Няма да ни спират, дори и да летим по пътя

Това казва в интервю за в. "24 часа" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев

по статията работи: Кремена Бедерева | 25.09.2013 | 11:44

"Ние не трябва да се крием от проблемите и не трябва да ги замитаме под килима. Трябва в момента методично и системно да работим, за да отстраним тези проблеми. Едно от нещата, които залагаме в програмата си, е интегритетът на служителите. И това означава не само лоялност, но и съпричастност към целите, които сме си поставили в министерството. За да се случи това нещо, ни е необходим ефективен контрол върху служителите, но и изграждане на такава култура, която да ги възпитава в непримиримост към корупцията."

Това казва в интервю за в. "24 часа" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, коментирай ги информацията от последните няколко дни, че от 60 полицейски екипа само един не взема подкупи и това е патрулът, който има уговорка с "Вътрешна сигурност" да уличава колегите си в корупция.

Вътрешният министър уточни, че предстоят да бъдат представени конкретни мерки по отношение на автопатрулите на охранителната полиция и по отношение на останалите служби, които работят по пътния контрол.

Запитан как конкретно ще се ограничи корупцията при пътните проверки, Йовчев обясни, че има една инструкция за контрола върху пътното движение, която беше обнародвана съвсем скоро. Там има един чл. 58, ал. 1, в който са изброени случаите, в които полицаят може да спира за проверка шофьори напътя.

"Става въпрос за 4 казуса. Първият е, когато има видимо нарушаване на правилата от страна на шофьора. Вторият, когато шофьорът вози неправилно опасен товар, който създава заплаха за останалите участници в движението. Третата възможност за пътна проверка е, когато поведението на шофьора и движението на автомобила му пораждат съмнения, че той е употребил алкохол или упойващи вещества. А последният е, когато има данни, че водачът е участвал в катастрофа или пък в някакво престъпление", обясни Йовчев.

Според вътрешния министър истината е, че от много време не са прилагани ефективни мерки срещу полицейската корупция на пътя. Сега имаме всичко като разпоредби и ни трябва много натиск, за да могат да започнат да се изпълняват.

Имаме едни отдели в Главната дирекция "Национална полиция", които в момента не си изпълняват дори и методическите функции. И ако утре ние ги закрием, това няма да се усети по никакъв начин. Сега точно на тях ще възложим контрола дали се изпълняват мерките, които сме предприели срещу пътната корупция. Те ще упражняват контрол.

Цветлин Йовчев обяви, че една от новите мерки е изискването патрулът да докладва по радиостанцията, че спира автомобил, още преди проверяваната кола да е спряла. По радиостанцията той докладва с определен код, свързан с причината да спре автомобила. "Това вече го има като документ. Сега трябва да направим така, че да започне да се изпълнява. Което е по-трудната част."

"Рутинните проверки ги спираме. Рутинните проверки ние реално ги спираме с тази инструкция, която трябва вече да се изпълнява от всички полицаи на пътя, и ние ще ги контролираме за това. Ще ограничим до минимум случаите, в които патрулът спира автомобил на пътя. Дори и да е засечен с превишена скорост, вече няма да се спира. Получава си после акта и това е", категоричен е министърът.

"Аз не искам да хванат някого в нарушение и да го глобят. Аз искам да предотвратяват нарушенията. Точно за това и публикуваме всеки ден къде са поставени полицейските камери на пътя", уточни Йовчев.

По думите му смисълът на това да поставиш камера и знак за нея е да бъде принуден водачът да намали, докато преминава през опасния участък. Целта не е той да бъде хванат в нарушение и санкциониран. Защото, ако вместо да намали, мине с висока скорост и убие човек, какъв е смисълът после да го глобяваме? Никакъв. И точно за това съм разпоредил автопатрулът да не дебне след опасния участък, а да застава пред него. За да го видят и намалят.

"Вече ще оценяваме полицаите не според това колко акта са съставили и колко нарушения са констатирали, а според това в участъка, за който отговарят, колко произшествия има и колко загинали и ранени. И оценката им ще върви нагоре, ако жертвите при тях са по-малко", закани се министърът.

