Морето на път да залее и Царево, и Поморие

Кметовете свикват кризисни щабове

по статията работи: Филипа Тодева | 08.02.2012 | 13:57
Морето на път да залее и Царево, и Поморие

След трагедията в с. Бисер, България е изправена пред опасността от ново бедствие. Кризисна ситуация настъпва в Поморие и в Царево, където метеорологичната обстановка е много тежка. Морето вече заля бургаския бряг, а БТА съобщи, че огромни вълни от над десет бала заливат пристанище Царево. Вълните вече прехвърлят вълнолома. Има разрушени лодки.

На мястото са кметът Георги Лапчев и екипи за действие при кризи. Заради скъсан далекопровод снощи без електрозахранване са селата Изгрев, Кондолово, Кости, Бродилово, Българи и Лозенец. Поет е ангажимент до края на деня аварията да бъде отстранена. Засега в Царево няма бедстващи жители.

Община Поморие обяви бедствено положение

Вследствие на силния вятър и вълнение в Черно море е нарушена целостта на пясъчната коса. Там също има разбити плавателни съдове. В района на пристанището са скъсани швартови въжета и се създава опасност за другите плавателни съдове в акваторията.

Има опасност и от преливане на река Ахелой. Ако това стане ще бъде наводнен пътят от Варна до Бургас. Съборена е част от къмпинг "Ахелой", вследствие на силна приливна вълна и свлачищни процеси.

Ситуацията в страната остава тежка

Към 12:00 часа МВР съобщи, че продължават усилията на спасителните и подпомагащите екипи за оказване на помощ на пострадалите в цялата страна. Не е отменена забраната за движението на всички МПС над 10 тона по републиканската пътна мрежа. Движението на територията на областите Русе, Разград, Силистра и Шумен (без участъка от АМ "Хемус” но направлението Шумен. Варна и пътя Шумен.-Карнобат) е изцяло спряно. Предприемат се действия за почистване на пътищата от снегонавяванията и възстановяване на движението.

Продължава действието на въведеното бедствено положение в областите Хасково, Кърджали, Шумен, община Костинброд, област София и община Велинград, област Пазарджик.

11 селища са без ток в Хасковско

Обстановката в област Хасково продължава да е тежка. Все още без електрозахранване са 11 населени места. Продължават спасителните дейности в с. Бисер и в кв. Гебран на гр. Свиленград. Откъснати са селата Любеново и Родопи в община Хасково. По решение на щаба привлечените за участие в спасителните действия сили и средства се редуцират и подменят.

40 микроязовира преливат в Кърджали

В община Кърджали пътят Конево - Висока поляна е частично отнесен. Има прекъснати пътища, затворени и разрушени мостове. Без вода са 12 населени места, а без електрозахранване - 10 населени места. Поддала е баражната стена на микроязовира в с. Садовица, като водата се е оттекла в близкото дере без опасност за населението. В областта 40 микроязовира преливат без опасност за населени места.

Седем селища са без ток в Русе

В област Русе пътните настилки на са заснежени, на места са образувани преспи от навяване, почистващата техника работи. Седем населени места са със спряно електрозахранване - с. Червена вода, кв. Долапите - частично и с. Басарбово - частично. Няма населени места без водоснабдяване. Екипи на БЧК са обгрижили хората в отбитите тежкотоварни автомобили и автобуси в района на гр. Бяла.

В област Велико Търново язовирите "Кандашка чешма” и "Чешма дере” в землищата на с. Горски Сеновец и с. Камен са пълни на 80%. На територията на община Елена има три потенциално опасни микроязовира от земно-насипен тип, а в община Златарица – един. На потенциално опасните язовири се извършва денонощно наблюдение.

В област Видин остават в сила наложените забрани за движение по пътната мрежа на областта.

В област Плевен продължава да е прекъснат понтонният мост до затвора на остров Белене и достъпът до острова се осъществява посредством кораб на самият затвор.

В Сливен са наводнени сградите в 9 населени места

На територията на област Сливен преливат през преливниците и се изпускат контролирано 11 микроязовира, но към момента не създават пряка опасност за населението. От обилните валежи са наводнени сгради в 9 населени места – с.Чокоба, община Сливен, гр.Н.Загора, с.Любенец, с. Пет могили, с.Езеро, с.Млекарево, с.Омарчево, община Нова Загора, с.Оризари и с.Сборище, община Твърдица.

Периодично се затварят за снегопочистване гл. път І-6 в участъка Гурково-Сливен и гл. път ІІ-66 в участъка Нова Загора-Стара Загора. Водоснабдяването е нарушено в с.Жеравна, община Котел. Към момента няма информация за бедстващи хора и откъснати населени места в областта.

В област Стара Загора населените места с прекъснато електроснабдяване са с.Обручище и с. Медникарево. Затруднено е движението в участъка между Казанлък и Гурково.

