През 1925 година Съединените американски щати първи легализират използването на нитрити в месопреработката. Девет години по-късно, през 1934 година, Германия въвежда закон, който регулира употребата на соли на азотната киселина при обработката на месо, като забранява използването им в чиста форма. Разрешено е единствено влагането на нитритна сол - смес от готварска сол (99,4-99,5 процента) и натриев нитрит (0,5-0,6 процента).
Световната здравна организация поставя строги ограничения върху дневния прием на нитрити - не повече от 0,2 милиграма на килограм телесна маса. Специалистите предупреждават, че смъртоносната доза за човека е 1 грам. При продължително зреене на продуктите в кисела среда, нитритите могат да образуват канцерогенни нитрозоамини.
Основен индикатор за наличието на консерванти е цветът след термична обработка. Месото, съдържащо нитрити и нитрати, запазва розово-червения си цвят вместо да придобие кафяв оттенък.
При покупка на месо експертите препоръчват:
Важно е да се знае, че каймата: