Общите доходи на българските домакинства се увеличават на годишна база през четвъртото тримесечие на 2020 г. с 2,0% при по-слабо нарастване с 0,7% на разходите, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ).
Общият доход средно на лице от домакинство нараства през периода октомври - декември 2020 година с 2,0% спрямо същото тримесечие на 2019 г., достигайки 1805 лева, като в същото време общите разходи се увеличават с 0,7% до 1681 лева.
Най-висок относителен дял през четвъртото тримесечие на миналата година имат доходите от работна заплата (54,1%), следвани от доходите от пенсии (30,1%) и тези от самостоятелна заетост (6,2%). Спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. относителният дял на дохода от работна заплата намалява с 2,1 процентни пункта, делът на доходите от пенсии се увеличава с 2,8 пункта, а от самостоятелна заетост намаляват с 0,2 на сто.
В номинално изражение доходите от работна заплата намаляват до 976 лв. спрямо 996 лв. година по-рано (понижение с 1,9%), доходите от пенсии се увеличават до 544 от 483 лева (повишение с цели 12,6%), тези от самостоятелна заетост намаляват до 112 от 113 лева (понижение с 0,6%), а доходите от социални обезщетения и помощи намаляват от 51 на 50 лева (понижение със 7,1%).
Структура на общия доход на домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 и 2020 г.
В същото време общите разходи средно на лице от домакинство се увеличават през периода октомври - декември 2020 г. с 0,7% спрямо година по-рано, достигайки 1681 лева.
Най-голям относителен дял през третото тримесечие отново заемат разходите за храна и безалкохолни напитки (28,8%), следвани от тези за жилище (18,2%), за данъци и социални осигуровки (12,9%) и за транспорт и съобщения (11,3%).
Относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки намалява с 0,9 процентни пункта спрямо третото тримесечие на 2019 г., делът на разходите за жилище се увеличава с 1,0 пункт, докато относителният дял на разходите за свободно време, култура, отдих и образование се свива с 0,5 процентни пункта.
Според НСИ през четвъртото тримесечие на годината се увеличава потреблението на плодове, прясно и кисело мляко и на месо. Намалява потреблението на хляб и тестени изделия, на захар, зеленчуци и местни произведения. Без промяна остава потреблението на сирене яйца и зрял фасул.