Не тест, а скрининг-игра за 3-годишните

При това ще се иска информирано съгласие от родителите, увериха от МОНМ

по статията работи: Елена Коцева | 12.12.2012 | 09:25

Днес родители ще протестират против въвеждането на задължението четиригодишни деца да посещават предучилищна подготовка, както се предвижда в предлагания от Министерството на образованието, младежта и науката законопроект.

Родителите се противопоставят на самото задължение, на предвижданите наказания, както и на изключването на алтернативните форми на образование за децата като т.нар. родителски кооперативи.

От друга страна миналата седмица стана ясно, че Министерството на образованието стартира проект за скрининг на тригодишните деца, които посещават детска градина. Проектът беше представен от зам.-министър Дамянова, но въпреки презентирането му като скрининг информацията предизвика паника и неодобрение сред родителите. Те, както и някои медии, разтълкуваха проекта за оценка на развитието на тригодишните деца като провеждане на тестово изпитване.


Затова и от iNews.bg поискахме разяснения от страна на отговорните институции в проекта.

Според презентацията си проектът "Включващо образование" е на обща стойност 10 милиона лева и ще се осъществява по ОП "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз (BG051ЗД001-4.1.07).

Проектът има за цел да осигури равен достъп до образование и да отвори образователната система за включващо обучение. За да се постигнат тези цели се предвижда да се направи скрининг на всички тригодишни деца, които посещават детски градини. Целта е ранното откриване на деца, застрашени от обучителни трудности и успешното им включване в предучилищното и училищното образование. Освен това с проекта се предвижда да се извършат дейности, с които да се повиши ролята на общообразователните училища за изграждане на приобщаваща образователна среда.

Обяснено това означава да се обучат специалисти, които да работят с деца със специални образователни потребности. Затова и освен самите деца в проекта е записано, че една от целевите групи са самите директори, учители, педагогически съветници и родителите на децата и учениците от групите в риск.

Децата ще бъдат наблюдавани, самата дума скрининг означава това, обясни психологът Анет Маринова, консултант в МОНМ, пред iNews.bg, като обясни, че формата на този така наречен от родителите и някои медии тест" ще бъде под формата на игра – основната форма за работа в детската градини. Скринингът ще следи цялостното развитие на детето, като фокусът ще падне върху езика и комуникативните способности на детето.

Според психолога именно 3 годинки е възрастта, при която, ако се установи проблем в развитието, има достатъчно време да се преодолеят трудностите с индивидуална работа със специалист, така че детето да може да компенсира и да стъпи в първи клас без трудности. "На практика предвиждания скрининг означава не тест, а проверка", посочи Анет Маринова.

ОТ своя страна заместник-министър Милена Дамянова обясни също, че скринингът в никакъв случай не означава обучителен тест и не би трябвало да плаши по никакъв начин родителите. "Не разбирам това съпротивление в България, въпреки че се въвежда за първи път. В много държави има разработени такива модели", коментира Дамянова. Тя подчерта също така, че в проекта няма форма на задължителност, а напротив – според Етичния кодекс всеки един родител трябва да даде информирано съгласие детето му да бъде включено в скрининга.

В момента тече срокът за обявената обществена поръчка според ЗОП в Министерство на образованието, като се очаква пролетта самата работа по проекта да стартира.

От своя страна госпожа Детелина Траянова, директор на Софийския логопедичен център, един от изпълнителите в проекта, обясни, че според международните стандарти извършването на скрининг на децата на 3-4 години е призната практика, която спомага за ранното откриване на проблеми и отклонения в развитието. Като пример бяха посочени страни като Белгия, Австрия, Франция и др.

Траянова оцени проекта като "прекрасно нещо, което ще задейства машината, така че да има информация къде и с кои деца трябва да се работи". С оценката на децата посредством игра, по думите й ще може да се диагностицират проблемите и в бъдеще да се изготвят индивидуални програми. Формата на скрининга е предназначен преди всичко за педиатри и детски учители и следи контакта, следенето, моториката на детето и как то изразява емоциите и желанията си. Оценъчната скала е в достатъчно широк диапазон, увери Траянова.

По проекта се работи с изтъкнати университетски преподаватели и се предвижда да се обучат 470 специалисти логопеди и психолози. Те ще извършат скрининга в детските градини, както и ще обобщят резултатите от него, така че да може да се възприеме като изходна точка.