Остава бедствено положението в Шумен

В област Шумен остава въведеното бедствено положение. Затворени са основни пътни артерии и връзки в общините Каспичан и Николай Козлево. Има населени места без електрозахранване. На всички потенциално опасни язовири са отворени основните изпускатели за облекчаване на съоръженията и освобождаване на обеми. Организирано е постоянно наблюдение за състоянието на потенциално опасните язовири.

Бедстват и в няколко софийски общини

В област София остава въведеното бедствено положение в община Костинброд: в селата Безден, Богьовци, Бучин проход, Дреново, Дръмша, Градец, Опицвет, Понор, Чибаовци и Царицина. Без електрозахранване са следните населени места:

- община Елин Пелин: Населени места без електричество - с. Огняново, с.Караполци, с.Богданлия, с.Доганово, с.Лесново. По отстраняване на аварията се работи от екипи на ЧЕЗ-България.

- община Правец: 1 населено място без електричество. Работи се по отстраняване на аварията.

- община Костинброд: 8 населени места без електроподаване - с.Дреново, с.Дръмша, с.Чибаовци, с.Безден, с.Богьовци, с.Градец, с.Царичина и с.Бучин проход. Прекъснат е далекопровод между с. Градец и махала Беледие хан. По отстраняване на аварията продължава да се работи от екип на ЧЕЗ-България. В общината селата Чибаовци, Бучин проход и Градец са с режим на водата поради нисък дебит, неповлиян от атмосферните условия. С частично нарушено водоподаване поради липса на електроподаване са и с.Дреново, с.Дръмша, с.Безден, с.Богьовци, с.Царичина.

В община Правец две махали на с.Осиковица са без водоснабдяване.

В община Самоков пътя между Самоков и Дупница е затворен за всички МПС за снегопочистване, пътят между Самоков и Ярема е затворен за всички МПС за снегопочистване. На място е изпратена и специализирана техника от Столичното управление "ПБЗН”. В община Своге е затруднен достъпът до селата Зимевица, Миланово, Лакатник, Осенов лаг и Бов.

В община Етрополе за бедстващите в селата Лопян и Лъга с моторна шейна пътува екип от планинско-спасителната служба на БЧК-Тетевен и служители на ГДПБЗН за снабдяване на селата с лекарства и стоки от първа необходимост, организирано съвместно с кмета на Етрополе. От бедстващите села ще бъдат закарани в болница двама възрастни, нуждаещи се от медицинска помощ.

В община Горна Малина има затънал автомобил с родилка на изхода на с.Саранци. Към инцидента пътува екип от РСПБЗН-Елин Пелин с автомобил с висока проходимост и екип от Спешна помощ. При затъналия автомобил работи и снегопочистваща техника от с.Саранци

В област Разград с прекъснато ел.захранване са селата Тертер, Мъдрево, Задруга, Точилари и Бисерци.

В област Пазарджик продължава въведеното бедствено положение за община Велинград.

В област Варна без ел. захранване за момента е с.Калиманци, община Суворово.

В област Добрич е затворен пътят Добрич - Силистра през с.Коларци, Добрич-Крушари и Добрич – Тервел. Без електрозахранване са 26 населени места. Без водоподаване са 13 населени места. Състоянието на язовирите и водоемите в областта - водата в язовирите е замръзнала. Потенциално опасните водоеми на територията на областта имат достатъчно свободни обеми за поемане на високи води.

В област Враца, община Хайредин на територията на с. Ботево микроязовирът е с ниво малко над минимума и водата е замръзнала. Няма непосредствена опасност за населението в района.

Обстановката в област Силистра също е сложна. Всички пътища са затворени и е създадена организация за почистването от снегонавяванията.

Усложнена е обстановката в Бургас

Усложнена е обстановката и в област Бургас. В 10 часа в община Поморие е обявено бедствено положение, поради скъсване на предпазни вълноломи. Образувалата се голяма морска вълна е наводнила крайбрежни улици и къщи. Няма бедстващи хора. Областният щаб работи по овладяване на ситуацията под ръководството на областния управител.

Не се променя дейността на ГККП-тата

Пропускателната дейност на ГКПП-тата остава непроменена. На ГКПП "Капитан Андреево” и Дунав мост” дейността е преустановена. На всички други ГКПП-та не се пропускат автомобили с общо тегло над 10 тона.

Пристанищата Варна-изток и Варна-запад отново са затворени за движение на всякакви плавателни средства. Пристанище Бургас е отворено.

Психолози работят със стресираните от с. Бисер

В с. Бисер екип от 7 човека щатни и доброволци на БЧК подпомагат пострадали и помагащи с топъл чай, кафе, закуски. Раздадени са комплекти от имущество от първа необходимост на 16 крайно нуждаещи се (одеяла, чаршафи, възглавници, хигиенни материали, кърпи и др.). Раздават се дрехи на нуждаещите се.