"Искам патрулът да бъде там, където е престъплението, а не да отидат на 60-70 км от там, да се разположат на сянка на един прав участък и да махат с палката. От това няма никакъв смисъл. Те трябва да са там, където са битовите кражби", допълни Йовчев.

"В МВР има много проблеми. Те не са от днес, не са от вчера и не са от Цветанов. В МВР има два основни проблема. Единият е организацията на работа, а вторият е компетентността на служителите. Затова сега ще има курсове за ръководни кадри без откъсване от работата, защото се оказва, че тези хора не могат да планират. Планирането в МВР, колкото и странно да звучи, се извършваше отдолу нагоре. И затова системата се носи по течението", каза Йовчев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


25 Dinko Gospodinov 25.09.2013 | 21:16
Г-н Ц.Йовчев е единствения професионалист на този пост!Всички мерки които е решил да приложи са правилни и уместни!!!защото бездействието и некомпетентността на някои служители е абсолютно недопустима и нетърпима!няма място за такива некъдърници в министерството,да си чакат заплатката и да си погасят кредита!Забравих точно какъв пост е заемал преди да оглави МВР,но човекът се доказа,мн ми харесва работата му и си личи че има лидерски умения,защото не всеки може да ръководи!както и да е снощи бяха на гости двама полицаи от USA,интервюто беше мн интересно,евала на момчетата!нищо общо с нашите разбирания и Ганьовски манталитет!Единият разказа как за малко да арестува един български гражданин в Чикаго,но го пуснал след като му обяснил с диалог и нашият сънародник изпълнил полицейското разпореждане!Дано и нашето министерство заработи така!да има постоянен и близък контакт с обществеността!Да изчистят МВР от кадровите грешки!
24 malkata qnichka 25.09.2013 | 16:13
Така са решили, така да бъде, след като разберат, че са сбъркали ще се оправят. А и как да го спреш, той няма да може да спре с 200 км/ч
23 Фани Василева 25.09.2013 | 14:51
"В МВР има много проблеми. Те не са от днес, не са от вчера и не са от Цветанов." - просто не се и съмнявах, че е защитил Цвъки. Продължавам да се чудя как оставиха Йовчев, който си е клика на Борисов.
22 Suzana Doncheva 25.09.2013 | 14:25
При трето мисля, че ще им бъде доста трудно да направят каквото и да е.
21 Галена Богданка 25.09.2013 | 13:56
Значи, ако утре сме спре полицая на пътя без повод, директно да си го подмина?
20 La Bicha 25.09.2013 | 13:56
Това е така, ама това си е предложение още от гербавите. Само дето не знам дали взеле в сила.
19 Sisunka Mitevska 25.09.2013 | 13:55
Крайно време беше да стане, както в другите европейски страни, а именно да те спират само при констатирано нарушение, а не за щяло и не щяло и да се търсят поводи да се заядат с теб.
18 Софи Марсо 25.09.2013 | 13:51
Искам патрулът да бъде там, където е престъплението, а не да отидат на 60-70 км от там, да се разположат на сянка на един прав участък и да махат с палката. От това няма никакъв смисъл. Те трябва да са там, където са битовите кражби", допълни Йовчев. "" - Да бе и ние го искаме това, ама трудно ще стане на пътя хептем да няма никаква полиция, а и все пак ще има спирани все за нещо.
17 Галена Богданка 25.09.2013 | 13:50
Тази практика ще е ефективна в големи и развити страни в които има достатъчно камери, които да засичат всички нарушители, а не в малка и бедна страна, като България с недостатъчен брой камери по пътя
16 La Bicha 25.09.2013 | 13:49
"Рутинните проверки ги спираме. Рутинните проверки ние реално ги спираме с тази инструкция, която трябва вече да се изпълнява от всички полицаи на пътя, и ние ще ги контролираме за това. Ще ограничим до минимум случаите, в които патрулът спира автомобил на пътя. Дори и да е засечен с превишена скорост, вече няма да се спира. Получава си после акта и това е", категоричен е министърът. - Хах, работата ще стане още по-зле, защото може изобщо да не успеят да го засекат и да му пратят акт!
