет на дисертация. Аз много решително бих опростила не само лихвите, но и в цялост дължимите суми. Правото и справедливостта между дължимото от младите майки и семейства и това, което дължи българският гражданин Кирил Рашков, е въпросът за справедливостта."

По повод думите на Попова, Елка Бикова поясни, че надеждата умира последна, но това не означава, че ще подкрепи този кандидат на изборите.

Протестиращите няма да се откажат, докато не постигнат целите си. Те ще продължат с протестите и в неделя ще пуснат невалидни бюлетини. Освен това преди седмица жените са пуснали писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с което го уведомяват за проблема и молят за съдействие, тъй като държавата отказва да реши проблема.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Elena Ivanova 29.10.2011 | 00:42
защо тези управляващи не се замислят как се гледа дете с някакви 240лв.Аз давам предложението след като ще ми гледат дохода за първата година да го направят постоянно за втората една година взимах 530лв.майчинство и все някак се оправях ,а сега със тези 240 лева съм все със заеми и лишения на детето ,нека майчинството бъде едно за тези 2 години исками се да почна работа но няма кой да ми гледа детето живея на село а ясла и градина няма и какво правим мъчим се.ГОСПОДА МИНИСТРИ ВИЕ НЕ СТЕ ЛИ БИЛИ ДЕЦА ,ВИЕ НЯМАТЕ ЛИ ДЕЦА,а да не говорим за сърца.За бога помислете за новото бъдеще на БЪЛГАРИЯ.
4 Велислав Бойчев 28.10.2011 | 23:54
В закона пише "настанено". Записано в детска ясла и настанено там са две различни понятия. Реално децата са си настанени у дома и само посещават детска ясла.
3 Силвия Димитрова 28.10.2011 | 18:53
Стига сме обвинявали цялата държава за всеки възникнал проблем. Тези майки са записали децата си на ясла преди навършване на 2-годишна възраст и по закон, подчертавам по закон, са длъжни да уведомят НОИ, които от тяхна страна трябва да им спрат полагащите им се на месец 240 лв. Бих обвинила само и единствено НОИ, които не са си направили труда да уведомят родителите за тази подробност.Освен да осъдят института за премълчаване или укриване на информация, не виждам по какъв друг път ще се измъкнат.
2 Georgi Georgiev 28.10.2011 | 18:17
Германия прави всичко възможно да се раждат все повече германци, а България точно обратното!
1 Георги Петров 28.10.2011 | 18:09
Това са пълни простотии. После защо не се раждат деца в България? Това може да бъде обяснено по следния начин. Докато в Европа хората биват стимулирани да правят деца и продължават да ги правят, ние сме принудени да се замисляме какво ни чака, когато се роди едно дете. Изобщо ситуацията в България въобще не е добре и сега се раждат циганчета и турчета, но не и българчета, което ни обрича на изчезване като нация, благодарение на такива "подаръци".

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 Любов в окови 4 24-сериен тв филм...
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Бързи и яростни 8" - екшън, трилър...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.11
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Като две капки вода" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.