В с. Бисер и Свиленград работят професионални психолози, които оказват подкрепа на хората в стрес. Екип от Пловдив с куче издирва изчезнали двама души, които още са в неизвестност. Раздава се минерална вода. Организира се раздаването на дарените от различни фирми закуски. В с. Бисер е разкрит е палатков пункт за подпомагане. В помощ на екипите на място пътуват 4 щатни служители от БЧК-София. Общо подпомогнати до момента са 50 човека.

Десетки населени останаха без електрозахранване

Състояние на енергийната система в страната: по данни на електропреносните дружества общо 167 са местата без ел. захранване, 35931 са засегнатите потребители; работят 123 ремонтни екипа; от 8.30 часа досега вече са отстранени 45 аварии и е възстановено захранването на 6225 абоната.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


34 Nevena Radulova 08.02.2012 | 18:57
маите ще вземат да познаят.
33 Nevena Radulova 08.02.2012 | 18:48
представяте ли си пролетта...
32 Nevena Radulova 08.02.2012 | 18:30
господи!
31 северно сияние 08.02.2012 | 18:21
задава се ново бедствие
30 северно сияние 08.02.2012 | 18:21
бедствията продължават
29 Пипилота Ефраимова 08.02.2012 | 17:00
Ужас! Докато язовира може да се източи морето не и ми е много интересно как ще го спрат!
28 malko kretenche 08.02.2012 | 16:41
кои са те кажи ни!! :)
27 malko kretenche 08.02.2012 | 16:40
ще дойде има много трафик просто :)
26 Denis Hristov 08.02.2012 | 16:40
хахахаха абе вие сте психясали бе! хаха... идвало края на света... ако не дойде какво? ще бъдете много разочаровани сигурно жD... значи малко снг да падне и бетствие да стане и ще мрете вече xD... хаиде режете вените от сега да не изпуснете края на света lol Те в Америка торнада ги трепят урагани бурии и кво ли още не... вие ще мрете от нищо хахаха! Уважаемият от мен Борисов отваря спортни зали и купчина дългочакани съоръжения, но май ще трябват и много болнични заведения за психично болни ... триони секири брадви и менгемета xD xD xD
25 malko kretenche 08.02.2012 | 16:40
Ноев Ковчег - ела!!
24 malko kretenche 08.02.2012 | 16:39
23 malko kretenche 08.02.2012 | 16:39
не дръпай дявола за опашката
22 malko kretenche 08.02.2012 | 16:39
чука на вратата да! л(
21 Бате Рамбо 08.02.2012 | 16:39
Чакай сега... много си краен.
20 Alexander Porsche 08.02.2012 | 16:39
На там отиват нещата.
19 Миро Т 08.02.2012 | 16:38
Ще оцелеят само тези, които са подготвени.
18 Бате Рамбо 08.02.2012 | 16:38
Не бива да се стига до такава крайност. Нека да укрепят бреговете си добре.
17 Alexander Porsche 08.02.2012 | 16:37
Имам чувството, че събитията в с.Бисер бяха предизвестие към нещо много по-голямо.
16 Миро Т 08.02.2012 | 16:37
Май ни очаква потоп през тази година, а?
15 Курайма Хименес 08.02.2012 | 16:30
ти си един тъп трион
14 мрачен интелектуалец 08.02.2012 | 16:30
откъде да го викна?
13 Metodi Ivanshev 08.02.2012 | 16:15
идва края на света
12 Александър Никифоров 08.02.2012 | 15:27
викайте новия ковчег
11 rozov lak 08.02.2012 | 15:04
10 rozov lak 08.02.2012 | 15:04
трионе, ти да нямаш гадателски способности или просто си постен, като коментарите си!?
9 rozov lak 08.02.2012 | 15:03
Ужас просто ако има още заляти селища това вече ще е трагично;((
8 мрачен интелектуалец 08.02.2012 | 14:48
само ти не си нормален
7 траян тодоров 08.02.2012 | 14:47
ще дойде и той
6 траян тодоров 08.02.2012 | 14:47
това е съвсем нормално
5 Марияна Петрова 08.02.2012 | 14:13
е, стига де, не идва потоп, просто зимата е по-коварна. лятото ще говорим, че идва суша, представям си каква жега ще е тогава.
4 Курайма Хименес 08.02.2012 | 14:11
ако продължава така, може и да се появи
3 Stefan Stoyanov 08.02.2012 | 14:07
Имам чувството,че идва потопа от библейските рзкази :) Само Ной още не се е появил :)
2 Марияна Петрова 08.02.2012 | 14:04
1 северно сияние 08.02.2012 | 13:59
о, не, само не ново бедствие !

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:45 Жирафчето детски игрален филм...
  • 06:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Гвиана: На брега на хоацините" -...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Военни престъпления: Лос...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.