Нитрити в месото - невидимата заплаха за здравето

Как да разпознаем обработеното месо?

по статията работи: iNews.bg | 05.11.2024 | 09:16
Нитрити в месото - невидимата заплаха за здравето
pixabay
Повече за:

През 1925 година Съединените американски щати първи легализират използването на нитрити в месопреработката. Девет години по-късно, през 1934 година, Германия въвежда закон, който регулира употребата на соли на азотната киселина при обработката на месо, като забранява използването им в чиста форма. Разрешено е единствено влагането на нитритна сол - смес от готварска сол (99,4-99,5 процента) и натриев нитрит (0,5-0,6 процента).

Рискове за здравето

Световната здравна организация поставя строги ограничения върху дневния прием на нитрити - не повече от 0,2 милиграма на килограм телесна маса. Специалистите предупреждават, че смъртоносната доза за човека е 1 грам. При продължително зреене на продуктите в кисела среда, нитритите могат да образуват канцерогенни нитрозоамини.

 

Как да разпознаем обработеното месо?

 

Основен индикатор за наличието на консерванти е цветът след термична обработка. Месото, съдържащо нитрити и нитрати, запазва розово-червения си цвят вместо да придобие кафяв оттенък.

Практически съвети при избор на месо

При покупка на месо експертите препоръчват:

  • Да се избира прясно месо с ясен произход
  • Да се проверява информацията на етикета за производител и срок на годност
  • Да се следи за признаци на размразяване - повишено количество кръв на дъното на съдовете
  • Да се избягва бледо, меко и воднисто месо, особено при пилешко и свинско
  • Да се внимава за инжектирано месо със саламура и полифосфатни препарати

Специфики при каймата

Важно е да се знае, че каймата:

  • Може да се съхранява до 96 часа при температура до 2 градуса по Целзий
  • Не трябва да се произвежда от замразено месо
  • Има по-добро качество и трайност, когато е приготвена от прясно месо

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Зала на славата: Божидар Искренов
  • 13:30 Българското село
  • 14:00 Малки истории
  • 15:00 Уча, зная и играя детско шоу
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Мари Франсин" - комедия (Франция,...
  • 15:00 "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследница на коледния дух" - с...
  • 14:15 "Шест стъпки до Дядо...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.