15 ТЕСЛАТА БАСТУНОВ 25.09.2013 | 13:23
Това което предлага, съществува още от Цв.Цв.Нищо ново.
14 ваня иванова 25.09.2013 | 13:18
Има логика в това. Понякога правят излишни проверки на водачите, които са изрядни и търсят повод само и само да ги глобят.
13 Иван Ангелов 25.09.2013 | 13:02
Има време да станат ясни много неща. За момента това е по-скоро предложение, а не е казано, че ще влезе в сила още днес.
12 david copperfield 25.09.2013 | 13:01
Говориш за съвсем различни неща. В статията става дума, че няма да се спират водачите за проверка, които карат по правилата и не вършат нарушение. Ти карай с 80 в града и се оплачи на полицая защо те спира :).
11 Миро Т 25.09.2013 | 13:00
Ще те спре разбира се. Не си мислете, че ще си карате с 30-40 над ограничението и само ще стоят да ви гледат и снимат.
10 David Hayemaker 25.09.2013 | 12:59
Заглавието подвежда. Ще спрат нарушителя, защото нарушава правилата. Не може да стоят просто статични и да записват. В такъв случай се слага камера, която да регистрира нарушението.
9 Иван Ангелов 25.09.2013 | 12:57
Нека да спират за проверка наистина водачите, които безспорно не спазват ограниченията. Няма нужда да вардят и спират всяка втора кола.
8 david copperfield 25.09.2013 | 12:56
Патрулите си правят каквото искат в момента и си спират който поискат. Наистина е много странно да карам по правилата и да ме спират за проверка. С какво съм предизвикал това съмнение в полицаите?
7 Миро Т 25.09.2013 | 12:32
Последните пъти ме спираха катаджии за проверка, а не защото съм направил нарушение. Бавят ме и ми губят времето с глупости, вместо да спрат някой пиян, или водач в нарушение, докато тече проверката с мен.
6 David Hayemaker 25.09.2013 | 12:21
Едно хубаво нещо да направи Йовчев. Крайно време е да спрат тези безумни проверки. Направете всички застраховки електронни и проверките ще стават без да спират колите.
5 Ивелина Бобова 25.09.2013 | 12:04
Значи, ако патрулът нямаше уговорка и той щеше да взима подкупи. Браво, как се издънихте сами.
4 Daniel Nikolov 25.09.2013 | 12:03
Този луд ли е ? Как така, ако някой лети с 200 няма да го спират ? Има и друго - ако на дадено място няма камера и засичането става само със скоростен радар, без снимка, как тогава ще ми напише акт без да ме спре ? Или ще пишем актове както ни падне в този случай ?
3 Janeta Ivanova 25.09.2013 | 11:56
Това според мен не е добре обмислено, не може да видят някой , който лети с 200 км/ч и само да го снимат без да го спрат, защото по този начин рискува не само собствения си живот и този на спътниците му, но и на останалите участници в движението.
2 Пламена Недялкова 25.09.2013 | 11:54
Ще видим дали ще е от полза
1 Ема Маринова 25.09.2013 | 11:52
Амо да,нека да се трепят на воля!

ТВ програма

Кино

  • Сега Студио Х: Мадлен Колинс игрален...
  • 01:05 Туризъм.бг /п/
  • 02:05 Бразди /п/
  • 02:35 Малки истории /п/
  • 03:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:00 Панорама с Бойко Василев /п/
  • 05:00 Иде нашенската музика /п/
  • 06:00 Вълшебните приказки на щурчето:...
  • Сега "Годзила срещу Конг" - екшън,...
  • 01:40 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 04:10 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • Сега "Неуловим" - с уч. на Джеймс...
  • 00:10 "Хубав ден в квартала" - с уч. на...
  • 02:00 "Четириноги приключения" - с уч. на...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 04:40 "Предложение за брак" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.