Могат ли да те уволнят, защото си вегетарианец

Служителка пуска в нета клипче, обяснявайки, че месото е опасно. От фирмата я пращат на тест за лоялност

по статията работи: Надежда Стоянова | 03.06.2014 | 09:46
Могат ли да те уволнят, защото си вегетарианец
Facebook
Повече за:

Тези дни из социалната мрежа Facebook доста се разшумя около един леко странен случай – този на вегетарианката Станислава Комитска. След като момичето публикувало в профила си клипче, в което обяснява, че в месото се съдържат много опасни неща, от магазина, в който работи като стоковед от няколко години, поискали да се яви на тест за лоялност.

Тя отказала и последвало предложение за подписване на молба за напускане по взаимно съгласие, разказва девойката.

iNews се свърза и с двете страни, за да провери действително ли става въпрос за дискриминация. Оставяме преценката на вас, от нас очаквайте само фактите.

Позицията на Станислава Комитска

- Привет, Станислава! Има ли нещо ново по случая?

- Здравей! Мога да ти разкажа, аз няма какво да губя. Работят чрез репресии, наемат предимно млади хора, които не си знаят правата и така се възползват от тях. А да не говорим за методите на управление. Идеята ми е да покажа, че те не са всевластни и не могат да си правят каквото пожелаят. Нямам никакви скрупули да говоря. Трябва да се знае какво се случва. А аз като действия срещу тях мога да изпратя Инспекция по труда да им създадат малко главоболия, някой друг акт.

- Уволнена ли си или още се водиш на работа?

- В болничен съм до вторник, след това ще ходя да се разделим.

- За коя верига става въпрос?

- ПроМаркет. Работя там от 4 години и 3 месеца.

- Досега имала ли си някакви проблеми?

- Изведнъж им станах съмнителна и решиха, че като престъпник ще ме качват на полиграф. Досега не съм имала проблеми, защото те не ме познавах почти. Знаят, че си върша работа и толкова, но сега странно защо им станах подозрителна. Чуха, че мога да говоря и имам лично мнение, това ги уплаши и така решиха да ме пресират. Уплашиха се да не би да съм говорила някъде нещо.

- Добре, а твоите колеги как реагираха?

- Тях ги е страх – мълчат си и не взимат отношение.

- Каза, че други са се явявали на такъв полиграф за лоялност...

- Да, карат всеки, който може да мисли, да се явява на полиграф. Управители, търговски отдел и други. Имат много порочни практики и ги е страх от сянката им.

- Значи те са видели клипчето за вегетарианството в профила ти и след това са реагирали. Така ли?

- Да, на другия ден след като беше качено ми се обадиха от така наречения отдел Сигурност и охрана. Зад мен обаче са БВО – Българско вегетарианско общество. Меко казано са възмутени. Обмислят и разяснителна кампания за правата на вегетарианците и как да не се бъдем дискриминирани. Те имат много инициативи.

- В работата ти преди това знаеха, че си вегетарианка?

- Да. Всички знаят, но определено е това, че започнах да говоря. А реално нищо не съм казала. От какво се уплашиха?! Такава като мен са потенциален враг. Затова е и този полиграф, дето те връзват като престъпник и ти задават някакви въпроси. Това са техни отчаяни опити хем за сплашване, хем за опит за контролиране на ситуацията. Но аз реших да не се поддавам и да не ходя, няма как да ме накарат. Aз не съм жертва, аз съм примерът.

Позицията на ПроМаркет

iNews се свърза с отдел "Човешки ресурси" на веригата. Оттам на въпросите ни отговори Живко Христов.

- Здравейте! Как ще коментирате нашумелия тези дни случай с вашата служителка Станислава Комитска?

- Чакаме я да дойде. Още се води на работа, не е представила болничен, нито е пуснала отпуск. Просто не се явява. Чакаме я да се яви и да видим какво ще правим. Първо, не знаем, че тя е вегетарианка и второ, работодателят има право да я тества на такъв тест за лоялност. При това тя е била стоковед и е приемала месо и не е имало проблем досега.

- Практика ли са тези тестове във вашата компания?

- Да, правим тестове. Всички големи фирми имат такава практика. Това е просто проверка на лоялността и е по желание на служителя. Никой не е накаран насила. Аз също съм преминал през такъв.

- В крайна сметка тя уволнена ли е?

- При нас се води на работа. Тя може да има 10 версии по въпроса. Факт е обаче, че се води на работа. И факт е още това, че не е предала болничен и не се е явила на работа.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


36 Epifani Gancia 03.06.2014 | 16:19
У нас всичко е възможно и никой не зачита правата на трудещите си, самият факт, че толкова държавни предприятия се управляват некадърно, фалират и дължат пари на работещи е показателен.
35 Liubomira Panajotova 03.06.2014 | 15:16
Това от където и да го погледне човек е дисдкриминация за това, че човек има мнение и че е по-различен. А и момичето откровено си споделя във видеото, че този начин на хранене за нея е лечебев й е помогнал да подобри здравословното си състояние.
34 Nina Rosi 03.06.2014 | 14:34
Не е истина на какво подлагат служителите си някои вериги, това си е направо все едно работиш за ЦРУ или не знам, егати! Какъв тест за лоялност, тя да не снася информация на някоя конкурентна верига, а и така да е - какво?! Кой им е дал правото да се правят на разследващи органи, още един от абсурдите в милата ни родина.
33 Една Българка 03.06.2014 | 13:28
Много репресивно, доста старомодно и крайно виждане имат тези нейни шефове. И какви са тези полиграфи??? Тези, какво си мислят, че си позволяват?
32 Фанка Василева 03.06.2014 | 13:26
Хайде сега и да не може да се публикува нищо, човек да не може да има собствено мнение и харесвания, да сме като в Биг Брадър, заради параноите на някой.
31 млад меринджей 03.06.2014 | 13:07
В крайна сметка момичето има право на лично мнение и позиция, независимо какво работи. Това е само работа, а след като е там 4 години и нещо значи все пак е добра в това, което прави. Истината е, че наистина докато един служител на изкаже някаква позиция или не сгафи нещо, работодателите изощо не се интересуват от него - не искат да поддържат обратна връзка, независимо че това е основен принцип в мениджмънта.
30 Анжелина ЖУЛИ 03.06.2014 | 12:33
Оф, какви са тези глупости? Как може да карат хората да се явяват на полиграфи, тези нормални ли са?? И защо момичето да няма отношение?? Това, че е стоковед не значи, че трябва да обича всички продукти, които приема да ги яде?? Тези в кой век живеят??
29 reni angelova 03.06.2014 | 12:23
Обаче от тази фирма да знаят, че този случай им носи само негативи и да набират служители, вече ще си помислят много добре първо кандидатите.
28 reni angelova 03.06.2014 | 12:20
Момичето работи там от 4 години и 3 месеца, което означава, че се е справяла добре с работата си. Те трябва да оценяват качествата на самият човек, а не това дали е вегетарианец или не.
27 mitko velev 03.06.2014 | 11:56
Защо да не може, в България всичко е възможно, не се учудвам.
26 Камелия Стефанова 03.06.2014 | 11:34
Уви, това не е толкова лесно дори за София. Аз я поздравявам а тази смелост и дано продължава да си отстоява правата. Работодателите не може да диктуват какво да правят хората в свободното си време
25 Gusanita Violeta 03.06.2014 | 11:26
Не виждам какво толкова притеснително са видели в това видео работодателите й?! Нали си върши съвестно работата, а това какво се случва с личния й живот си е нейна работа. Тя нито афишира във видеото къде работи, нито ги компрометира по някакъв начин - нищо.
24 pippi longstocking 03.06.2014 | 11:12
Дамо от Българско вегетарианско общество защитят момичето. В тях ми е надеждата. Не може да отнемат така от свободата на хората
23 bezpristrastno mnenie 03.06.2014 | 11:02
Нищо странно няма. Такива случаи има много, но са малко хората като Станислава Комитска които се осмеляват да се потърсят съдействие от медиите и да дадат публичност на една такава несправедливост.
22 Никол Георгиева 03.06.2014 | 10:44
Тези какво искат от нея, няма ли право да си изрази мнението момичето? Всеки може да се изразява без да си натрапва мнението върху останалите.
21 Vanesa Apostolova 03.06.2014 | 10:32
много странна история
20 Marusq Laleva 03.06.2014 | 10:17
Всеки има право на свободен избор, включително да бъде вегетарианец или не, но момичето е натрапило мнението си на обществото, посредством социалната мрежа, не казвам, че е правилно да я уволняват, но и смятам, че всеки човек има право да избира какво да консумира и сам да преценява вредно ли е или не.
19 bezpristrastno mnenie 03.06.2014 | 10:11
Ето го въпросното клипче заради което са искали да пратят Станислава на полиграфа http://vegebg.org/2014/stanislava-komitska/comment-page-1/
18 Камелия Стефанова 03.06.2014 | 10:07
