Народното събрание отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

НС прие повторно законопроекта за нов Изборен кодекс

по статията работи: Ивелина Георгиева | 04.03.2014 | 15:36
Народното събрание отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс
iNews.bg / Радила Радилова

Народното събрание прие повторно законопроекта за нов Изборен кодекс и отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев.138 народни представители гласуваха "за", 80 бяха "против" и нито един не се въздържа.

Депутатите разгледаха на извънредно заседание мотивите на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху част от текстовете от приетия на 21 февруари нов Изборен кодекс.

В началото на извънредното пленарно заседание вносителят на законопроекта Мая Манолова представи доклад на временната комисия за приемане и обсъждане на Изборния кодекс, която по-рано днес отхвърли ветото и прие повторно новия закон. При обсъждането на президентското вето комисията се обедини около становище, че мотивите на държавния глава са неоснователни и необосновани, каза тя.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов не бе въодушевен от извънредния работен ден на депутатите и напусна още в началото пленарното заседание, след като се регистрира в зала.

Дебатите по извънредната точка от дневния ред на депутатите започна с позицията на ГЕРБ, която бе представена от Красимир Ципов. Той бе категоричен, че опозицията няма да гласува за повторното приемане на Изборния кодекс и народните представители от парламентарната му група споделят напълно мотивите на президента, изложени във ветото.

Ципов отправи критика към текста, свързан с преференциите, като подчерта, че с приетия различен праг на различните видове избори, гражданите няма да могат да пренаредят листите.

Филип Попов от "Коалиция за България" определи ветото като политическо и като "вето заради самото вето".

"Това вето не решава законодателни промени и не почива на правна логика", коментира депутатът.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ мотивацията във ветото на държавния глава не е изчерпателна, но поставя акцента на редица несъвършенства и проблеми, които възникват в новия Изборен кодекс.

"Ветото трябваше да се отнася за съвсем други текстове в кодекса, като тези, които лишават българските граждани от активното и пасивно право на глас", посочи народният представител от ДПС Янко Янков.

Той изказа притеснението си, че всички български граждани, които живеят извън пределите на Европейския съюз, няма да могат да упражнят правото си на глас на предстоящите евроизбори. Според него именно това е текстът, който е трябвало да привлече вниманието на президента Росен Плевнелиев.

"ПГ на ДПС няма да подкрепи ветото, а ще подкрепи законопроекта така, както сме го приели", подчерта Янков.

Относно мотива на държавния глава за структурирането на новата ЦИК той заяви, че притесненията му са абсолютно неоснователни и поясни, че в България няма образователна система, която да подготвя специалисти, които да се занимават с избори.

Като абсолютен популизъм Янков определи и мотивите на Плевнелиев относно преференциите.

Десислава Атанасова от ГЕРБ се учуди от мълчанието на "Атака" по отношение на позицията им относно ветото и Изборния кодекс. Според нея президентът е прав, че се противопоставя на отмяната на електронното гласуване, защото по този начин българските граждани в чужбина биват лишавани от възможността да упражнят правото си на глас.

"Големият отсъстващ от днешния дебат е този, който го предизвика - г-н Плевнелиев", каза социалистката Мая Манолова.

Тя отправи критика към държавния глава и подчерта, че е нормално след като е наложил вето да дойде в парламента и да обясни своите мотиви. Манолова уточни, че Росен Плевнелиев е бил поканен официално от председателя на Народното събрание Михаил Миков, за да се включи в днешния дебат.

По думите й истината за отсъствието на президента е една и тя е, че той разбира, че мотивите му към ветото са незащитими.

Според нея мотивите, изпратени от президента в Народното събрание, са абсолютно безпомощни и изглеждат като писани на коляно.

"Това е вето, заради самото вето", констатира още тя.

Манолова определи ветото като продължение на откровената позиция на президента за непризнаване на резултатите от парламентарните избори, за поддържане на напрежение между институциите и за разделяне на обществото.

"Очевидно някои от партиите, които имат притесненията от резултатите, си търсят чудодейно лекарство. Търсят си чудодейна виагра, която да им вдигне репутацията", коментира социалистката.

"ГЕРБ е единствената партия която продължава да си иска кодекса "Фидосова". Те са на принципа, колкото по-зле, толкова по-добре", допълни вносителят на новия Изборен кодекс.

Манолова се обърна към всички, които подкрепиха кодекса като каза, че благодарение на техните усилия е станало възможно приемането на този важен закон, което е доказателство, че този парламент може да работи.

Тя призова всички народни представители преди да гласуват да си отговорят на въпроса дали искат европейските избори да се проведат по старите правила.

Мая Манолова се обърна и към президента като заяви, че очевидно е сбъркал с ветото и че е заел страната на една партия и на ограничените от към влияние НПО-та.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров отвърна на Манолова и заяви, че страхът на социалистите е "един призрак, който броди из редиците на БСП, а именно призрака на АБВ".

След още няколко изказвания лидерът на "Атака" Волен Сидеров реши да вземе думата и да обясни на Десислава Атанасова мълчанието на партията му относно ветото.

Сидеров поясни, че не вижда смисъл да хаби енергията си върху дебати на едно вето, което налага човек избран с измама.

"Този човек е за нас измама. Всяко нещо, което излиза от него, ние го приемаме като несъстоятелно", подчерта атакистът.

Той призова президентът да свали имунитета си, за да бъде разследван за сериозни нарушения и за пране на пари.

Сидеров бе категоричен, че "Атака" няма да подкрепи ветото на човек, който трябва да бъде разследван.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Алекс Караиванов 04.03.2014 | 16:31
Ами той президента си е кукла на конци. Никакъв президент не ни е!
8 gospoja jeleva 04.03.2014 | 16:25
Много хубава новина, беше ясно, че няма да го приемат и той отново си намира начини да не си върши работата и да се заминава с неща, които не са негова работа.
7 Katerina Dieva 04.03.2014 | 16:22
Особено пък с такива висящи мотиви от страна на Плевнелиев нямаше как да бъде пречка за приемането на закона. Единственият проблем за приемането на закона може би бяха търканията между БСП и ДПС.
6 Petar Petrov 04.03.2014 | 16:21
Поредният опит на псевдо президента да саботира работата на правителството и да върне ГЕРБ на власт се провали, интересно какъв ли ще бъде следващия ход на Плевнелиев, накрая единствено ще постигне да бъде свален от поста си на държавен глава, посредством импийчмънт, защото много му станаха гафовете и злоупотребите.
5 Пияно пиле 04.03.2014 | 16:19
не се очакваше друго, ясно беше,че ще бъде отхръвлено ветото..
4 Jana Kirova 04.03.2014 | 16:18
Очаквано беше ветото на президента да бъде отхвърлено, защото беше напълно неоснователно, след като Плевнелиев се е чувствал сигурен в постъпката си, защо не отиде да изложи мотивите си, а се скри, защото този ход му бе продиктуван от Бойко Борисов и олигарха Иво Прокопиев.
3 Radina Arabadjieva 04.03.2014 | 16:12
това се очакваше разбира се.
2 gergana dimova 04.03.2014 | 16:02
Няма как да съм изненадана, беше напълно очаквано, че ще го отхвърлят. Президента се опитва да пречи на работата на правителството.
1 Митридат Египетски 04.03.2014 | 15:39
съвсем очаквано, евтиното заяждане не вървеше

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.