Следващата стъпка в проекта също е важна, според оценката на Траянова. В нея ще се изберат 25 детски градини от цялата страна, включително и от малки населени места, с до 1800 деца, с които ще се работи по индивидуални програми от специалисти. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


19 Meglena Barutchieva 12.12.2012 | 12:21
това звучи малко по-смислено. че иначе с тоя тест направо побъркаха майките.
18 Живка Кукузян 12.12.2012 | 11:47
Тази така наречена социализация на мен хич не ми се нрави, тъй като до преди дъщеря ми да тръгне на детска градина я гледаше баба я и бе добре възпитано индивидуалистче. В детската градина се научават мръсните думички, започва едно подражание на другите, непрекъсанто искане...
17 Gotinoto Choki 12.12.2012 | 11:03
Те и сега имат тестове и задачи децата, пък и наистина е добре, ако има някой проблем да бъде открит възможно най-рано,защото родителите разчитат,че ще го израсте, че ще мине, затварят си очите и после в първи клас не може да говори. Добре е да се махне частта със "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО", всеки трябва да има право на избор.
16 maria manolova 12.12.2012 | 10:43
децата трябва да се развиват от малки
15 joro sevdalinov 12.12.2012 | 10:43
Стига с това копиране на модели от другите страни,там нещата са доста по различни.Когато усетят влечението на детето към дадено нещо те го амбицират да се изгражда само в тази посока и то става професионалист само в една област докато нашият модел е по малко да знаят и разбират но от всичко.
14 meden rudnik 12.12.2012 | 10:30
Абе това са хора на 3-4 години - какво ще има да ги изпитваш, да им даваш тестове под хормата на игра....това не са първокласници, господа и дами от министерството на образованието...
13 mariyna todorova 12.12.2012 | 10:29
Всъщност те и сега децата в детската градина биват оценявани по разни коефициенти и прочие, така че това едва ли е някакъв вид новост. Въпросът е обаче до колко подготвени ще се окажем за тези промени след този огромен недостиг на кадри и прочие.
12 подут венец 12.12.2012 | 10:19
Образователното министерство е излезнало с поредното си глупаво предложение. Не знам дали това е минало през народното събрание, но ако е минало - президентът трябва да наложи вето според мен.
11 Margaritka Ilieva 12.12.2012 | 10:18
Напълно съм съгласна, една-две години са достатъчни за подготовка, но когато родителите могат да си гледат децата вкъщи изобщо не е лошо, така или иначе в училище ще се социализират.
10 набръчкан мозък 12.12.2012 | 10:10
Родителите с право не искат да се съгласят с това. Най-малкото което е - никой не обича да му налагат как точно да си възпитава децата. Ами те утре ще решат и детските градини да са задължителни, заради социализацията.
9 petar banchev 12.12.2012 | 10:08
нека се развиват модерно децата бре
8 Вяра Петрова 12.12.2012 | 10:08
да идат да протестират родителите и да видим като крайно решение какво ще измислят,дано да стане така,че всички страни да са доволни накрая
7 Andrei Stoichev 12.12.2012 | 10:02
Е, според мен ще е в детските градини,така си мисля, те си имат децата режим и всичко останало,иначе какво излиза,че от 4 годишни ще са на училище ли? То е невъзможно,нали има и друг закон,който забранява децата да стоят сами, това означава,ако са в училище,че единия родител трябва да спре работа. Вероятно ще са в детските градини,както и когато ние бяхме деца имахме математика и писане последната година, сега децата също имат упражнения, наистина не виждам нищо лошо. Дори го подкрепям, децата ще са подготвени и горе долу ще имат представа какво ги чака на училище.
6 otec natanail 12.12.2012 | 09:59
Ама тази предучилищна задължителна подготовка къде ще се извършва? В училищата или в детските градини? И какво - това отделно от детските градини ще бъде, не е ли малко глупаво?
5 Точно Тоя 12.12.2012 | 09:45
като цяло съм съгласен с казаното от теб, но за малцинствата не съм,... всички деца са равни.. по-ранното стартиране ще им даде не само равен, но и по-плавно навлизане в образователната система, няма да има сериозен шок, който е спънка за много деца
4 Andrei Stoichev 12.12.2012 | 09:37
Всъщност по-ранното образование на децата няма да им навреди,никой няма да им дава домашни,никой няма да ги кара на сила, няма да има и оценяване, просто ще се изравнят децата и ще започнат равно ниво в 1-ви клас. Децата на тази възраст са доста любознателни и няма нищо лошо да научат буквите, никой няма да ги учи да четат и да пишат сами. После в 1-ви клас какво ще правят??? По-добре, така малцинствата ще се изравнят горе-долу с останалите деца и когато тръгнат на училище няма да дърпат целия клас на долу.
3 Poli Geerhart 12.12.2012 | 09:36
Няма достатъчно места в детските градини,те ще правят задължителна предуичилищната подготовка от 4 години, няма лошо, ама имали условия за това или пак родителите ще бъдат ограбвани да плащат за частни забавачници.
2 Marusq Laleva 12.12.2012 | 09:29
Нека да протестират родителите, не е нормално да учат едно четиригодишно дете на четмо и писмо. Защо отнемате детството на тези невръстни деца, нима вие не сте имали такова? Имат цял живот на разположение да се учат, оставете ги поне да си изживеят детството.
1 pateshki ustni 12.12.2012 | 09:27
няма лошо , щом е полезно за децата :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.