Големи тестове, сигурно на всеки сантиметър има и камери - как без камери - трябва да се следи всяка стъпка на служителите. Май собствениците на тази фирма които диктуив3ат правилата са големи привърженици на тоталитарните режими на управление. Момичето по-добре да бяга надалече. По-добре за нея е да не работи вече там и да си потърси работа с по-нормални условия.
17 pippi longstocking 03.06.2014 | 10:05
Начинът по който са постъпили с това момиче е дискриминация защото е вегетарианка, не съм очаквала че в България може да се прояви такава дискриминация. Ужас
16 Petur Marinov 03.06.2014 | 10:04
Интересно,да. решила е да се бори момичето.
15 bezpristrastno mnenie 03.06.2014 | 10:04
Какви са тия методи, какъв е този полиграф? май много ги тресе параноята в тази компания, явно има какво да крият, затова е всичко.
14 Камелия Стефанова 03.06.2014 | 10:02
"карат всеки, който може да мисли, да се явява на полиграф. Управители, търговски отдел и други. Имат много порочни практики и ги е страх от сянката им." - а така, то в тая компания цари комунизъм
13 Пламена Христова 03.06.2014 | 10:00
Тези нормални ли са, до сега никъде не съм чувала да се правят такива тестове, нито на мен са ми правили. Всеки има право да бъде какъвто иска и да си изразява мнението, а и това си е лично неин профил и начин на виждане. Никой не може да ти каже какво да харесваш и какво не. И какво от това, че е публикувала такъв клип, не означава, че не си върши работата и не е лоялна към фирмата.
12 bezpristrastno mnenie 03.06.2014 | 09:59
Казаното на човека от отдел "Човешки ресурси" за мен няма никаква стойност. Той е длъжен да защити компанията в която работи иначе може и него да уволнят или да пратя на повторен тест за лоялност
11 pippi longstocking 03.06.2014 | 09:57
И какво стоковедите които приемат месо не могат да бъдат вегетарианци ли? чудя се кой ли е бил този неин "приятел" от Фейсбук който я е издал на работодателя?
10 david copperfield 03.06.2014 | 09:57
Момичето ще си намери друга работа и и пожлавам да изкарва достатъчно добри пари, за да не зависи от такива елементарни работодатели.
9 опитен ловец 03.06.2014 | 09:57
Мога да кажа спокойно, че по този метод се работи в много други големи български компании. Пълен абсурд е това, защото на всеки рано или късно му намират цаката да стане неудобен.
8 bezpristrastno mnenie 03.06.2014 | 09:56
Хора, запомнете това име "ПроМаркет. " и ако ви предложат работа там хубаво си помислете дали искате да работите за тях.
7 Бандата наОушън 03.06.2014 | 09:56
Общо взето е така у нас. Веригите искат необразовани младежи, които да работят по 12 часа и да не задават въпроси. Осъзнае ли се някой - тест за лоялност!
6 pippi longstocking 03.06.2014 | 09:55
И какво сега, момичето не може да публикува в профила си във Facebook каквото си иска ли? Това че работи в магазина за хранителни стоки какво значи - че тя трябва да яде и еднакво харесва всички стоки в магазина ли? Плюс това на клипа за месото не е споменато името на някоя марка предлагана в нейния магазин. Баси работодателите. Всякакви боклуци ги има.
5 Батко съссладко 03.06.2014 | 09:55
"- При нас се води на работа. Тя може да има 10 версии по въпроса. Факт е обаче, че се води на работа. И факт е още това, че не е предала болничен и не се е явила на работа." - Води се по документи, а на практика няма да се води на работа много скоро, защото са я нарочили за уволнение.
4 bezpristrastno mnenie 03.06.2014 | 09:53
Точно така правят фирмите у нас но и не само у нас. Търсят да наемат млади хора без опит кото не си знаят правата и няма да си ги и потърсят ако нешо стане
3 Камелия Стефанова 03.06.2014 | 09:52
"Тя отказала и последвало предложение за подписване на молба за напускане по взаимно съгласие" - еха, как са го формулирали - предложение са напускане по взаимно съгласие, тц-тц
2 Лолита Набокова 03.06.2014 | 09:49
Не може нищо да ме учуди
1 трендафил въжарски 03.06.2014 | 09:47
всичко може, всичко

ТВ програма

Кино

  • Сега Иде нашенската музика
  • 13:30 Религията днес: Снисхождане на...
  • 15:00 Бразди
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Книга на книгите анимационен филм
  • 16:25 Църковни песнопения
  • 16:35 Тайни и лъжи игрален филм...
  • 19:00 Говори сега следобеден блок
  • Сега "Загадките на Руби Херинг:...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Романтично кралско...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Колибата" - драма (САЩ, 2017 г.),...
  • Сега "Цар Лъв" - анимация
  • 14:10 "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 16:10 "Зоотрополис" - анимация
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Моят шпионин" - с уч. на Дейв...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.